به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، بحران اقتصادی و تورم فزاینده در ترکیه، همچنان ادامه دارد.
در روزهای پایانی سال 2023 میلادی، دلار در ترکیه، قوروش قوروش بالا می رود و به عدد 30 لیره نزدیک می شود. این بالاترین میزان سقوط ارزش لیره در برابر دلار آمریکا بوده اما ظاهراً قرار نیست برای رونق گرفتن بازارت ترکیه اتفاق جدیدی بیفتد. چرا که اظهارات مهمت شیمشک وزیر خزانه داری و دارایی، آب پاکی را بر دست مردم ترکیه ریخت و آشکارا اعلام کرد که دستکم تا 2026 میلادی طول می کشد که تورم در این کشور، یک رقمی شود.
شیمشک وعده داده در سال آتی میلادی، تورم در ترکیه کاهش چشمگیری را ثبت کند، اما تحلیلگران اقتصادی، اعتمادی به سخنان او ندارند و معتقدند که در هر حال، دولت با آمارها بازی می کند و تورمی که از سوی دولت با رقم 65 درصد اعلام شده، حتی بالاتر از 100 درصد است. به عبارتی روشن، به باور گروه های مستقل پژوهش اقتصادی در ترکیه، تورم در این کشور 3 رقمی است و این در حالی است که اردوغان در کمپین انتخاباتی، وعده داده بود آن را تک رقمی کند.
تورم 36 درصدی در سال 2024 میلادی
دو سال 2022 و 2023 میلادی بر مردم ترکیه، بسیار سخت گذشت و آنان در بخش های مهمی همچون مسکن، غذا، پوشاک و بهداشت، شرایط دشواری را تاب آورده اند. اما در مورد سال 2024 میلادی نیز، فعلاً خبر مثبتی در کار نیست.
مهمت شیمشک در سومین کنگره «اجلاس امور مالی برای آینده» در استانبول، اعلام کرد: «تقریباً در همه زمینهها در ماههای اخیر به برنامه اعلام شده دولت، اعتماد وجود دارد و تقاضای جدی برای داراییهای لیره ای وجود دارد. قبلاً همه می خواستند دلار بخرند اما حالا اشتیاق برای تبدیل سرمایه به لیره وجود دارد.»
او در ادامه افزود: «تورم در سال 2026 میلادی تک رقمی خواهد شد. سال بعد ما تلاش می کنیم میزان تورم را به عدد 36 درصد برسانیم و در 2025 قصد داریم 14 درصد شود و نهایتاً در 2026 میلادی ما تورم را به زیر 10 خواهیم کشاند و تک رقمی می شود».
شیمشک درباره تبعات مالی زلزله قهرمان مرعش گفته است: «اثر تاخیری سیاست پولی از سال آینده اجرایی خواهد شد. می دانید که ما در سال 2023 میلادی، زلزله مهیبی را تجربه کردیم که به دلیل تأثیر آن زلزله، قیمت مصالح ساختمانی در نیمه دوم امسال افزایش یافت. ما در ماه جولای گام های مهمی برای کاهش کسری بودجه برداشتیم. بهبود 5 واحدی در انتظارات تورمی وجود دارد. ما میتوانیم نشان دهیم که تورم در ماههای آینده در مسیری دائمی پایینتر قرار گرفته است. وقتی تورم به تک رقمی برسد، دسترسی شرکتهای ما به منابع با هزینههای معقول بسیار امکانپذیر خواهد بود. امروز سیستم بانکی ما بیشترین بار را بر دوش گرفته است. توسعه بازار سرمایه یکی از مولفه های مهم در توسعه کشور است. البته کسری بودجه زیر 6 درصد خواهد بود. کسری بودجه امسال به استثنای زلزله کمتر از درآمد ملی خواهد بود. باید این واقعیت را بپذیریم که مدیریت کسری حساب جاری بسیار دشوار است. در ترکیه باید کسری حساب جاری و کسری بودجه را تا حد معقولی کاهش دهیم. خوشبختانه ذخایر ناخالص و خالص بانک مرکزی پس از انتخاب مجدد رئیس جمهور ما افزایش یافت. عدم اطمینان در اقتصاد و سیاست کاهش یافته است».
وزیر خزانه داری ترکیه درباره وضعیت ورود سرمایه به ترکیه گفته است:«در حال حاضر حق بیمه ریسک کشور ما (CDS) در سطح 284 است. هدف ما این است که حق بیمه ریسک ترکیه در سال آینده به زیر 200 واحد کاهش یابد. نوسانات نرخ ارز کاهش یافته، علاقه سرمایه گذاران خارجی به کشورمان افزایش یافته، با کاهش کسری حساب جاری و افزایش جریان سرمایه، ذخایر ناخالص نسبت به اردیبهشت 44.1 میلیارد دلار افزایش یافته است. خیلی ها به من گفتند: شما به کشورهای زیادی سفر کردید، اما پولی به ترکیه نرسید. گفتم، من در سفرهای خارج از کشور از کسی پول نخواستم. نگفتم ترکیه به منابع خارجی نیاز فوری دارد، بیایید و به ما پول بدهید. من برنامه خود را توضیح دادم. اعلام کردم که تحول دیجیتالی روی داده است. بیایید و سرمایه گذاری کنید».
شیمشک: ترکیه محتاج پول خارج نیست!
مهمت شیمشک وزیر خزانه داری و دارایی ترکیه در چند ماه گذشته، برای جبران کسری منابع ارزی ترکیه، بارها به قطر، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، کویت و کشورهای دیگر سفر کرده و قرار است به زودی برای جذب سرمایه گذاران خارجی، به آمریکا سفر کند. اما حالا ظاهراً او هم در مورد مسائل اقتصادی ترکیه، با زبان سیاست حرف می زند و اساساً منکر آن شده که برای آوردن پول به سفر رفته است.
شیشمک دو روز پیش در پارلمان ترکیه و در پاسخ به سوالات نمایندگان در مورد بودجه 2024 میلادی اعلام کرد: «به زودی مشکلات را پشت سر می گذاریم. ما هم اکنون به دنبال جذب پول از خارج از کشور نیستیم. اصلاً ترکیه نیازی به پول ندارد.»
در برابر این سخنان شیمشک، صدای اعتراض نمایندگان احزاب مخالف بلند شد.
بورجو کوکسال از نمایندگان حزب جمهوری خلق، در نطق خود، خطاب به شیمشک گفت: «وقتی آدم به اظهارات شما می نگرد، تصور می کند حسابی پولدار شده اید و واجب شده که حتماً به سفر حج بروید. اما وقتی به دفتر و دستک وزارتخانه و بودجه کشور می نگریم، در می یابیم که نه تنها بر شما حج واجب نشده، بلکه مستحق دریافت زکات هستید! چرا حرف بی ربط می زنید؟ اگر ترکیه نیازی به پول خارج از کشور ندارد چرا هر روز سراغ یک کشور می روید و از آنها دلار می خواهید؟ اگر ترکیه به پول نیاز ندارد، چرا همه مالیات ها را دو برابر کرده اید؟»
ماجرای مستاجر بودن رئیس بانک مرکزی ترکیه
چند روز پیش، خانم حفیظه غایه ارکان، رئیس بانک مرکزی ترکیه در مصاحبه با سردبیر روزنامه حریت، اعلام کرده بود که هزینه اجاره آپارتمان در استانبول، حتی از منهتن نیویورک هم گران تر است و به همین دلیل، ترجیح داده نزد مادرش زندگی کند! این سخنان خانم ارکان، بازتاب گسترده ای در رسانه های ترکیه پیدا کرد.
امروز، روزنامه سوزجو که با 400 هزار نسخه در روز، عنوان پرتیراژترین روزنامه ترکیه را یدک می کشد، در عکس و تیتر صفحه نخست، از این موضوع خبر داد که حفیظه غایه ارکان، دو سال پیش در شهر ساحلی و توریستی بودروم ترکیه، یک ویلای کنار دریا را به قیمت یک میلیون و 300 هزار یورو خریداری کرده و قیمت این ملک هم اکنون دقیقاً دوبرابر شده و به 2 میلیون و 600 هزار یورو رسیده است!
در پایان باید گفت، بحران اقتصادی و تورم فزاینده در ترکیه، مهمترین موضوعی است که ذهن میلیون ها خانوار این کشور را به خود مشغول کرده است. شواهد نشان می دهد که فعلاً، اردوغان و دولت برآمده از حزب عدالت و توسعه، راهکاری برای پایان دادن به این وضعیت ندارد.