به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از بابل، این روزها شالیکاران چکمه و کلاه و بیل خود را از انبارها در آوردهاند و سوار تیلر شده، روانه شالیزارهای خود برای طی مراحل کاشت برنج شدهاند در شرایطی که محصول سال گذشته در دست دلالان با قیمتهای بالا دست به دست میشود.
فصل شخم و شیار شالیزارها در شمال کشور به پایان رسید و کار خزانهگیری شروع شده و بانوان شمالی و مازندرانی چادر به کمر بسته و ناهار و چای مردان برنجکار خود را در داخل سبد و زنبیلهای حصیری آماده کرده و برپشت تیلر قرار دادهاند، اما حال دل کشاورزان برنجکار مازندرانی خوش نیست، ماحصل زحمت و رنج 6 ماهه این روزها در جیب دلالانی است که از آب گل آلود پاییزی برنجکاران ماهیان درشتی صید کردهاند.
این روزها جیب برنجکاران( چکو) خالی شده و دلشان از بیتدبیری مسئولان خون است؛ طی ماههای اخیر قیمت چند محصول مهم و استراتژیک یعنی برنج، سیب زمینی و ... نشان میدهد که هیچ نظارت و مدیریتی در بازار وجود ندارد و بازار کاملا دست دلالان است و هر طوری که میلشان بکشد آن را اداره میکنند.
وزارت جهاد کشاورزی علت گرانی را به گردن محتکران میاندازد و از سوی دیگر محتکران دستگیر میشوند؛ اما سئوال اینجاست که چرا در همین زمانی که فشارها افزون میشود انبارهای محتکران لو میرود؟
برنج در زمان بعد از برداشت یعنی در مهر ماه بهترین نوع طارم محلی یا طارم خالص از برنجکاران در همان کارخانه شالیکوبی کیلویی حداکثر 80 هزار تومان آن هم با منت و یا چک دو ماهه خریداری شد.
چرا وزارت جهاد کشاورزی که متولی اصلی کار کشاورزان و برنجکاران زحمتکش و رنجدیده و مظوم است دست بهکار نمیشود و خود به عنوان خریدار با همکاری وزارت صمت در امر خرید از مبدا مبتکر کار نمیشود تا بازار دلالان بیرونق باشد و سفره معیشت کشاورزان پربار؟ در وضعیت فعلی اول باید برنجکار را نجات بدهد تا سال بعد با انگیزه بیشتر به کار برنج کاریش ادامه بدهد تا سفره مردم خالی از برنج نماند.
در شرایطی که برنج به قیمت کیلویی 220 هزار تومان در بازار خرید و فروش میشود و کشاورز با اندوه وحسرت و با جیب خالی فقط نظارهگر و شنونده قیمت برنج است چه انگیزهای برایش باقی میماند که تا زانو در باتلاق بدبختی زمین شالیزاری فرو برود و بکارد و مراقبت کند و برداشت نماید تا جیب دلالان پر شود و جیب کشاورز پر از حسرت و خالی از انگیزه باقی بماند؟
اما آنچه که بسیاری از کارشناسان به آن توجه نکردهاند تخلیط برنج است. برای تخلیط برنج نسبتی از برنج ایرانی و برنج خارجی با کیسه در اندازههای مختلف و
برچسب برنج درجه یک ایرانی کافیست؛ پر شدن کیسههای تخلیط شده نیازمند داشتن برنج خارجی است و در پنج ماهه اخیر برنج خارجی وارد ایران نشده است، برنج ایرانی در زمان ارزانی خریداری شده و در انبارهای تاجران دپو شده، نتیجه اینکه الان دلالان نیازمند برنج خارجی برای طی شدن سیر تکاملی تخلیط هستند.
حال این سئوال پیش میآید که آیا گرانی بهترین بهانه برای واردات برنج خارجی و در نهایت سیر تکاملی تخلیط توسط دلالان نیست؟؛ این راه یکی از شگردهای برخی دلالان برای واردات برنج است.
تخلیط برنج نگرانکننده است
حجت الاسلام مجتبی روحانی امام جمعه بابل با اشاره به اینکه برنج یکی از مهمترین نمادهای شهر بابل است و این روزها تخلیط این محصول استراتژیک نگرانکننده است تاکید کرد: این عمل قبیح و ناشایست نماد هویتی و دینی وارزشی شهرستان بابل را زیر سوال برده است؛ مسئولان مربوطه با این عمل ناشایست برخورد جدی کنند تا ریشهکن شود؛ برخی از افراد از شهرهای همجوار به دفتر امام جمعه بابل مراجعه میکنند و از این کار تخلیط گلایه دارند؛ برنج بابل به تنهایی بسیار باکیفیت است و نیازمند تخلیط با برنجهای دیگر و یا برنج خارجی ندارد.
وی با بیان اینکه، شهرستان بابل به عنوان یک شهر صنعتی معروف نیست اما چرخه اقتصاد مهم این شهرستان بر پایه تولید برنج است که باید تقویت شود خاطرنشان کرد: بابل در حوزه زیرساختی کشاورزی که قطب اصلی و شغل اکثر مردم این شهرستان است دچار مشکل بوده و در سالهای اخیر تخلیط برنج نیز به این مشکلات اضافه شده که نیاز به بررسی دلایل این مشکل توسط کارشناسان مربوطه دارد تا این معضل در اسرع وقت رفع شود.
امام جمعه بابل مهمترین خط را خدمتگزاری به مردم دانست و تاکید کرد: خدمتگزاری صادقانه به مردم مهمترین خط است که توسط خدمتگزاران نظام باید جدی گرفته شود و وظیفه تمام مدیران دلسوز استمرار این خادمی است.
روحانی مشکلات موجود را لاینحل ندانست و افزود: این مشکلات نیازمند همت و پیگیری همگان دارد و مهمترین و بزرگترین پشتوانه نظام مردم هستند و وظیفه ما حفظ مردم برای نظام است ورفع این مشکلات یعنی رضایتمندی مردم.
63 درصد تولید ناخالص بابل در بخش کشاورزی است
مصطفی میرتبار سرپرست فرمانداری ویژه شهرستان بابل با بیان اینکه، 63 درصد تولید ناخالص شهرستان بابل در بخش کشاورزی است که باید با مدیریت درست، کاستیهای حوزه کشاورزی را قبل از شروع فصل کشاورزی رفع کنیم افزود: جذب اعتبارات برای حوزه کشاورزی یکی از اهداف مهم ماست که باید با پیگیریهای مداوم جذب شود. در صدد هستیم تا با اخذ اعتبارات در صنعتی کردن کشاورزی شهرستان بابل تلاش کنیم.
چرا برنج خارجی باید وارد استان تولیدکننده برنج شود؟
سیدعلی طاهری اطاقسرا رئیس اتحادیه برنجفروشان بابل نیز در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در بابل اظهار داشت: نمیتوانیم عمل تخلیط در شمال و مازندران و شهرستان بابل را کتمان کنیم این عمل در گذشته بوده و الان هم وجود دارد.
وی با بیان اینکه واردات برنج خارجی برای پایین آوردن قیمت برنج داخلی است زیرا این قیمت برای بسیاری از مصرفکنندگان قابل تحمل نیست و مردم خرید برنج با این قیمت بالا را ندارند، افزود: متاسفانه برخی از افراد که در اصطلاح برنجفروشان، از این افراد با نام (چریک) یاد میشود اقدام به تخلیط برنج میکنند و این برنجها را برای فروش به شهرستانهای دیگر حمل میکنند.
رئیس اتحادیه برنج فروشان شهرستان بابل تاکید کرد: 10 درصد مردم استانهای شمالی که خود تولیدکننده برنج هستند از برنج خارجی استفاده میکنند و برنج خارجی تخلیط و به سایر استانها برده میشود؛ سئوال اینجاست که چرا برنج خارجی باید وارد استانی شود که خود تولیدکننده برنج است؟
وی افزود: برنج خارجی برای اینکه به مازندران و بابل برسد مراحل قانونی خود را طی میکند و در سامانه جامع تجارت ثبت میشود و سپس در این مسیر به هر استان باید برابر نیازش برنج داده شود، چرا بیشتر از نیاز استانها برنج خارجی داده میشود تا کار به تخلیط برسد؟
طاهری با بیان اینکه اداره صمت و جهاد کشاورزی ورود کنند و جلوی واردات مازاد استانی را بگیرند افزود: این نقطه از کار نیازمند مدیریت صحیح و نظارت کامل است و دستگاه های مربوطه ورود کامل و دقیق داشته باشند.
طاهری در خصوص مکانهای تخلیط اظهار کرد: بسیاری از افراد حتی در روستاها دستگاه بستهبندی دارند و برنج خارجی را در انبارهای خود میبرند و عمل تخلیط را به دور از چشم بازرسان انجام میدهند؛ برنج خارجی به وفور در شمال یافت میشود و افراد خریداری و اقدام به تخلیط میکنند لذا تنها راه مبارزه با عمل تخلیط برنج این است که برنج خارجی سهمیه بندی و برابر نیاز استانها وارد استانها شود؛ چرا برنج خارجی به همان اندازه که در سایر استانها وارد میشود راهی شمال می شود؟ جلوی این کار را بگیرند.
انتهای پیام /