به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، درحالی که حدود دو هفته از پایان دوره ریاست «ریاض سلامه» در بانک مرکزی لبنان میگذرد و او با کارنامهای سیاه و مملو از انواع تخلفات مالی این بانک را ترک کرد، اسناد جدیدی از کلاهبرداریهای سلامه در بانک مرکزی لبنان فاش شده است.
خبرگزاری رویترز در این زمینه گزارش داد، ریاض سلامه به عنوان رئیس سابق بانک مرکزی لبنان درحالی که سیاستهای مهندسی مالی پرهزینهای را در این بانک دنبال میکرد از قدرت نامحدودی برای سلطه بر سیستم بانکی لبنان برخوردار بود. در حسابرسیهای انجام شده توسط شرکت «الوارز و مارسل» که مسئول مشاوره دهی به نهادهای ورشکسته است، مشخص شد که بین سالهای 2015 تا 2020 مبلغ 111 میلیون دلار از حسابی در بانک مرکزی لبنان در چارچوب کمیسیون غیرقانونی پرداخت شده است.
این شرکت به عدم مدیریت درست در بانک مرکزی لبنان اشاره و تاکید کرد که باید به منظور کاهش تخلفات مالیِ ناشی از سوءاستفادههای مسئولان بانک مرکزی لبنان، نظارت بیشتری بر این بانک صورت بگیرد.
روزنامه الاخبار با استناد به نسخهای که از گزارش شرکت مذکور به دست آورده اعلام کرد، طی همه این سالها ریاض سلامه به عنوان یک حاکم بی قید و شرط بر سیستم بانکی لبنان سیطره یافته بود و سیاستهای پولی و استانداردهای جدیدی را برای این سیستم تعریف کرده است و درواقع ریاض سلامه بود که تعیین میکرد کدام افراد و شرکتها و نهادها میتوانند از سپردههای مردم لبنان بهرهبرداری کنند.
نزدیکان ریاض سلامه از جمله برادر و معاون و دستیاران وی در بانک مرکزی و نیز معشوقه او از جمله ذینفعان بزرگ این سیاستهای برنامهریزی شده و کلاهبرداریهای رئیس سابق بانک مرکزی لبنان بودند که هرگز از آنها درباره دزدیهای کلان در این بانک سوالی نشد. این گزارش 332 صفحهای که 14 فصل دارد نشان میدهد که درواقع هیچ نظارتی روی بانک مرکزی لبنان انجام نمیگیرد و شخص ریاض سلامه مسئول اول بدهیها و خسارتهای کلان مالی لبنان بوده و از این طریق سودهای زیادی به جیب او رفته است.
بر اساس این گزارش، بانک مرکزی لبنان در دوره 30 سال ریاست ریاض سلامه از استانداردهای حسابداری غیر متعارف و غیرقانونی برای تهیه صورت های مالی خود استفاده کرده است. این استانداردها به بانک مرکزی لبنان اجازه داد تا صورت های مالی خود را به صورت غیر شفاف منتشر و بسیاری از اطلاعات را پنهان کند.
خروج ریاض سلامه از بانک مرکزی لبنان با کارنامه سیاه/ برنامه جدید واشنگتن برای چنبره بر اقتصاد بیروتفرانسه دستور توقیف اموال ریاض سلامه و شرکایش را صادر کرددرخواست قضایی جدید اروپا از لبنان درباره ریاض سلامهبرخی از اقدامات غیر متعارف انجام شده توسط بانک مرکزی لبنان عبارتند از:
-ایجاد حسابهای جعلی برای ضرابخانه بانک مرکزی با هدف سرپوش گذشتن بر زیانهای مالی و نیز با هدف سودآوری بیشتر برای بانک مرکزی که به جیب ذینفعان میرفت.
- تورم ارزش اوراق بدهی دولت با عدم محاسبه کاهش ارزش آنها.
-ثبت افزایش/کاهش غیر واقعی در حساب طلا در بودجه که موجب افزایش/کاهش ارزش دارایی و سرمایه بانک مرکزی شده است.
-تسویه بدهیهای وزارت دارایی در بانک مرکزی با دلار در ازای سپرده های خزانه، که منجر به کاهش ارزش داراییها در بودجه بانک مرکزی شده است.
گزارش مذکور نشان میدهد، درحالی که بانک مرکزی لبنان سالهاست ورشکسته شده اما بودجه و صورتهای مالی که بر اساس استانداردهای حسابداری غیر متعارف تهیه شده بود به بانک مرکزی لبنان اجازه داده تا در اعلام میزان داراییها و سودهای خود اغراق کند و درواقع دروغ بگوید. درحالی که کسری سرمایه در بانک مرکزی لبنان بیش از 51 میلیارد دلار برآورد شده است، این بانک در جولای گذشته اعلام کرد که کسری سرمایه بخشی از سیاستهای حسابداری است که توسط شورای مرکزی بانک تصویب شده بود و اغلب بانکهای مرکزی بر اساس نیازها و سیاستهای مالی خود از این سیاستها استفاده میکنند.
بر اساس این گزارش، ریاض سلامه در پایان هر سال دستور محاسبه استهلاک هزینههای عملیات مالی را به حسابداری را طبق استانداردهایی که خودش در نظر گرفته بود ابلاغ میکرد، بنابراین صورتهای مالی صادر شده به طور دقیق وضعیت مالی بانک را منعکس نمیکرد. حتی از سال 2015 تا 2020 حساب سود و زیان بانک مرکزی در زمینههای مختلف اصلا ثبت نشده است. همچنین سیاستهای این بانک در زمینه ارز نیز منجر به افزایش مخارج عمومی و تورم و کاهش بی رویه ارزش لیره لبنان شده است.
پرونده فساد ریاض سلامه و نزدیکان او سالهاست که در دستگاههای قضایی اروپا تحت پیگرد و تحقیق قرار دارد؛ درحالی که قوه قضاییه لبنان با وجود درخواستها و هشدارهای مکرر از جانب اتحادیه اروپا هیچ اقدام ملموس و موثری برای رسیدگی به این پرونده و محکوم کردن رئیس بانک مرکزی انجام نداده است. آنگونه که منابع آگاه لبنانی میگویند، عمدهترین عامل مصونیت ریاض سلامه ، حمایت مقامات این کشور از وی است.
طبق اسنادی که اروپاییها فاش کردهاند، اختلاس، انتقال غیرقانونی پول به خارج از کشور، پولشویی و جعل اسناد مالی و ... تنها جرایم ریاض سلامه در طول 3 دهه ریاست خود بر بانک مرکزی لبنان نیست. بررسی دقیق پروندههای فساد ریاض سلامه صفحات جدیدی از تخلفات وی را باز میکند که مربوط به سوءاستفاده از موقعیت خود در بانک مرکزی جهت غارت اموال سپردهگذاران بوده است و نزدیکان وی و نیز هیئت مدیره این بانک و سهامداران نیز با پوشش و حمایت ریاض سلامه سودهای کلانی بردهاند که بهای همه آنها را سپردهگذاران پرداختهاند.
دستگاههای امنیتی در اروپا میزان ثروت سلامه در لبنان و جهان را حدود دو میلیار دلار برآورد کردهاند. این دستگاههای امنیتی گفتهاند: این ظن که سلامه مابین سالهای 2001 تا 2015 حدود 330 میلیون دلار از بانک مرکزی با شراکت برادرش «رجا» اختلاس کرده، ظنی کوچک است زیرا نشانهها حاکی از آن است که مبلغ اختلاس بسیار بیشتر از این مقادیر میباشد.
وبسایت آمریکایی بلومبرگ اخیرا در گزارشی اعلام کرد که اطلاعات نشان میدهد ریاض سلامه با شبکههای قاچاق پول نیز در ارتباط بوده و به موسسات و افراد ثروتمند لبنان اجازه داده تا میلیاردها دلار را به شکل غیرقانونی و مخفیانه از این کشور خارج کنند. طبق اسناد پاندورا، همزمان با بحران اقتصادی لبنان که از سال 2009 آغاز شده و بانک جهانی آن را جدیترین بحران پولی قرن بیستم توصیف کرد که ضررهای هنگفتی برای سپرده گذاران لبنانی به همراه داشته است، شرکتهای متعلق به ریاض سلامه دهها میلیون دلار تسهیلات اعتباری در اوج بحران لبنان دریافت کردهاند!