به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از اردبیل، اسماعیل چمنی پیش از ظهر سهشنبه در مراسم افتتاح ششمین کنگره ملی و بینالمللی گل و گیاهان زینتی در دانشگاه محقق اردبیلی اظهار داشت: 110 میلیارد دلار تراز تجاری دنیا در صنعت گل و گیاه زینتی است که سهم ما بین 10 تا 25 میلیون دلار است.
وی تصریح کرد: در حالی که از لحاظ تولید گل و گیاه زینتی جایگاه 17 دنیا را داریم اما متأسفانه در بخش صادرات و فروش جایگاه ما در بین کشورهای دنیا 107 است که برازنده ایران نیست.
رئیس دانشگاه محقق اردبیلی چین، هند و ترکیه را کشورهای پیشرو در توسعه صنعت گل و گیاه زینتی توصیف کرد و گفت: ما باید فکری اساسی برای حل موانع و مشکلات صادراتی و اقتصادی کردن این بخش با ایجاد فرصتهای اشتغال بیندیشیم تا منابع کشور بیهوده هدر نرود.
چمنی ضرورت برنامهریزی برای توسعه صنعتی و تجاری گل و گیاه زینتی را در سطح کشور و استانها یادآور شد و افزود: هر هکتار توسعه گل و گیاه زینتی اشتغال 10 تا 12 نفری را به همراه دارد و فارغالتحصیلان دانشگاهی را به راحتی میتوانیم جذب این حوزه کرده و به توسعه کشت و زرع گل و گیاهان زینتی به صورت فضای باز و گلخانهای هدایت کنیم.
وی علل عقبماندگی ایران را از تجارت گل و گیاه بیتفاوتی نسبت به مسائل فرهنگی و اجتماعی عنوان کرد و ادامه داد: متأسفانه در زندگی روزمره ما گل و گیاه جایگاهی ندارد در حالی که ایران زمانی محل توسعه و پرورش باغ و بوستانهای بزرگ و پردیسهای فراگیری بوده که شایسته است برای رسیدن به این جایگاه گل و گیاه را بیشتر برای مردم و اهمیت آن در سلامت روحی، روانی بشناسانیم.
رئیس دانشگاه محقق اردبیلی در ادامه خاطرنشان کرد: به جای خرید گل مصنوعی فاقد ارزش، ضرورت دارد در مناسبتهای مختلف مردم با قیمت مناسب نسبت به تهیه گل و گیاهان زینتی و با ارزش روی آوردند که این امر به سلامت روحی، روانی آنها کمک کرده و فضای سالم و بانشاطی را نیز مهیا میکند.
چمنی اضافه کرد: به دلیل گران قیمت بودن گل و گیاهان زینتی این کالاها به کالاهای لوکس و با کاربری متفاوت از گذشته تبدیل شده به طوری که تعداد زیادی از هموطنان ما در مراسم ترحیم و عیادت بیماران نسبت به خرید گل اقدام میکنند در حالی که در بسیاری از کشورها حداقل روزانه یک شاخه گل برای تنوع ذائقه خانوادهها و همچنین ایجاد شور و نشاط در بین آنها خرید شده و به خانهها برده میشود.
وی به نقص سیستم صادراتی کشور و ریسکپذیر بودن تولید در این بخش اشاره کرد و ادامه داد: متأسفانه زنجیره تولید تا صادرات اعم از نگهداری و بستهبندی آن با مشکلاتی روبهرو است به طوری که از 50 شاخه گل عرضه شده در بازار روزانه تعداد محدودی به فروش رسیده و تعدادی نیز به صورت ضایعات از بین میرود که همین موضوع به کم رغبت شدن تولید گل، فروش و عرضه آن دامن زده است.
رئیس دانشگاه محقق اردبیلی بیان کرد: ما باید به کشت استاندارد گل در فضای آزاد و گلخانهها اهتمام جدی داشته باشیم تا با کیفیت بالا بتوانیم در عرصه رقابتهای جهانی حاضر شده و از دانش فنی نیز در این بخش غفلت نکنیم.
چمنی با انتقاد از شرایط کشت و زرع امروز با نگاه تصادفی یادآور شد: متأُسفانه کشاورزی ما یک کشاورزی تصادفی است به طوری که بدون حمایت از کشاورز در تأمین بذر و سایر نهادهها ما همه ساله با کشت انبوه و یا کمبود تولید هندوانه، سیبزمینی، حبوبات و سایر محصولات روبهرو میشویم که این نگاه فراوانی تولید و کمبود آن به بازار و خریداران آسیب وارد میکند.
وی تصریح کرد: باید با یک برنامه منسجم و درست در مسیر تولید محصولات با کیفیت و با ارزش افزوده حرکت کنیم تا همسو با تراز تجاری جهان بتوانیم بازارهای بیشتری را به دست آوریم.
استاد دانشگاه محقق اردبیلی تولید محصولات متنوع در بخش گل و گیاهان زینتی را یادآور شد و گفت: اگر از ظرفیت فارغالتحصیلان دانشگاهی در رشتههای کشاورزی در این حوزه استفاده کنیم، به راحتی میتوانیم به تقویت و توسعه تولید، صادرات و تکمیل زنجیره در این بخش کمکی جدی داشته باشیم.