به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، فرزین، رئیس کل بانک مرکزی گفت: در سال 1401 سهم تامین مالی خارجی و بازار سرمایه از کل تامین مالی اقتصاد به ترتیب معادل 0.4 و 11.8 درصد بوده است. این در حالی است که سهم بازار سرمایه از تامین مالی در سالهای پیش از این در سطحی بالاتر از 18 درصد قرار داشته است و انتظار این است این سهم در این دو حوزه افزایش یابد.
لازم به ذکر است برخلاف اینکه در باور عموم بازار سرمایه صرفا به عنوان محلی برای معامله و خرید و فروش سهام، جا افتاده است، در فضای اقتصاد کلان، کارکرد اصلی بازار سرمایه، تأمین مالی بنگاههای اقتصادی بهویژه شرکتهای بزرگ به روش تأمین مالی جمعی است که مبادلات سهام هم در تداوم همین نقش، کارکرد پیدا میکند.
گفتنی است مقایسه حجم نقدینگی در گردش بازار سرمایه و تعداد فعالان اقتصادی و سرمایهگذارانی که اکنون در بازار سرمایه حضور دارند، نشان میدهد سرعت رشد بازار سرمایه در تأمین مالی تولید، متناسب با رشد واقعی بازار سرمایه نبوده و از فرصتهای بزرگ مالی که در بورس به وجود آمده بهدرستی استفاده نشده است.
بورس نباید صرفا کارکرد سفته بازانه پیدا کند
همانطور که رئیس بانک مرکزی اشاره کرده، سهم بورس در تامین مالی با کاهشی حدود 40 درصدی در سال 1401 مواجه شده است و در واقع سهم ناچیزی در تولید داشته است. تا پیش از صحبت های فرزین، مسئولان دیگری نیز از نقش کم بورس در تامین مالی اقتصاد گفته بودند.
گفتنی است به نظر می رسد با توجه با نقش کمرنگ بازار سرمایه در تامین مالی اقتصاد، این بازار صرفا به محلی برای جولان سفته بازان تبدیل شده است و نقش اصلی خود را کم کم از دست داده است. همچنین گفتنی است همانطور که رئیس بانک مرکزی گفته بازار سرمایه باید به محلی برای تامین مالی اقتصاد تبدیل شود و سهم اقتصاد ایران در تامین مالی از بازار سرمایه بسیار بیشتر از اعداد و ارقام فعلی شود.