اجرای ناقص ماده 16 قانون جهش تولید دانش بنیان

دولت چهاردهم ناگزیر به توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر است

نایب رئیس هیات مدیره انجمن سازندگان و تامین کنندگان کالا و خدمات انرژی‌های تجدیدپذیر در خصوص کسری برق در کشور گفت: همه شاهد هستیم که کشور با کسری شدید برق روبرو است و در سالهای آینده بیشتر خواهد شد. از طرف دیگر به‌دلیل کسری گاز، توسعه نیروگاه‌های فسیلی مسیر پایدار و قابل انجام نیست.

به گزارش ایران اکونا، سید محمدجواد موسوی، در جمع خبرنگاران گفت: ازسوی دیگر نیز سرعت احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر چون به‌صورت ماژولار و در سایزهای کوچک و متوسط و در تعداد زیاد انجام می شود، بسیار زیاد است و چند ده یا چند صد هزار نیروگاه تجدیدپذیر می‌توانند سالانه و به‌صورت موازی در استان‌ها و شهرستان‌های کشور توسط شرکتهای بخش خصوصی احداث شوند. بنابراین دولت چهاردهم ناگزیر به تمرکز بر توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر است.

موسوی ضمن اشاره به شرکتهای پیمانکار بخش خصوصی که در سراسر کشور مشغول به فعالیت هستند، افزود: امروز در انجمن ساتکا شاهد هستیم که بیش از سیصد شرکت پیمانکار و سازنده و تامین کننده و مهندسی مشاور در اقصی نقاط کشور فعال هستند؛ شرکتهای جدید نیز می توانند بسرعت فعال شوند؛ لذا احداث سالانه صد هزار نیروگاه خورشیدی با ظرفیتهای 5، 10، 20، 100، 200 و 500 کیلووات (ظرفیت متوسط 10 کیلووات) ما را به مجموع ظرفیت نصب شده سالانه هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی می‌رساند. صد هزار نیروگاه خورشیدی در سطح کشور به معنای احداث سه هزار نیروگاه خورشیدی در هر استان کشور به‌صورت سالانه است که عدد قابل دسترسی است. در کشور آلمان سالانه یک میلیون نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس احداث می شود که به ظرفیت ماهانه بیش از هزار مگاوات و سالانه 14 هزار مگاوات می‌رسد.

*دعوت از نمایندگان بخش خصوصی در کارگروه ناترازی برق

وی افزود: نکته ای که دولت چهاردهم و معاون محترم اول ایشان به آن توجه نمایند، به موازات توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در ظرفیتهای بزرگ و در اراضی منابع طبیعی که می باید انجام شود، همانند دیگر کشورهای دنیا مشترکین خانگی و صنایع نیز می توانند به احداث نیروگاه‌های خورشیدی کوچک و متوسط اقدام نمایند و بنابراین شعار سال که جهش تولید با مشارکت مردم است نیز محقق می گردد. با توجه به اشرافی که این انجمن و اعضای آن نسبت به مسایل حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر دارند، و با توجه برگزاری بیست همایش استانی با حضور صنایع کشور، ارگانها و شرکتهای تجدیدپذیر، ضمن تشکر از معاون اول رئیس جمهور برای تشکیل کارگروه رفع ناترازی با رویکرد توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، پیشنهاد می گردد، حتما انجمن ساتکا در کارگروه فوق حضور داشته باشد.

*درخواست اجرای کامل ماده 16 قانون جهش تولید دانش بنیان 

موسوی ضمن اشاره به اینکه یکی از مسیرهای توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر، ارائه تسهیلات به صنایع برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی کوچک مقیاس است، افزود: ماده 16 قانون جهش تولید دانش بنیان از یک طرف، صنایع با دیماند بیشتر از یک مگاوات را ملزم به احداث نیروگاه تجدیدپذیر (و یا خرید برق تجدیدپذیر از نیروگاه‌های تجدیدپذیر یا از تابلو برق سبز در بورس انرژی) به اندازه یک تا پنج درصد از مصرف برق خود می نماید، و از طرف دیگر، منابع حاصله را در سه بخش (1) خرید تضمینی برق از نیروگاه‌های تجدیدپذیر توسط ساتبا، (2) اعطای تسهیلات به صنایع جهت احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر کوچک مقیاس (3) و حمایت از آزمایشگاههای مرجع حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر، حمایت از شتابدهندههای مرتبط و همچنین شرکتهای دانش بنیان حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر صرف می نماید. این قانون بصورت یک قانون چند بعدی تدوین شده است ولی واریزیهای آن تاکنون انجام نشده است.

موسوی ضمن اشاره به اینکه وزارت نیرو مبالغ ماده 16 را در قبوض برق صنایع دریافت نموده افزود:وزارت نیرو در طول سال 1402 و 1403، مبالغ ماده 16 را در قبوض برق صنایع مشمول اعمال و وصول نموده است. این مبالغ در سال 1402 برابر 2500 میلیارد تومان و در سال 1403 برابر شش هزار میلیارد تومان (ماهانه 500 میلیارد تومان) است، ولی مبالغ فوق را تاکنون به حساب ذینفعان (ساتبا، معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی) واریز نکرده است

موسوی ضمن اشاره به این که عدم واریز مبالغ ماده 16 موجب عدم توسعه آزمایشگاههای مرجع حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر، عدم توسعه شرکتهای دانش بنیان و استارتاپهای حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر و نیز عدم اعطای تسهیلات به صنایع شده است افزود: این امر موجب عدم احداث ظرفیتهای جدید نیروگاهی و کسری برق می شود. با توجه به حضور وزیر جدید نیرو و توجه ایشان به توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر انتظار داریم که این مبالغ سریعتر به حساب ذینفعان واریز گردد.

*عدم اعطای تسهیلات به صنایع برای احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر

موسوی ضمن اشاره به برگزاری سلسه همایش‌های استانی برای اطلاع رسانی به صنایع افزود: بازخوردی که از این همایش‌ها بدست آمده است این است که بسیاری از صنایع بخصوص صنایع متوسط، درخواست تسهیلات برای احداث نیروگاه خورشیدی دارند. این موضوع به درستی در زمان تدوین ماده 16 قانون فوق در نظر گرفته شده است و 25 درصد از منابع ماده 16 می باید برای تسهیلات به صنایع جهت احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر اختصاص یابد، ولی بدلیل عدم واریزی مبالغ فوق توسط توانیر، تسهیلات نیز تاکنون اعطا نشده است.

* انتفاع وزارت نیرو از واریز مبالغ ماده 16 

موسوی در خصوص انتفاع وزارت نیرو از واریز مبالغ ماده 16 افزود:پرداخت مبالغ ماده 16 مانند 25% سهم تسهیلات و 25% سهم آزمایشگاه مرجع و شتابدهنده‌ها موجب رشد احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر در صنایع می گردد و بنابراین در راستای اهداف وزارت نیرو و توانیر است

* همایشهای اطلاع رسانی در استانها به صنایع

موسوی در خصوص اهمیت اطلاع رسانی به صنایع افزود: انجمن ساتکا تاکنون نوزده همایش (تحت عنوان همایشهای اینداست سولار) برای تبیین ماده 16 قانون جهش تولید دانش بنیان در استان‌های کشور و برای صنایع این استانها برگزار نموده است تا صنایع مشمول با ضوابط قانونی، موارد فنی و اقتصادی احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر آشنا شوند. همایش بعدی (بیستمین همایش) توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر در صنایع، روز شنبه 12 آبان 1403 در استان کرمان با حضور صنایع استان، شرکتهای تجدیدپذیر و ارگانهای مرتبط از استان کرمان و کشوری برگزار می گردد.

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار