مهر گزارش می‌دهد؛

عدم النفع ۱۰ میلیارد دلاری برای تأخیر سالیانه ساخت پتروپالایشگاه

علی رغم افزایش ضریب سوددهی پالایشگاه های دنیا طی سال گذشته، پتروپالایشگاه های داخلی در این سال پیشرفت چندانی نداشته اند و از همین جهت لازم است وزرات نفت توجه بیشتری به این موضوع داشته باشد.

به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار مهر، توسعه ظرفیت پتروپالایشی از جمله پروژه‌های زیرساختی و استراتژیک محسوب می‌شود که از جنبه خنثی کردن تحریم‌ها، ظرفیت ایجاد دیپلماسی با صادرات فراورده‌های نفتی به کشورهای منطقه، ارزآوری، رونق در صنایع مرتبط پالایشگاهی و ایجاد بستر سرمایه‌گذاری مولد؛ اهمیتی راهبردی برای کشور دارد.

در این رابطه جنبه ضد تحریمی پتروپالایشگاه ها طی یک دهه گذشته با تحریم‌های غرب برجسته شده‌است. طی چندماهه اخیر نیز اتفاقاتی نظیر افزایش قیمت نفت و تثبیت آن در قیمت‌های بالاتر از ۱۰۰ دلار بر بشکه، گرفتن بازار فروش نفت خام ایران توسط سایر کشورها و اشباع بودن بازار فروش نفت خام بیش از گذشته اهمیت افزایش ظرفیت پتروپالایشی را پررنگ کرد.

بعد از اعمال تحریم‌ها، صادرات نفت ایران به ارقامی زیر یک میلیون بشکه در روز حتی زیر ۵۰۰ هزار کاهش یافت. این کاهش فروش نفت خام عدم النفع‌های هنگفتی را برای کشور در پی داشته‌است. اگر از حدود ۱۰ پیش و از همان شروع تحریم‌های نفتی برنامه‌ریزی ایجاد ظرفیت حدود یک میلیون بشکه ظرفیت پالایشی در داخل انجام می‌شد در این سال‌ها درآمدی معادل فروش روزانه یک میلیون بشکه نفت خام برای کشور احیا می‌شد. این درآمد سالانه با فرض قیمت هر بشکه نفت خام ۹۰ دلاری به صورت سالانه درآمد قابل توجه ۳۲ میلیارد دلاری را برای کشور به همراه داشت. این رویکرد علاوه بر مزایای ذکر شده در ابتدای این نوشتار، یک امتیاز مهم مذاکراتی برای طرف ایرانی در حوزه سیاست خارجی فراهم می‌کرد.

بنابراین می‌توان گفت احداث هر پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه‌ای، سالانه درآمدی تقریبی ۱۰ میلیارد دلاری تنها از محل عرضه پایدار نفت خام با آن دارد. در حال حاضر دست ما در بازارهای فروش نفت بسته است و مجبوریم نفت خام خود را با اعمال تخفیف‌هایی در بازارهای بین المللی بفروشیم.

افزایش بیش از سه برابری کرک اسپرد پالایشگاه‌ها طی یکسال گذشته

در بازارهای نفت، به رابطه قیمت نفت خام و فرآورده‌های حاصل از آن در عملیات تقطیر کرک اسپرده اطلاق می‌گردد. پالایشگاه‌ها از فعالان اصلی بازار نفت، عمدتاً در معرض ریسک این فاصله قیمت یبا نفت خام قرار دارند. فعالیت پالایشگاه با هدف حداکثر کردن این فاصله قیمتی صورت می‌گیرد. به بیان دیگر، کرک اسپرد به معنای تفاوت قیمت یک بشکه محصول با یک بشکه نفت خام است. این فاصله قیمتی در محصولات یکسان نبوده و شرکت‌ها می‌توانند با تغییرات ساختاری به تولید محصولی بپردازند که بازدهی بیشتری را ایجاد نماید.

نمودار زیر نشان دهنده تغییرات کرک اسپرد پالایشگاه‌ها طی یکسال گذشته است. همانطور که مشاهده می‌شود از دسامبر سال میلادی گذشته تاکنون با توجه به اینکه نسبت افزایش قیمت فراورده‌های نفتی نسبت به نفت خام بیشتر بوده کرک اسپرد یا همان تفاوت قیمت نفت خام و فراورده افزایش بیش از سه برابری داشته و به رقم‌های قابل توجه و جذاب ۱.۲۵ دلار در گالن یا حدود ۵۲ دلار در هر بشکه رسیده‌است. بنابراین یکی دیگر از معایبی که عدم احداث پتروپالایشگاه در پی داشته‌است محرومیت از این ارزش افزوده ۵۰ دلاری در هر بشکه است.

عدم النفع ۱۰ میلیارد دلاری برای تأخیر سالیانه ساخت پتروپالایشگاهاگر خوشت اومد لایک کن

0
آخرین اخبار