به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار مهر، عماد احمدوند دبیر ستاد نانو و میکرو معاونت علمی ریاستجمهوری در نشست خبری پانزدهمین نمایشگاه فناوریهای نانو و میکرو به ارائه جدیدترین گزارش و تحلیل از بازار نانو در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: در سال ۱۴۰۲ شاهد افزایش تعداد پروژههای توسعه نانو بودیم بهطوریکه سال ۱۴۰۳، ۳۲۹ پروژه در سطوح مختلف مورد حمایت قرار گرفتهاند؛ این در حالی است که در سال ۱۴۰۱، ۱۸۹ محصول و در سال ۱۴۰۰، ۲۴۲ محصول مورد حمایت ستاد قرار داشتند.
دبیر ستاد نانو و میکرو به برنامههای حمایتی این ستاد اشاره کرد و افزود: این برنامهها در سه سطح شامل حمایت از محققان در TRLهای ۲ تا ۳، کسبوکارهای نوپا در TRLهای ۴ تا ۵ و شرکتهای صنعتی در سطح فناوری ۵ تا ۹ می شود. در نیمه اول سال ۱۴۰۳، در مجموع ۱۶۹ پروژه فناورانه و محصول صنعتی در سطح ۵ تا ۹ تحت حمایت قرار گرفته است.
وی ضمن بیان این مطلب که در سال ۱۴۰۲، عمده حمایتهای ستاد به پروژههای حوزه سلامت اختصاص یافته که بهصورت کمکهای بلاعوض یا تسهیلات ارائه شده است، تصریح کرد: در حوزه سلامت ۵۰ میلیارد تومان و در حوزه نفت و گاز و انرژی ۱۸ میلیارد تومان حمایت بلاعوض و یا تسهیلات تخصیص یافته است.
احمدوند تعداد محصولات ساخت ایران دارای تاییدیه نانومقیاس را ۱۵۷۷ محصول فناورانه عنوان و به حجم بازار نانو ایران اشاره کرد و گفت: حجم فروش محصولات نانوی ایران در سال ۱۴۰۲، ۶۲ هزار میلیارد تومان (معادل ۱۶۲۰ میلیون دلار) است که ۹۰.۸ درصد آن به بازار داخلی و ۹.۲ درصد آن به صادرات اختصاص دارد.
سهم اصلی بازار متعلق به فناوریهای نانوپوشش، نانوکامپوزیت و نانوکاتالیستها
وی در ادامه اعلام کرد که میزان فروش محصولات نانو ساخت ایران در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱، ۱۰۴ درصد رشد داشته است و سهم اصلی بازار متعلق به فناوریهای نانوپوشش، نانوکامپوزیت و نانوکاتالیستها است.
احمدوند ضمن اشاره به اینکه در سال ۱۴۰۲، ۱۱ شرکت با درآمد بالای ۱۰۰۰ میلیارد تومان بهعنوان شرکتهای بزرگ و تاثیرگذار شناسایی شدهاند، تصریح کرد: سهم صادرات از کل بازار نانو در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱، رشد ۱۱۰ درصدی داشته است به طوری که این سهم در سال ۱۴۰۱، ۶۹ میلیون دلار و در سال ۱۴۰۲ به ۱۴۵ میلیون دلار رسیده است.
عراق، سوریه، هند، چین و ترکیه مقصد صادرات نانو
دبیر ستاد نانو با اعلام اینکه صادرات محصولات نانو ایران به ۴۹ کشور در ۵ قاره انجام میشود، خاطرنشان کرد: حدود ۶۰ درصد صادرات نانو ایران به کشورهایی چون عراق، سوریه، هند، چین و ترکیه اختصاص دارد. بیشترین سهم صادرات مربوط به محصولات عمرانی، نانومواد، اپتیک و الکترونیک است.
احمدوند در خصوص اثرات تولید نانوداروهای ضدسرطان در ایران گفت: این محصولات از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲ منجر به صرفهجویی ارزی به میزان ۱۲۶ میلیون دلار و کاهش هزینههای بیمه به مبلغ ۱۲ هزار میلیارد تومان شده است. حجم فروش این نانوداروها ۸۷۰۰ میلیارد ریال و و حجم صادرات ۱۲ میلیون دلار بوده است.
۶۰ درصد نیاز به کاتالیست توسط دانش بنیان ها رفع می شود
وی با اشاره به اینکه فروش ۴ سال گذشته نانوکاتالیست به ۲۱ هزار میلیارد تومان رسیده است، بیان کرد: حدود ۶۰ درصد نیاز کاتالیست صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، خودرو و فولاد توسط شرکتهای دانشبنیان داخلی تامین میشود.