به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، اخیراً خبرنگاران حوزه علمی به دعوت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در قالب یک تور فناورانه به شیراز سفر کردند تا در این سفر از دستاوردهای فناورانه شرکتهای دانشبنیان مستقر در استان فارس بازدید و با فعالان این حوزه گفتوگو کنند و از نزدیک مشکلات و چالشهای آنها را مورد بررسی قرار دهند.
یکی از این شرکتها، شرکت دانشبنیان "سلامت کوثر" شیراز بود؛ مینا شفیعی؛ مدیر تحقیق و توسعه شرکت دانشبنیان سلامت کوثر در جمع خبرنگاران اظهار کرد: این شرکت از سال 1392 وقف شده و تحت نظارت کامل سازمان اوقاف قرار گرفته و سهام آن وقف بیماران بیبضاعت شده است.
وی تصریح کرد: فعالیت شرکت در ابتدا با تمرکز بر بازرگانی آغاز شد و در سال 1396 به حوزه تولید نیز ورود پیدا کرد؛ این فرآیند در ابتدا به صورت مشارکتی انجام میگرفت تا اینکه سرانجام در سال 1400 فضایی مستقل برای تولید در شرکت فراهم شد.
شفیعی گفت:مراسم افتتاح شرکت نیز در دیماه سال 1400 برگزار شد و از آن تاریخ تولید مستقل محصولات آغاز شد. در نهایت در فروردین ماه سال 1401 این شرکت موفق به اخذ تأییدیه دانشبنیان برای محصولات تولیدی خود شد.
شفیعی در ادامه به زمینههای فعالیت شرکت اشاره و تصریح کرد: تولیدات این شرکت طیف وسیعی را شامل میشود که از جمله آنها میتوان به انواع ایمپلنتهای حوزه فک و صورت اشاره کرد؛ منظور از ایمپلنت صرفاً کاشتنیهای دندانپزشکی نیست بلکه این شرکت در زمینه فک و صورت نیز انواع ایمپلنتها را تولید میکند.
وی با اشاره به یکی از نقاط قوت و استراتژیهای کلیدی شرکت خاطرنشان کرد: تمرکز این شرکت دانشبنیان بر تولید محصولاتی است که در حال حاضر در داخل کشور تولیدکنندهای ندارند.
شفیعی درباره مجوزهای شرکت توضیح داد: این شرکت دارای 40 پروانه فعال کالا در سایت "اداره کل تجهیزات پزشکی" است که هر کدام شامل مدلهای مختلفی میشود. به تفکیک مدل، بیش از 1100 قلم IRC در سامانه اداره تجهیزات پزشکی به ثبت رسیده است. تنوع کالایی شرکت شامل حدود 40 پروانه فعال در حوزههای مختلف است.
وی در ادامه به زمینههای فعالیت شرکت اشاره و خاطرنشان کرد: حوزه فعالیت این شرکت دانشبنیان شامل فک و صورت، ارتوپدی، انواع ایمپلنتهای ستون فقرات و طب ورزشی است. اخیراً نیز شرکت با ورود به حوزه دندانپزشکی، اقدام به تولید ایمپلنتهای دندانی و محصولات بایومتریال کرده که تا پیش از این در ایران تولید نمیشدند.
از ورشکستگی تاقله دانشبنیان؛ داستان شگفتانگیز ققنوس ایرانیشفیعی در ادامه به یکی از دستاوردهای منحصر به فرد شرکت اشاره کرد و گفت: این شرکت برای نخستین بار در ایران اقدام به ثبت اختراع روشهایی برای تولید کلاژن کرده است. فرآیند تولید به این صورت است که کلاژن از منابع حیوانی استخراج و سپس فرموله میشود و در نهایت به محصولات مختلف کلاژنی تبدیل میشود.
شفیعی با اشاره به مزیت اقتصادی تولید داخلی این محصولات گفت: پیش از این، این محصولات با صرف هزینههای هنگفت به صورت میلیون دلاری از خارج از کشور وارد میشدند. خوشبختانه با تلاشهای این شرکت دانشبنیان، تولید این محصولات در داخل کشور بومیسازی شده و از خروج ارز از کشور جلوگیری به عمل آمده است.
وی در ادامه به یکی از چالشهای پیشروی شرکتهای دانشبنیان در ایران اشاره کرد و گفت:فرآیند اخذ مجوز در ایران بسیار طولانی و پیچیده است. به عنوان مثال، این شرکت برای یکی از محصولات خود پس از دو سال تلاش و گذراندن تمامی مراحل و تستها، هنوز در انتظار صدور مجوز نهایی از اداره کل تجهیزات پزشکی است!
شفیعی درباره چالش صدور مجوز توضیح داد: این مجوز توسط "اداره کل تجهیزات پزشکی" زیرمجموعه وزارت بهداشت، صادر میشود. فرآیند صدور این مجوز نه تنها برای این شرکت بلکه برای تمامی تولیدکنندگان، چالشی بزرگ محسوب میشود.
وی در ادامه به مشکل شرکت در اخذ مجوز برای محصولات کلاژنی اشاره کرد و گفت: متأسفانه به دلیل نوآوری این محصول و سابقه نداشتن تولید آن در ایران، فرآیند صدور مجوز و تعیین دستورالعملهای آن بسیار زمانبر شده است. این موضوع باعث شده که دو سال است در تعریف شاخه کالایی این محصول معطل ماندهایم.
مدیر این شرکت دانشبنیان گفت: یک تولیدکننده تا چقدر باید پای محصول خود بماند و سختیهای این راه را تحمل کند؟! از طرفی تلاش تولیدکننده این است که برای کشور یک کالایی را تولید کند. شرکت ما وقف است و تمام تلاش شبانهروزی که انجام میشود، هیچکدام منفعت شخصی ندارد و همگی برای ایران تلاش میکنیم.
شفیعی در ادامه با تاکید بر ضرورت حمایت از تولید داخل متذکر شد: در حال حاضر سالانه میلیونها دلار صرف واردات محصولات بایومتریال و مشتقات حیوانی میشود اما متاسفانه در مواردی که یک شرکت ایرانی موفق به تولید این محصولات میشود، نمیتواند وارد آن حوزه شود!
شفیعی با اشاره به آمار وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: در دو سال گذشته، حجم بازار تجهیزات پزشکی ایران طبق اعلام این وزارتخانه، 3.5 میلیارد دلار بوده است. از این میزان، 1.2 میلیارد دلار مربوط به تولید داخل و مابقی سهم واردات بوده است. به عبارتی، ما تاکنون موفق به پاسخگویی به حدود 5 درصد از این بازار شدهایم.
وی در ادامه به یکی دیگر از محصولات شرکت اشاره کرد و گفت: این شرکت در زمینه بازسازی فک و صورت نیز فعال بوده و موفق به تولید پلاکهایی شده است که فرآیند اخذ مجوز برای آنها نیز دو سال به طول انجامید. این پلاکها برای بیمارانی که به طور مادرزادی یا در اثر تومور یا تصادف دچار نقص در ناحیه فک و صورت شده و نیاز به بازسازی فک و صورت خود دارند، کاربرد دارد. این پلاکها جایگزین قطعهای در کنار فک میشوند که به آن مفصل کوندیل میگویند و در جمجمه حرکت میکند. متأسفانه این قطعه تا پیش از این با قیمت بسیار بالایی از خارج از کشور وارد میشد و به دلیل واردات محدود، بسیاری از بیماران مجبور به انتظار در صفهای طولانی برای دریافت آن بودند.
وی در ادامه به استقبال گسترده از این محصول اشاره کرد و گفت: تقاضا برای این محصول به حدی بالا بود که دانشگاه علوم پزشکی با ارسال نامهای به شرکت، اعلام آمادگی برای خرید آن حتی در صورت عدم صدور مجوز نهایی را کرد. خوشبختانه این شرکت دانشبنیان موفق به تولید انبوه این محصول راهبردی شد و قیمت تمام شده آن را به یک دهم قیمت نمونه خارجی رساند.
به گزارش ایران اکونا به نقل از تسنیم، در راستای تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر آشنایی نخبگان و دانشجویان با دستاوردهای علمی و فناورانه کشور، معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در دوره دکتر دهقانی، علاوه بر برگزاری تورهای علمی برای نخبگان، اقدام به برگزاری سلسله تورهای فناورانه برای خبرنگاران و راویان رسانهای کشور کرده است.
هدف از برگزاری این تورها، آشنایی خبرنگاران با آخرین دستاوردهای علمی و فناورانه کشور و توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان در عرصههای مختلف علمی و فناوری است تا بتوانند این دستاوردها را به طور دقیق و صحیح به جامعه انعکاس دهند. خبرنگاران در قالب این تورها طی بیش از یک سال گذشته، از مراکز و اماکن برجسته علمی و فناورانه کشور و شرکتهای بزرگ دانشبنیان در استانهای مختلف بازدید کردهاند.
برخی از مهمترین مقاصد این تورها عبارتند از:
رصدخانه ملی ایران در کاشان
پروژه عظیم چشمه نور ایران، به عنوان بزرگترین پروژه علمی کشور
شرکتهای فناور و دانشبنیان منطقه ویژه اقتصادی پیام
شرکتهای بزرگ و دانشبنیان استان مازندران
اکوسیستم علم و فناوری استان اصفهان
شرکتهای برتر و دستاوردهای علمی استان فارس و شیراز
رویداد جایزه ملی فناوری نکست
حضور در این تورهای فناورانه، فرصتی ارزشمند برای خبرنگاران فراهم کرد تا از نزدیک با دانشمندان، فناوران و کارآفرینان ایرانی آشنا شده و ضمن بیان چالشها و دستاوردهای آنها، گزارشی جامع و دقیق از وضعیت علم و فناوری در کشور تهیه کنند.
نقش مهم اصحاب رسانه در ترویج علم و فناوری
خبرنگاران به عنوان حلقه وصل بین جامعه علمی و فناوری و مردم، نقش مهمی در ترویج علم و دانش و تشویق نسل جوان به ورود به عرصههای علمی و فناورانه دارند. برگزاری این تورها توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری میتواند به ارتقای سطح آگاهی و دانش خبرنگاران در حوزه علم و فناوری کمک کند و آنها را در انجام این رسالت خطیر یاری رساند.