کشاورزان زرندی چند روزی است در حال برداشت محصول ارزشمند زعفران از مزارع خود هستند. زعفران شهرستان زرند به علت کیفیت بالای آن شهرت فراوانی دارد.
این شهرستان با دارا بودن بیش از ۴۰۰ هکتار زمین زیرکشت زعفران به قطب تولید زعفران استان تبدیل شده است.
بیش از ۱۰۰۰ خانوار در شهرستان زرند به کشت زعفران مشغول هستند.
زعفران زرند بویژه دهستان دشتخاک یک محصول بسیار ارزشمند است که نقش مهمی در اقتصاد منطقه ایفا میکند. این محصول همچنین به عنوان یک نماد برای استان کرمان محسوب میشود.
کشاورزان زرندی مدت ها است که در زمینه کشت زعفران تجربه و مهارت دارند.
فضائلی یکی از زعفران کاران منطقه دشتخاک گفت: با توجه به شرایط آب و هوا و خاک حاصل خیز منطقه دشتخاک در گذشته، محصولاتی از قبیل: گندم، جو، سیب زمینی و... کشت میشده است، اما به دلیل خشکسالیهای پی درپی و کمبود آب با استفاده از نظر کارشناسان جهاد کشاورزی به کشت زعفران روی آوردیم.
وی تصریح کرد:خوشبختانه زعفران هم به آب کم نیاز دارد و هم درآمد چندین برابری نسبت به محصولات پرآب دارد.
جای خالی فرآوری در میان کل های زعفران زرند
مهدی ضیالدینی یکی دیگر از کشاورزان زعفران کار هم گفت: چند سالی است که در زمینه تولید زعفران فعالیت دارم و با توجه به درآمد خوب این محصول ضرورت دارد روی فرآوری و برند سازی زعفران شهرستان زرند اقدام موثری صورت گیرد.
وی بیان داشت:هم اکنون خرید و فروش آن را به صورت سنتی یا بعضا به نام جاهای دیگر شاهد هستیم.
منصوری یکی دیگر از کشاورزان هم گفت: زعفران به طلای سرخ مشهور است و علاوه بر مصارف غذایی، در صنایع دارویی و... نیز کاربرد موثری دارد.
وی افزود: رنگ و طعم منحصر به فرد این گیاه ارزشمند، شاخصترین ویژگی آن است، به همین دلیل، زعفران گرانترین ادویه جهان به حساب میآید.
حسین نخعی یکی دیگر از کشاورزان هم گفت: با استفاده از نظر کارشناسان جهاد کشاورزی در گسترش محصولات کم آب، علاوه بر کشت زعفران، گل محمدی، کینوا و عناب را کشت کردم و درآمد آن هم خوب بوده است.
برداشت هزار و ۷۴۴ کیلوگرم زعفران خشک از مزارع زرند
رضا محمدی، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان زرند از افزایش ۱۰ درصدی سطح زیر کشت زعفران در این شهرستان خبر داد و گفت: کار برداشت زعفران از سطح ۴۳۶ هکتار از مزارع این شهرستان آغاز شده است و پیشبینی میشود از این میزان سطح زیرکشت هزار و ۷۴۴ کیلوگرم زعفران خشک برداشت شود.
وی بیان داشت: از جمله دلایلی که سبب میشود زعفران شهرستان زرند عطر و طعم بسیار خوبی داشته باشد، شرایط اقلیمی مناسب، کیفیت خاک مطلوب، چیدن گلهای زعفران هنگام طلوع آفتاب است که موجب عطر و طعم خاص زعفران این منطقه شده است.
محمدی تصریح کرد: عمده تولیدات زعفران شهرستان زرند از مناطق دشتخاک، سربنان، جرجافک، حتکن، و روستاهای حاشیه شهر است.
وی بیان کرد: براساس سند اصلاح الگوی کشت، زعفران، زرشک، گل محمدی، عناب، زیره، کینوا در شهرستان زرند از محصولات مورد توجه در سبد الگوی کشت به علت کم آببر بودن و اقتصاد خوب است و توجه ویژهای به این محصولات داریم و امیدواریم در سالهای آینده سطح زیر کشت افزایش یابد.
وی با بیان اینکه کاشت زعفران معمولا در شهریور ماه آغاز و تا اواسط مهر ماه ادامه دارد افزود: با خنک شدن هوا در اواخر مهرماه و اوایل آبان ماه آبیاری زعفران شروع میشود که روییدن گلها و برداشت در اوایل آبان ماه آغاز و تا نیمه آذر ماه ادامه خواهد داشت.
ضرورت معرفی زعفران زرند به بازاراهای خارجی
عبدالحسین همتی، نماینده مردم شهرستانهای زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی در بازدید از روند تولید زعفران گفت: یکی از محصولات اصلی کشاورزی شهرستان زرند، زعفران است که در کنار محصول پستهای که داریم میتوانیم از آن تولید زیادی داشته باشیم.
وی افزود: زعفران، ویژگی بسیار خوبی که دارد این است که میزان مصرف آب آن نسبت به پسته خیلی کمتر و تقریبا یک سوم تا یک چهارم محصول پسته به آب نیاز دارد و در طول سال فقط دو مرحله آب نیاز دارد و میزان مصرف آب آن هم ۳ هزار مترمکعب در هر هکتار است.
همتی بیان داشت: یکی دیگر از خصوصیات زعفران این است که پسته یک سال در میان سال آور دارد؛ اما محصول زعفران هر سال تولید میشود و میزان اشتغال خوبی هم ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه عمده زعفران تولیدی صادر نمیشود و طی پارسال تنها ۵ درصد تولید صادر شد، گفت: باید کمک کرد تسهیلات مورد نیاز در اختیار کشاورزان قرار گیرد.
نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس افزود: ضرورت دارد این محصول ارزشمند به بازارهای خارجی هم معرفی شود و بتوانیم محصول بیشتری را صادر کنیم که مطمئنا سودآوری برای مردم منطقه هم بیشتر میشود و اشتغال بیشتری هم ایجاد میشود ودنبال این هستیم که تسهیلات مورد نیاز کشاورزان را تامین کنیم.
احیای شرکت تعاونی ها، گامی موثر برای تسهیل صادرات
سید رضا حسینی نژاد، فرماندار زرند هم گفت: امسال با توجه به بارانها و نزول رحمت الهی که درماه های گذشته داشتیم، خوشبختانه کیفیت زعفران امسال به نسبت بهتر از سالهای گذشته است.
وی افزود: به طور متوسط در هر هکتار ۴ کیلو زعفران برداشت میشود که به نسبت پارسال رشد قابل توجهای دارد و نزدیک به ۱ هزار و ۷۵۰ کیلو برداشت زعفران در سطح شهرستان خواهیم داشت و در اکثر روستاها و مناطق سردسیر شهرستان با توجه به نیاز کم آبی کشت زعفران داریم.
فرماندار زرند با اشاره به اینکه در دهستان دشتخاک بیشتر از سایر مناطق زعفران کشت شده است، گفت: در دهستانهای جرجافک، حتکن و سربنان امسال برداشت زعفران وجود دارد.
وی افزود: صادرات زعفران سوپر نگین را در ۲ سال گذشته برنامه ریزی کردیم و دستگاههایی را با توجه به تسهیلاتی در اختیار مردم قرار داده ایم.
حسینی نژاد تصریح کرد: قرار است با خرید ۶ دستگاه دولتی و ۴ دستگاه از سوی خود مردم زمینه برای صادرات این محصول ارزشمند در مناطق مختلف و حوزه خلیج فارس( کشورهای عربی) فراهم شود.
وی بیان داشت: یکی از سیاستهایی که دنبال میکنیم در بحث برند سازی زعفران دنبال می کنیم، بحث شرکت تعاونی است که با هماهنگی به وجود آومده با اتاق بازرگانی استان قرار بر این شده است امسال بتوانیم این شرکت تعاونی را احیا کنیم و به نوعی فضایی را به وجود بیاریم که زعفران کاران در بحث صادرات بتوانند موفقیت خوبی را به وجود بیا ورند که آینده خوبی برای کشاورزان هم در سطح شهرستان داشته باشیم.
فرماندار شهرستان زرند با بیان اینکه زمان برداشت زعفران از اواخر مهرماه تا اواسط آذرماه است، افزود: برای برداشت محصول زعفران زرند در هر هکتار ۲۰ نفر اشتغال زایی میشود و با برندسازی و مباحثی از این قبیل اشتغال زایی بیشتری در منطقه به وجود میآید.
گزارش از ایمان ترک زاده