خبرگزاری مهر؛ گروه استانها: کمبود برخی اقلام دارویی یکی از مشکلاتی است که همواره بیماران با آن مواجهند، برخی داروها کمیاب یا نایاب هستند و برخی تنها در داروخانههای خاص ارائه میشوند.
برخی پزشکان داروهایی تجویز میکنند که فقط در داروخانههایی که با آنها قرارداد دارند یافت میشود و برخی دیگر داروهایی تجویز میکنند که شاید برای بیمار اصلاً نیاز نباشد.
از آنجا که فارس قطب پزشکی جنوب کشور محسوب میشود و پذیرای بیمارانی از دیگر نقاط کشور و کشورهای حاشیه خلیج فارس است، مدیریت دارو و درمان اهمیت ویژهای دارد.
پوشش بیمهای اقلام دارویی نیز در این میان حائز اهمیت است، چنانچه شاهد هستیم این روزها بسیاری از داروها بهصورت آزاد محاسبه میشوند و بیمهها پوشش چندانی را در این حوزه ارائه نمیکنند.
۳۰ درصد مراجعان مراکز پزشکی فارس از خارج استان هستند
دکتر محمد جواد خشنود معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد کمبودهای حوزه دارو گفت: استان فارس با توجه به جمعیت پنج میلیونی خود باید سهم یا درصدی از داروها را داشته باشد که این سهم با توجه به جمعیت فارس حدود ۶ و ۲ دهم درصدِ سهمیه دارویی کشور است.
وی ادامه داد: در مورد داروهای عمومی این عدد ممکن است منطقی باشد اما با توجه به اینکه شیراز علاوه بر پوشش خود استان، به لحاظ اینکه قطب پزشکی کشور است، استانهای کهکیلویه و بویراحمد، بوشهر، هرمزگان، خوزستان، سیستان و بلوچستان، کرمان و حتی استان تهران و آذربایجان را هم به خصوص در مورد پیوندها پوشش میدهد، این سهم کفایت نمیکند.
خشنود با بیان اینکه به همین دلیل به سازمان غذا و دارو پیشنهاد دادیم که در حوزه داروهای تخصصی یک سری از بیماریها مثل نازایی، سرطان، بیماریهای خاص مثل ام اس و بیماری مغز و اعصاب، اعمال جراحی تخصصی به خصوص پیوند سهم فارس را افزایش دهند، افزود: در مواردی این وعدهها تحقق پیدا کرده و در مواردی هم محقق نشده است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه ۳۰ درصد بیمارانی که در فارس ویزیت میشوند، از خارج از استان هستند، گفت: همین موضوع میطلبد که درصد یا سهم استان فارس و بهویژه سهم شیراز افزایش پیدا کند و به حدود هشت و نیم درصد برسد.
ناتوانی در تولید داخلی دارو و قیمت گذاری دستوری موجب کمبود دارو میشود
خشنود با اشاره به وجود ۲ نوع کمبود دارو در فارس گفت: یک کمبود واقعی است که به داروهای وارداتی مربوط میشود به دلیل عدم تخصص ارز بهموقع و کافی رخ میدهد و یا ناتوانی در تولید داخلی دارو و قیمت گذاری دستوری که گاهی محل اختلاف شرکت تولیدکننده دارو، شرکتهای بیمهای و دولت است که باید با تعامل میان این سه ضلع مدیریت شود تا بر دوش مردم سنگینی نکند.
وی به دومین نوع کمبود اشاره کرد و افزود: ما این کمبود را به عنوان کمبود واقعی نمیشناسیم و آن کمبود برند است، یعنی در واقع کمبود یک شرکت خاص. مثلاً گاهی بیمار یا کادر درمان به خصوص همکاران پزشک و حتی داروساز بهگونهای القا میکنند که داروی یک شرکت بهتر است یا فلان شرکت کیفیت پایینتری دارد که این سبب کمبود یک برند خاص میشود.
فروش دارو با قیمت بالاتر گرانفروشی و تخلف است
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه با اشاره به قیمت دارو هم گفت: قیمت یک داروی مشخص با میلیگرم مشخص در کل ایران یکسان است به خصوص اگر شرکت تولید کننده یکی باشد، بهطور مثال اگر قرص سرماخوردگی تولید یک شرکت را در نظر بگیریم در کل داروخانههای کشور حتی در روستاها این قیمت همان قیمتی است که سازمان غذا و دارو اعلام میکند و قیمت نباید کمتر یا بیشتر از آن باشد، یعنی فروش دارو با قیمتی کمتر هم به عنوان تخلف محسوب میشود و فروش دارو با قیمت بالاتر هم گرانفروشی است و تخلف محسوب میشود و این بخاطر نظم دادن به فروش داروست.
وی افزود: اما مواقعی هم قیمتها متفاوت است چون بعضی مواقع ترکیبات درون دارو متفاوت است که بر روی قیمت اثر میگذارد.
خشنود تصریح کرد: در مورد قیمت دارو نکته قابل ذکر دیگر این است که قیمت روی جلد برای دارو ملاک نیست به این علت که کارخانهها بخاطر صرفه اقتصادیشان در ابتدای سال یا در مقطعی از سال حجم زیادی از جعبهها شامل بلیسترها و قوطیها را گاهی برای چند سال در حجم بالا سفارش میدهند و قیمت دارو روی آن درج میشود اما در طول زمان قیمتها تغییر میکند لذا ملاک سازمان غذا و دارو قیمت روی جعبه نیست و ملاک قیمت، سایت سازمان غذا و دارو کشور خواهد بود.
پوشش ۱۰۰ درصدی داروی بیماران خاص توسط بیمه تأمین اجتماعی
حسین جعفری معاون خرید راهبردی و اسناد پزشکی اداره درمان تأمین اجتماعی فارس در گفتگو با خبرنگار مهر به پوشش بیمهای اقلام دارویی توسط این سازمان اشاره کرد و گفت: پوششهای بیمهای در بحث دارو اهمیت بالایی دارد که در مورد داروهای مختلف متفاوت است. به طور مثال سال گذشته نزدیک به ۲ همت هزینه دارو شده که ۴۵ درصد را علوم پزشکی پرداخت کرده و مابقی آن از سهم یارانه داروخانهها پرداخت شده است.
وی با اشاره به پوشش حدود ۵۰ درصدی جمعیت فارس توسط بیمه تأمین اجتماعی گفت: پوشش بیمهای دارو در حالت عادی ۲ قسمت است که شامل سهم علوم پزشکی و سهم بیمه میشود اما داروهای خاص به دلیل گران و کمیاب بودن سه قسمتی هستند که علاوه بر این دو بخشی نیز سهم بیمهشده است که البته عدد پایینی میشود.
جعفری پیرامون سقف پوشش دارویی توسط بیمه تأمین اجتماعی افزود: در مورد بیماران خاص داروهایی که ایرانی هستند معمولاً تا ۱۰۰ درصد تحت پوشش قرار میگیرند که نیازمند معرفینامه علوم پزشکی است.
معاون اسناد پزشکی تأمین اجتماعی فارس تصریح کرد: همچنین در مراکز تأمین اجتماعی خدمات و دارو برای بیماران تحت پوشش این بیمه رایگان است.
۱۰۷ گروه بیماری تحت پوشش بیمه سلامت هستند
رضا ممتحن سرپرست بیمه سلامت استان فارس در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص پوشش دارویی بیمه سلامت گفت: سازمان بیمه سلامت ایران با تأسیس «صندوق بیماریهای خاص و صعبالعلاج» حمایتهای گستردهای از بیماران مبتلا به این بیماریها ارائه میدهد.
وی ادامه داد: این صندوق از آبانماه سال گذشته فعال شده و تاکنون ۱۰۷ گروه بیماری را تحت پوشش قرار داده است.
ممتحن با بیان اینکه بیماران خاص مانند دیالیزیها، پیوند کلیه، هموفیلی، تالاسمی و اماس میتوانند پوشش بیمهای خود را بهصورت رایگان از سامانه شهروندی سازمان بیمه سلامت ایران دریافت کنند، افزود: این بیماران با نشاندار شدن در سامانه بیمه سلامت، در مراجعه به مراکز درمانی طرف قرارداد، از پرداخت هزینههای درمانی معاف یا با تخفیفهای قابلتوجه مواجه میشوند.
وی افزود: در صورت مراجعه به مراکز دولتی، خدمات موجود در بسته بهصورت رایگان ارائه میشود و در مراکز غیردولتی طرف قرارداد، تا ۸۰ درصد تعرفه تحت پوشش صندوق قرار میگیرد.
سرپرست بیمه سلامت فارس تصریح کرد: همچنین، بیماران صعبالعلاج میتوانند با مراجعه به سامانه شهروندی درخواست حمایت خود را ثبت کرده و از مزایای این صندوق بهرهمند شوند که این اقدامات نشاندهنده تعهد سازمان بیمه سلامت ایران در حمایت از بیماران خاص و صعبالعلاج و کاهش هزینههای درمانی آنها است.