به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ سال 82 را میتوان مطلع سخنان مقام معظم رهبری در آغاز نهضت اقتصاد دانشبنیان در کشور دانست، زمانی که ایشان در ابلاغ سیاستهای کلان بابت تهیه برنامه چهارم توسعه به موضوع اقتصاد دانشبنیان بهصورت غیرمستقیم اشاره کردند.
این گفتمانسازی از همان سال آغاز شد و با نامگذاری سالهای مختلف به نامهایی مرتبط به حوزه سیاستهای اقتصاد مقاومتی و تحقق اقتصاد دانشبنیان و دستیابی به اقتصاد مبتنی بر علم و فناوری تقویت و تأکید شد. ایشان در سخنرانیهای مختلف در جمع گروهها و اصناف هم بر این موضوع تأکید ویژه داشتند و دارند.
این گزارش به بخشی از سخنان ایشان در دیدار با جمعی از دانشجویان که به اهمیت توسعه اقتصاد دانشبنیان نظر ویژهای دارد، میپردازد.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی 2 اردیبهشتماه سال 1401 در دیدار با جمعی از دانشجویان گفتند: "یکی از دوستان افزایش دانشبنیانها را مفید نمیدانستند. حالا چون تند صحبت میکردند آدم حرفشان را درست نمیفهمید؛ به نظرم مضر هم میدانستند افزایش آنها را، روی این فکر کنید، روی این مسئله دانشبنیانها کار کنید."
اقتصاد دانشبنیان در بیانات رهبری؛ توسعه شرکتهای دانشبنیان فرصتهای شغلی را زنده میکندایشان افزودند: یکی از مواردی که شما میتوانید روی آن فکر کنید، کار کنید، با آن تماس پیدا کنید، همین مسئله شرکتهای دانشبنیان و بنگاههای دانشبنیان است، با آن عرض عریضی که دارد؛ که خب با دانشگاه هم طبعاً ارتباط نزدیکی دارد. چه کار میتوانید بکنید در مورد دانشبنیانها؟ حالا آن کسانی که میتوانند، مجموعههای دانشبنیان تشکیل میدهند؛ بحث من آن نیست، بحث من بحث دانشجویی است؛ دانشجوها میتوانند گفتمانسازی کنند؛ در مورد شرکتهای دانشبنیان گفتمانسازی بشود. وقتی یک موضوعی گفتمان شد در داخل کشور و به صورت یک موضوع متفاهم عرفی عمومی درآمد، به طور طبیعی جریان پیدا میکند؛ گفتمانسازی این است.
رهبر معظم انقلاب در ادامه گفتند: از لحاظ فکری جریانسازی کنید؛ علیه مؤلّفههای مخلّ دانشبنیان جریانسازی کنید، مثلاً مثل خامفروشی، یعنی فروش مواد بدون ارزش افزوده ـ این جوری بگوییم ـ که الان در کشور ما متأسّفانه وجود دارد، خیلی هم رایج است؛ روی این مسئله جریانسازی کنید تا گفتمان مخالف با این، تولید بشود. یا واردات مصرفی، واردات غیر تولیدی؛ بخشی از واردات ما وارداتی است که باید انجام بگیرد، مورد نیاز است امّا بعضی واردات، واردات مصرفی است.
ایشان فرمودند: بعضیها البتّه لازم است، یک مواردی ناگزیر باید انجام بگیرد، من در این زمینهها معتقد به نگاه کارشناسی هستم، هر چه کارشناس بگوید، امّا به طور کلّی واردات مصرفیای که مشابه داخلی دارد مضر است برای کشور، مخل است؛ از مؤلّفههای مخالف و بهاصطلاح متضادّ با تشکیل حرکت دانشبنیان در کشور است. یا مثلاً فرض کنید قاچاق. این هم یک کاری است که دانشجوها میتوانند انجام بدهند.