به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، صادرات و واردات نقش مهمی در رشد و توسعه اقتصادی دارند از همین رو مرزهای اقتصادی یکی از فرصتهای توسعه و پیشرفت در استان محسوب میشود زیرا بیش از نیمی از صادرات کالاهای غیرنفتی کشور به عراق از طریق مرزهای کرمانشاه انجام میشود.
از طرفی عراق نیز یکی از بهترین بازارها برای فروش کالاهای ایرانی است و تشابهات دینی، فرهنگی و زبانی عامل بسیار مهمی در این رونق است.
مرز پرویزخان، خسروی، شوشمی، تیلهکوه و سومار مرزهای این استان با عراق هستند که از میان این مرزها مرز خسروی و بازارچه مرزی سومار را بخش عربی و مابقی بخشها با اقلیم کردستان عراق هممرز هستند.
مرز پرویزخان از اواخر سال 1376 به صورت رسمی راهاندازی شد و وسعت آن در ابتدای احداث که به صورت بازارچه بود، سه هکتار و اکنون به 375 هکتار رسیده است.
مرز پرویزخان در مسیر راه ابریشم نزدیکترین راه ارتباطی از طریق عراق به سوریه به طول 900 کیلومتر به کشورهای اروپایی است.
عملیات ساخت پایانه بینالمللی خسروی در سال 1377 آغاز و چهار سال بعد به بهرهبرداری رسید. تجاری محمولههای خود را از مرز خسروی به حوزه حکومت مرکزی کشور عراق صادر میکنند.
از طرف دیگر مرز خسروی نزدیکترین نقطه کشور به عتبات عالیات است و در این زمینه قدمتی بس طولانی برای عزیمت و ورود زائران و گردشگران عراقی به ایران محسوب میشود.
بعد از پرویزخان و خسروی مرز سومار در فاصله 67 کیلومتری گیلانغرب و 90 کیلومتری قصرشیرین یکی دیگر از بهترین و خوش آتیهترین بازارچههای مرزی این استان محسوب میشود.
بازارچه مرزی سومار فاصله حمل کالا به بغداد را کوتاهتر کرده و اکنون بیشتر کالاهای صادراتی به استانهای شرقی عراق از این مسیر میگذرند.
بازارچه مرزی شوشمی نیز در فاصله 35 کیلومتری شهرستان پاوه و پنج کیلومتری نوسود با مساحت تقریبی دو هکتار واقع شده است.این بازارچه از سمت کشور عراق به حوزه حلبچه استان سلیمانیه در شمال کشور عراق متصل است.
از عمدهترین کالاهای صادراتی این مرز میتوان به میوه، سیمان، گیوه، نان برنجی و خرمایی و نیز صیفیجات اشاره کرد.
بازارچه مرزی شیخ صالح فعالیت مرزی خود را از سال 1375 آغاز کرد که در فاصله 45 کیلومتری شهر تازهآباد، مرکز شهرستان ثلاثباباجانی و در مساحتی به میزان چهار هکتار واقع شده است.
اما متأسفانه هنوز زیرساختهای لازم برای تبدیل شدن بازارچه مرزی شیخ صالح به یکی از مهمترین بازارچههای مرزی استان فراهم نشده است.
صادرات به عراق از مرزهای کرمانشاه 15 درصد افزایش یافتنبود راه ارتباطی مناسب حتی برای مرز پرویزخان، آنتندهی شبکههای تلفن همراه، نبود نظارت کیفی بر امور بازارچههای رسمی و عدم اجرای فاز دوم سامانه جامع پرویزخان از مهمترین مشکلات مرزهای استان است.
تلاش برای اعمال تخفیف 20 درصدی در سود بازرگانی در مرزهای کرمانشاه
عبدالوحید محمدی سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، با اشاره به اینکه از 6 مرز استان پنج مرز فعال است اظهار داشت: مرزهای پرویزخان و خسروی در شهرستان قصرشیرین، سومار در گیلانغرب، شوشمی در پاوه، شیخ صله در ثلاثباباجانی و تیلهکوه در پاوه مرزهای استان هستند که مرز تیلهکوه اکنون غیرفعال است.
وی عنوان کرد: در طول سالهای گذشته تاکنون به طور میانگین بین 30 تا 50 درصد صادرات کشور به عراق از طریق مرزهای استان کرمانشاه انجام میشود عنوان کرد: کشور عراق با یک بازار 200 میلیارد دلاری یکی از امتیازهای بزرگ در جوار مرزهای استان کرمانشاه است.
محمدی با اشاره به اینکه در هشت ماه ابتدای امسال یک میلیارد و 700 میلیون دلار کالا از مرزهای استان کرمانشاه به عراق صادر شده است گفت: دو مرز سومار و خسروی با مناطق عربنشین عراق و مرزهای پرویزخان، شوشمی و شیخصله با بخش کردی عراق همسایه هستند.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه افزود: بندر حمیدیه در سوریه به عنوان بندر استراتژیک برای کالاهای ایرانی در نظر گرفته شده و با اتصال کشور عراق به این کریدور محل عبور کالاهای ایرانی به مدیترانه استان کرمانشاه خواهد بود زیرا نزدیکترین استان کشور به بغداد است.
محمدی با اشاره به اینکه برای فعالیت مرز تیلهکوه اختلاف نظراتی در اقلیم کردستان عراق از نظر مدیریت مرز وجود دارد عنوان کرد: زیرساختهای این مرز در کشور ما فراهم است و امید داریم مشکلات در آن سوی مرز برای فعالیت این مرز رفع شود.
وی گفت: در سالهای گذشته ناامنی در آن سوی مرزها سبب رکود و کاهش مبادلات در مرزهای ما شد و کرونا نیز مزید بر علت شد اما اکنون وضعیت تغییر کرده و امسال شاهد تردد زائران اربعین از مرز خسروی بودیم.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه با اشاره به وضعیت منطقه آزاد قصرشیرین عنوان کرد: در تمام دنیا مناطق آزاد برای تجارت و با هدف صادرات شکل میگیرند اما در سالهای گذشته مناطق آزاد در کشوری تنها به محلی برای واردات تبدیل شدهاند و به طور معمول خروج خودرو نیز بدون پشتوانه قانونی بوده است.
محمدی با بیان اینکه مدیر اجرایی منطقه آزاد قصرشیرین انتخاب شده گفت: اکنون به دنبال تأمین بودجه و انتخاب هیئت مدیره هستیم که تهیه طرح جامع آغاز شود و البته این طرح باید به تصویب برسد.
وی افزود: سرمایهگذاران بسیاری تمایل به سرمایهگذاری در منطقه آزاد قصرشیرین دارند و با تصویب طرح جامع مشکلی برای جذب سرمایهگذار وجود ندارد.
محمدی با بیان اینکه در مرزهای غربی از جمله استان کرمانشاه رویکرد یک طرفه و تنها بر پایه صادرات بوده که این مشکلاتی را ایجاد میکند گفت: ما به دنبال تخفیف 25 درصدی سود بازرگانی همچون مرزهای جنوبی هستیم و این در سفر رئیس جمهور به استان نیز مطرح شد.
وی افزود: اکنون مبادلات در مرزهای استان یک طرفه است و با تخفیف 25 درصدی در تعرفهها مرزها به طور قطع رونق پیدا میکنند زیرا طرف عراقی تمایل به صادرات پیدا میکند و سود اقتصادی آن عاید استان خواهد شد.
محمدی بیان کرد: هرچند عراق تولیدکننده نیست اما به عنوان کشور واسطه در آن کالا برای واردات به ایران وجود دارد اما چون تخفیف 25 درصدی در مبادلات وجود ندارد تمایل به قاچاق افزایش مییابد و با حذف این 25 درصد تعرفه راه برای واردات و مرزنشینان باز خواهد شد.
وی با بیان اینکه مرزهای استان با هم متفاوت هستند و سه مرز سومار، شوشمی و شیخ صالح سال 98 به عنوان مرز رسمی معرفی شدند گفت: به دنبال تهیه طرح جامع و استقرار زیرساختهای این مرزها هستیم که لازمه آن تصویب طرح جامع است.
محمدی با اشاره به ضرورت اجرای فاز دوم طرح جامع مرز پرویزخان افزود: مرز محل عبور است و بخشی از آن ترانزیت داخلی و خارجی است اما باید سهم تولیدات استان از میزان صادرات افزایش یابد و این یکی از برنامههای ما است.
وی عنوان کرد: با توجه به وجود منطقه آزاد قصرشیرین پیگیر راهاندازی فرودگاه در این شهرستان هستیم و این میتواند تحول بزرگی در این منطقه ایجاد کند.
محمدی با بیان اینکه اتصال راهآهن کرمانشاه به خسروی در دو فاز در حال انجام است گفت: تخصصی کردن مرزهای استان نیز در حال پیگیری است به این صورت که مرزهای کرمانشاه به عنوان مرز تخصصی واردات تلفن همراه و پایانه شیلات و ترهبار در کشور معرفی شوند.
وی با اشاره به اینکه سنتی بودن مبادلات با سایر کشورها از مشکلات مرزها در سراسر کشور است که کرمانشاه برای رفع آن پیشقدم بوده است افزود: ساخت آزادراه کرمانشاه- همدان که در مبادلات نیز تأثیر گذار است در دستور کار قرار دارد.
محمدی با بیان اینکه هرچند مشکلاتی در حوزه زیرساختی در استان وجود دارد اما بهترین راههای ارتباطی و جادهای مربوط به استان کرمانشاه است گفت: دولتمردان باید زیرساختها در مرزها را فراهم کنند اما تجار و مردم نیز باید از ظرفیت مرز استفاده کنند و منعی برای ورود به بازار 200 میلیارد دلاری عراق وجود ندارد.
تلاش برای واگذاری بخشی از واردات خودرو از طریق منطقه آزاد قصرشیرین
شهریار حیدری عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیته مرز مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: مرزها در دنیا به عنوان آینه تمام نمای اقتدار کشورها محسوب میشوند و میتوانند تهدید یا فرصت باشند.
وی عنوان کرد: چنانچه از مرزها در زمینه کارکردهای اقتصادی به خوبی استفاده شده باشد مرز یک امتیاز و فرصت برای مرزداران است و در غیر این صورت مزیت چندانی ندارد.
حیدری گفت: کرمانشاه با داشتن 371 کیلومتر مرز مشترک با عراق پنج مرز فعال دارد و در تلاش هستیم که مرز تیلهکوه نیز به آنها افزوده شود و اخیراً در این رابطه مأموریتی به اقلیم کردستان عراق داشتیم.
وی با اشاره به اینکه منطقه آزاد تجاری، صنعتی قصرشیرین در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسیده است افزود: اساسنامه این منطقه در دولت تنظیم شده اما در شورای نگهبان ایرادی به آن وارد شده که رفت و برگشتی بین دولت و شورای نگهبان در حال انجام است و به زودی اساسنامه مناطق آزاد هفتگانه به ویژه قصرشیرین تصویب میشود.
حیدری گفت: طرح جامع این منطقه که 7200 هکتار از مناطق عمومی قصرشیرین را شامل میشود باید تهیه شود و 15 شرکت در این راستا در مناقصه شرکت کردهاند و در نهایت یک شرکت برنده خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه احتمالا اساسنامه و طرح جامع در هفته آینده ابلاغ خواهد شد افزود: با این اقدام کار سرمایهگذاری منطقه و واگذاری زمین آغاز خواهد شد.
حیدری بیان کرد: امید داریم با شروع فعالیت منطقه آزاد بخشی از واردات خودرو به مرز قصرشیرین و منطقه آزاد تخصیص یابد.
رئیس کمیته مرز مجلس شورای اسلامی افزود: امسال در حوزه آسفالت، بهینهسازی و حذف پیچهای خطرناک در سه شهرستان گیلانغرب، سرپلذهاب و قصرشیرین در حد 30 سال گذشته کار انجام شده است و بیش از 215 میلیارد تومان تنها برای روکش آسفالت در استان هزینه شده است.
وی با اشاره به اینکه با این وجود نیازمند به اصلاح و استانداردسازی جادهها هستیم گفت: مرز سومار نیز امسال فعالیتهایی در ایام اربعین داشت و در آینده با جاده دسترسی بهتر آماده پذیرایی از زائران خواهد بود.
اجرای سامانه جامع پرویزخان در گرو واگذاری به راهداری
فریبرز کرمی مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان کرمانشاه نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: اقداماتی که امسال در حوزه راهداری، نگهداری راهها، راههای روستایی، راههای منتهی به مرزها انجام شد در چند سال گذشته بیسابقه بوده است.
وی با اشاره به اینکه در حوزه راههای منتهی به خسروی با توجه به سفر اربعین اقدامات مناسبی انجام شده است عنوان کرد: با توجه اختلاف بین دو دستگاه در مرز سومار مشکلاتی در این مرز وجود دارد.
کرمی گفت: در زمان ساخت سد سومار خسارت زیرساختی ایجاد شده بود و آب منطقهای برای پرداخت تعهد خود مشکل داشت اما با وجود مشکلات اعتباری پیمانکار ما در حال انجام کار است.
وی افزود: بخشی از محور منتهی به مرز سومار انجام شده و حدود 20 تا 15 کیلومتر باقی مانده که باید روکش آسفالت و تعریض شود که پس از تأمین اعتبار انجام میشود.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان کرمانشاه بیان کرد: با توجه به حجم بالای تردد در مرز سومار ضروری است این جاده از سوی راه و شهرسازی ارتقا پیدا کند زیرا اکنون جاده فرعی محسوب میشود.
وی با بیان اینکه طرح جامع پرویزخان و مرز خسروی از گذشته تهیه شده است عنوان کرد: در بخش خسروی به دلایل مختلف نیمی از طرح توسط راهداری اجرا شد و نیمی دیگر مربوط به گمرک است و ما مجوز اقدام نداشتیم.
کرمی گفت: همین فرایند برای مرز پرویزخان نیز در حال رخداد است و جایی که مرز باید توسعه یابد گمرک سند دریافت کرده و در حال تملک 40 هکتار از اراضی اطراف پایانه است که به عنوان محوطه گمرکی راهاندازی کند اما با این وجود توانایی برای ادامه کار وجود ندارد.
وی افزود: برای ادامه کار باید گمرک سند را به نام راهداری انتقال دهد و سپس طرح جامع در شورای ساماندهی مرزها تأیید و برای دریافت مشاور و الحاق مجموعه 40 هکتاری به مرز پرویزخان اقدام شود.
کرمی گفت: همچنین مصوب شده که گمرک سند را به نام راهداری منتقل کند که برای طرح جامع اقدام کنیم و به محض تأیید سازمان برای اجرای فرایندهای گمرکی نه بازارچه اقدام میشود که راهداری در ازای هزینه برای این مرز از این محل درآمدزایی داشته باشد.
وی افزود: در نهایت مقرر شده تمام سیستم به سازمان راهداری منتقل و مرز رسمی شود و مجموعههای مستقر که خدمات آنها نیز به روز و متناسب با هزینههای دریافتی نیست، مدیریت شوند و وضعیت مرز بهبود یابد.