نرخ تشکیل سرمایه در ۲۰ سال منتهی به دهه ۹۰ کاهشی بود

رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه گفت: از سال ۱۳۸۱ تا سال ۱۳۹۹ تقریبا هر سال ۰.۳ درصد کاهش سرمایه داشتیم.

 باشگاه خبرنگاران جوان؛ محبوبه کباری- داود منظور رئیس  سابق سازمان  برنامه و بودجه در برنامه گفت وگوی ویژه خبری با موضوع راهکارهای تقویت تامین مالی تولید با بیان اینکه‌مسئله سرمایه‌گذاری درکشور آمار چندانی مناسبی ندارد گفت:  در ۲۰ سال گذشته  میزان تشکیل سرمایه ناخالص ثابت  نرخ منفی داشته است به طوری که‌ نرخ رشدی که داشته منفی ۰.۳  درصد بوده و نه تنها رشد نکرده و تقریبا هر سال کاهش سرمایه داشته ایم. 

وی ادامه داد: در ۱۰ سال منتهی به دهه ۹۰ سال ۷ درصد سرمایه کل اقتصاد در بخش ماشین آلات، ساختمان و... منفی بوده است.

منظور بیان کرد: در دوران کوتاه شهید رئیسی در سه سال  نرخ تشکیل سرمایه سالی تقریبا ۶ درصد رشد یافت و نرخ رشد اقتصاد کشور  میانگین ۵ درصد بوده است. این درحالیست که در دوره های قبل  نرخ ۲.۷ درصد بوده و در دهه ۹۰ نرخ رشد کمتر از یک درصد بوده است.

منظور اظهار کرد: بانک ها در مواردی خاص بیایند ورود کنند برای تامین مالی اما متاسفانه همه فشار و تامین مالی را انداخته‌ایم بر روی دوش بانک ها که باید اصلاح شود.

وی ادامه داد:  در حال حاضر حدود سه هزار همت  تسهیلات می دهیم اما این تسهیلات به همان افراد قبلی با همان نرخ داده می شود بنابراین در این دوره تکلیف سرمایه‌های جدید چه می شود و دولت چه برنامه‌ای برای سرمایه‌های تولید جدید دارد؟

وی ادامه داد: نرخ تامین مالی به اسم  سه درصد  است اما  وقتی فردی می رود تسهیلات را دریافت می‌کند نرخ تامین مالی به ۴۰ درصد می‌رسد و سرمایه گذار در بازار سرمایه بالای ۴۰ درصد نرخ تامین مالی پرداخت می‌کند.

 رئیس پیشین سازمان برنامه و بودجه افزود: تامین مالی از مسیر بانک‌ها یک مسئله ساختاری است و باید اصلاح شود.

منظور اظهار کرد: باید بتوانیم سرمایه‌گذاری را تقویت و حمایت کنیم که منجر به رشد اقتصادی و افزایش تولید می شود.

مصطفی طاهری عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: تشکیل سرمایه ثابت از سال ۹۸ منفی شده است و سرمایه‌گذاری نسبت به استهلاک عقب مانده است و این درحالیست که باید سرمایه گذاری خالص  مثبت باشد.

وی ادامه داد:  شعار سال برای تولید و افزایش تولید است که بخشی از آن از طریق سرمایه گذاری صورت می‌گیرد که‌ متاسفانه ما در بخش سرمایه گذاری عقب مانده ایم.

طاهری بیان کرد: عدم النفع قطعی برق کارخانجات در سال ۱۴۰۲  بیش از  ۳۰۰ همت بوده و این به معنای آن است که سرمایه گذاری انجام دادیم ولی تولید نکردیم .

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس بیان کرد: می‌توان از طریق هوشمند سازی ، افزایش بهره‌وری و سه شیفته کردن کارخانجات و فعال سازی کارخانه‌های نیمه تمام به شعار سال دست پیدا کنیم.

وی ادامه داد: در حال حاضر  ۲۰ درصد از  کارخانجات به صورت سه شیفته فعالیت می‌کنند در صورتی که‌ می‌توان با افزایش ظرفیت و سه شیفته کردن کارخانجات هم سرمایه‌گذاری را حفظ کنیم و هم زمینه ساز صادرات شویم.

طاهری گفت: دولت باید از ابتدای زنجیره تولید به انتهای زنجیره برود و با افزایش حمایت در حوزه صادرات بتواند زمینه را برای افزایش انگيزه بخش خصوصی فراهم کند.

وی ادامه داد: در حوزه شعار سال هنوز  قانون تامین مالی  اجرا نشده است و تاکنون مجلس چندین بار مکاتبه  کرده اما قانون تانین مالی از سوی دولت اعلام نشده است.

 عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس بیان کر: قانون تامین مالی هنوز اجرا نشده است و آیین‌نامه آن باید در دولت نوشته شود.

 

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار