حجت الاسلام و المسلمین محمد سبزی عضو کمیسیون کشاورزی آب منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار مهر، درباره علت عدم تمکین بانکها به اعطای تسهیلات مسکن در قالب قانون جهش تولید مسکن گفت: مجلس یکی از برنامههایش تغییر وضعیت شرایط مسکن در کشور بوده است و به همین دلیل هم قانون جهش تولید مسکن را مصوب کرد.
وی در ادامه بیان کرد: مجلس بر اساس همین قانون از یک سو دولت را موظف به آزادسازی زمین و اعطای زمین رایگان به مردم کرد و از سوی دیگر هم بانکها را موظف کرد که سالانه ۲۰ درصد از اعتبارات خود را صرف اعطای تسهیلات ساخت مسکن کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه در برخی از شهرها این آزاد سازی زمینها به صورت کج دار و مریض در حال پیشرفت است بیان کرد: اما بانکها در این مسیر به اجرای قانون جهش تولید مسکن تمکین نمیکنند و چوب لای چرخ آن میگذارند.
سبزی با بیان اینکه بانکها نه فقط در بحث مسکن بلکه در سایر زمینهها هم وامی پرداخت نمیشود خاطرنشان کرد: وزیر اقتصاد قول داده بود که تسهیلات خرد را بدون ضامن به مردم اعطا کند و به وعده اش هم عمل کرد ولی با این شرایط که اصلاً وامی نمیدهند که ضامنی نیاز باشد.
این نماینده مجلس یازدهم ادامه داد: بانکها تمام وامها را قفل کرده اند و مردم به هر بانکی که مراجعه میکنند نه تنها نمیتوانند وام ساخت مسکن بگیرند بلکه سایر وامهای تکلیفی بر عهده بانکها هم پرداخت نمیشود.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس خاطرنشان کرد: مردم در حال حاضر برای ساخت و خرید مسکن به وام نیاز دارند و باید همت شود و وام مورد نیاز مردم تأمین شود.
سبزی با بیان اینکه در اعطای وام ساخت مسکن فقط بانک مسکن نباید اقدام کند بلکه سایر بانکها هم باید در این زمینه کمک کنند خاطرنشان کرد: بانکها باید پای کار اعطای وام مسکن بیایند ولی متأسفانه زیر بار اعطای وام ساخت مسکن و اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان نمیروند بانکها به ابرقدرتی تبدیل شده اند که هیچ ارگانی نمیتواند با آنها مواجهه کند و متأسفانه تاکنون وزیر اقتصاد هم نتوانسته بانکها را پای کار مسکن سازی بیاورد.
وی افزود: در حال حاضر بیشترین ضربه در امر مسکن سازی و سایر امور را از بانکها میخوریم زیرا این بانکها هستند که باید اعتبار لازم را تأمین کنند ولی به این کار اقدام نمیکنند.
این نماینده مجلس یازدهم گفت: بهانههای بانکها درباره کمبود اعتبار برای عدم اعطای وام مسکن هم اصلاً مورد قبول نیست. بانکها منابع زیادی را صرف اعطای وام به کارکنان خود کرده اند ولی در زمینه مسکن هیچ اقدامی برای اعطای تسهیلات نمیکنند در حالی که جز تسهیلات تکلیفی آنها است.
وی خاطرنشان کرد: بانکها تسهیلات کلان خود را به افرادی میدهند که اصلاً مشخص نیست به کجا وصل هستند. بانکها بهانه میآورند که اعتبار ندارند و دچار ناترازی هستند پس از کجا وامهای میلیاردی را به افراد صاحب نفوذ میدهند.
این نماینده مجلس یازدهم توضیح داد: چرا وامهای ۵۰ تا ۶۰ هزار میلیاردی اعطا میکنند اما برای وامهای خرد و وام ساخت مسکن که وظیفه آنها و نیاز مردم است همکاری نمیکنند. چرا فقط اعطای وام مسکن برای مردم عادی امکان پذیر نیست.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در ادامه با تاکید بر اینکه دولت مردمی باید به نفع مردم شرایط بانکها را اصلاح کند بیان کرد: اگر اعتباری در بانکها برای پرداخت تسهیلات وجود ندارد باید برای همه نباشد، اگر هم هست چرا برای چند درصد افراد جامعه وام پرداخت میکنند ولی برای قشر ضعیف کع نیازمند مسکن هستند وامی پرداخت نمیکنند. رهبر معظم انقلاب به این موضوع انتقاد کرده اند که مثل قارچ در هر جایی بانکی ایجاد شده که مخل رشد اقتصادی هستند.
این نماینده مجلس یازدهم خاطرنشان کرد: کاخ هیچ پادشاهی مثل ساختمان برخی از این بانکها نیست. این میزان هزینه و ریخت و پاش و وامهای کلانی که به برخی افراد داده میشود و به هدف هم برخورد نمیکند و صرف دلالی میشود اگر درست شود و در مسیر خودش بانکها وام دهند و به بدنه تولید کشور مثل مسکن سازی تزریق شود خیلی از مشکلات ما حل میشود ولی در حال حاضر افرادی وامهای کلان میگیرند که فقط سود این پول را بگیرند و اصلاً این میزان اعتبار را در تولید وارد نمیکنند.
وی خاطرنشان کرد: بانکی که در خدمت مردم نیست باید جمع شود و به جز هزینه برای نظام چیز دیگری ندارد.