خبرگزاری مهر - گروه استانها - سمیه گلابگیریان: یزد از استانهای صنعتی کشور است که جامعه کارگری و در نتیجه بازنشستگان تامین اجتماعی آن قابل توجه است و این جمعیت چشم امید به حمایت دارند.
مشکلات اقتصادی فشار مضاعفی بر این قشر وارد کرده و در این شرایط، پرداخت تسهیلات آنها را خرسند کرده به طوری که بیش از ۹ هزار نفر برای دریافت این تسهیلات ثبتنام کردهاند اما تعداد کمی موفق به دریافت آن شدهاند.
بازنشستگان یزدی از قرار گرفتن طولانی مدت در صف دریافت تسهیلات بازنشستگی آن هم به این مبلغ ناراضی هستند و انتظار دارند که مسئولان استان برای جذب اعتبارات و حمایتهای بیشتر برای بازنشستگان پیگیری بیشتری داشته باشند تا اندکی از مشکلات آنها کاسته شود.
این قشر که سالهای سال دیون خود به سازمان تامین اجتماعی را پرداخت کردهاند، اکنون که نیاز به حمایت دارند، انتظار دارند سهم بیشتری برای حمایت از آنها در نظر بگیرد اما این مطالبه هنوز مورد توجه قرار نگرفته ست.
مبلغ محدود و سهم ناچیز
یکی از بازنشستگان یزدی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه از بهمن ماه سال گذشته برای دریافت تسهیلات ثبت نام کرده است، افزود: سال گذشته تسهیلات ۱۲ میلیون تومان بود و امسال به ۲۰ میلیون تومان افزایش یافته اما هنوز نوبت دریافت وام به ما نرسیده است.
رضا صدیقی با بیان اینکه این مبلغ هم سال گذشته و هم امسال دردی از بازنشسته دوا نمی کند، ادامه داد: تورم سرسام آور زندگی همه بازنشستگان را تحت تاثیر قرار داده است. سالها در موعد مقرر سهم بیمه به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کردهایم اما برای مبلغ ناچیزی تسهیلات باید سالها منتظر بمانیم.
وی بیان کرد: این انتظار برای این مبلغ ناچیز بسیار اندک است و هر بار که سئوال می شود، سهمیه ناچیز استان مطرح می شود در حالی که استان یزد جمعیت قابل توجهی کارگر بازنشسته کارخانجات مختلف دارد و باید نگاه ویژه ای به آنها در کشور باشد.
صدیقی این را وظیفه مسئولان استان در وهله اول و سازمان تامین اجتماعی در وهله دوم عنوان کرد و افزود: همه ما در دوران فعالیت، سر موعد تعهداتمان را به تامین اجتماعی پرداخت کردهایم و این تنها گامی است که این سازمان برای حمایت اندک از بازنشستگان برداشته اما همین هم به سرانجام نرسیده است.
بیتوجهی به شهرستانهای صنعتی
یکی دیگر از متقاضیان دریافت تسهیلات هم اعلام کرد: شهرستان میبد یکی از شهرهای صنعتی است که بازنشستگان زیادی از کارخانجات دارد اما ما سهمی مناسبی از تسهیلاتی که به استان اختصاص مییابد، نداریم.
مرتضی رفیعی ادامه داد: استان یزد سهم ناچیزی از تسهیلات بازنشستگان را دارد در حالی که بازنشستگان انتظار دارند با توجه به زحماتی که سالها برای صنعت یزد کشیده اند، مورد توجه بیشتری قرار گیرند اما در واقعیت این گونه نیست.
وی تکریم کارگار و بازنشسته را حرفی عنوان کرد که هیچ گاه عملیاتی نشده است و افزود: بسیاری از بازنشستگان به سختی امور زندگی خود را می گذرانند و حتی هنوز مستاجر هستند و مستمری آنها تنها کفاف اجاره خانه اشان را می دهد از این رو همین مبلغ ناچیز وام هم برایشان کارگشا است اما از آنها دریغ می شود.
این بازنشسته افزود: این کمترین کاری است که می شود در حق بازنشستگان در حالت تورم فعلی حاکم بر جامعه انجام داد اما در این کار هم اهتمامی دیده نمی شود و مسئولان استان باید برای دریافت سهمیه بیشتر در راستای حمایت از جامعه محروم بازنشسته تامین اجتماعی گامی بردارند.
دشواریهای بازنشستگان برای مدیریت زندگی
یکی از بانوان بازنشسته نیز با اشاره به اینکه این تسهیلات با توجه به اینکه از حقوق بازنشستگان برداشت می شود و ضمانت و بروکراسی اداری کمتری دارد، برای بازنشستگان به ویژه بانوان مناسب است، از مسئولان خواست برای تسریع در پرداخت تلاش کنند.
رضیه میرقاسمی اظهار کرد: بازنشستگان یکی از اقشار محروم جامعه هستند که اندک حقوقی دریافت می کنند و با این حقوق از پس هزینه های زندگی نیز بر نمی آیند و برای سر و سامان دادن به آینده زندگی فرزندانمان با مشکل مواجه هستیم. شاید با این تسهیلات گره کوچکی در این مسیر باز شود که این هم زمان زیادی می برد.
وی که سال گذشته برای دریافت تسهیلات ثبت نام کرده است، بیان کرد: روند پرداخت تسهیلات اصلاً مناسب نیست و به این روال شاید چند سال دیگر نوبت به دریافت وام ما نرسد در حالی که این پول در حال حاضر هم مبلغی نیست.
این در حالی است که محمد علی میرزایی، مدیرکل سازمان تامین اجتماعی استان یزد از پوشش حدود یک میلیون و ۶۰ هزار نفر از جمعیت مردم استان یزد تحت بیمه تامین اجتماعی خبر داده و اعلام کرده که از این لحاظ یزد رتبه اول کشور را دارد اما در حمایت جایگاه مناسبی به جامعه کارگری و بازنشستگان استان دیده نمی شود.
یکی از دلایل بالا بودن این آمار صنعتی بودن استان یزد است که مهاجرت افراد غیربومی به استان یزد برای اشتغال، زمینه ساز این مورد شده است که بر کسی پوشیده نیست اما همین جمعیت در زمان بازنشستگی هم چه بومی و چه غیربومی نیازمند حمایت هستند و سازمان تامین اجتماعی باید به رسالت خود در برابر حمایت از جامعه تحت پوشش پایبند باشد.
رویکرد بیمه ای یزدی ها ناشی از فرهنگ آینده نگری آنها است که کارگران و بازنشستگان را هم در بر می گیرد و نگاه به آینده تنها به حقوق نامکفی نبوده بلکه به حمایت هایی است که این سازمان بیمه ای باید داشته باشد که در حال حاضر مشمول کارگران و بازنشستگان نشده است.
سهمیه ۱۲۳۶ نفری استان صنعتی یزد از تسهیلات بازنشستگان
دبیر کانون بازنشستگان تامین اجتماعی استان یزد از انتظار ۹ هزار بازنشسته برای دریافت تسهیلات بازنشستگی خبر داد و اظهار کرد: درخواست دریافت تسهیلات در نیمه خردادماه امسال بیش از نیمی از این جمعیت را شامل می شود.
رضایی افزود: بهمن ماه سال گذشته هزار و ۱۰۰ نفر، خرداد ماه امسال ۸۰۰ نفر و در مرحله آخر نیز ۴۴۰۰ نفر در شهرستان یزدبا بیشترین تعداد بازنشسته برای دریافت تسهیلات ثبت نام کرده اند که در دو مرحله سهمیه ۳۸۴ نفری یعنی در مجموعه ۷۶۸ که حدود نیمی از سهمیه کل استان را شامل می شود به شهرستان یزد اختصاص یافته است.
وی با بیان اینکه ۶۳۰۰ نفر از متقاضیان مربوط به شهرستان یزد و مابقی مربوط به سایر شهرستان های استان به ویژه میبدو اردکان هستند، اعلام کرد: سهمیه کل استان در دو مرحله اعلام پرداخت تسهیلات در سال جاری ۱۲۳۶ بوده است که نسبت به جمعیت در انتظار، بسیار ناچیز است.
دبیر کانون بازنشستگان تامین اجتماعی استان یزد خواستار افزایش سهمیه استان با توجه به جمعیت قابل توجه بازنشستگان تامین اجتماعی که عمده آنها کارگران بازنشسته بخش صنعت هستند و زندگی سختی دارند، شد.
وی ادامه داد: باید نگاه ویژه ای به استان یزد معطوف شود چرا که بخش قابل توجهی از جمعیت استان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی دارند و انتظار دارند بعد از مدت ها پرداخت حق بیمه، از مزایایی بهره مند شوند در حالی که این مبلغ هم ناچیز است و هم طولانی مدت پرداخت می شود.
جامعه بازنشستگان تامین اجتماعی استان یزد نگاه ویژه به استان صنعتی را با توجه به اینکه جمیت قابل توجهی از آنها بازنشستگان بخش صنعت هستند، خواستارند اما روند قطره چکانی تخصیص اعتبار برای پرداخت تسهیلات آنها را که به امید آینده، به بیمه امیدوار کرده، ناامید کرده است.