ساعت ۳ بعد ازظهر یکشنبه ۶ آبان ماه جاری یکدستگاه اتوبوس متعلق به شرکت حمل و نقل وابسته به شرکت واحد اتوبوسرانی تهران که در حال خدمت رسانی بود بدلیل نقص فنی (گیر کردن پدال گاز) با سه دستگاه موتورسیکلت و چهار دستگاه سواری برخورد کرد که بر اثر این تصادف ۲ نفر جان خود را از دست دادند و ۹ نفر هم مصدوم شدند.
مهدی بابایی رییس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران روز پنجشنبه در خصوص مشکلات مرتبط با خرید و واردات اتوبوسها اظهار کرد: فرسودگی در ناوگان اتوبوسرانی مشهود است به همین دلیل است که دچار نقص فنی میشوند حال آنکه عدهای بنابر دلایل غیرقابل توجیه مانع انجام مصوباتی میشوند که این مشکل را رفع میکند.
این عضو شورای شهر در توضیح واکنش تند و حاشیههای جلسه روز گذشته شورای شهر افزود: معتقدم علت اصلی حادثه اخیر تصادف اتوبوس در میدان شهدای تهران؛ تاخیر در روند خرید اتوبوسهاست و کسانی که مسبب این تاخیرها شدند، باید به خانوادههای داغدار پاسخگو باشند و از آنها دلجویی کنند.
وی از هر گونه پاسخگویی به هجمهها و حاشیه سازیهای روز گذشته در شورای شهر توسط برخی اعضا پس از واکنش او به سخنان رییس کمیسیون حمل و نقل شورا، امتناع کرد و گفت: مردم قضاوت کنند که مقصر اصلی حادثه کیست؟ بنده نام کسی را نخواهم برد.
بابایی تاکید کرد: دغدغه اصلی م در شورای شهر مردم هستند به همین دلیل هر گاه اتفاقی برای آنان در شهر بخاطر مشکلات مرتبط به مدیریت شهری میافتد عمیقا تحت تاثیر قرار میگیرم و ناراحت میشوم.
ماجرا از کجا شروع شد
این عضو شورای شهر با بیان اینکه شهرداری تهران مصوبه خرید اتوبوس برقی را در اختیار دارد، توضیح داد: طبق طرح جامع برای رسیدن به نقطه مطلوب در پایتخت نیازمند ۷ تا ۹ هزار دستگاه اتوبوس هستیم و این در حالی است که برای رسیدن به نقطه مطلوب شهرداری تهران تمام توانش را برای خرید اتوبوسهای جدید بکار گرفته است.
وی در ادامه گفت: بدنبال این مصوبه شهرداری تهران قرارداد خرید ۲۵۰۰ دستگاه اتوبوس را با تولید کنندگان داخلی منعقد کرد که البته تاکنون تنها ۳۰۰ دستگاه تحویل پایتخت شده است و از آنجا که بضاعت تولید کننده داخلی بیش از این نبود و توان لازم برای تولید نداشت دولت این اجازه را به شهرداری تهران داد تا اتوبوسهای مورد نیاز خود را از خارج کشور خریداری و وارد کشور کند.
بابایی ادامه داد: پیرو مصوبه دولت؛ مجوز خرید اتوبوسهای وارداتی از سوی شورای شهر صادر شد، اما عدهای بدلایل نا مفهوم مخالفت کردند؛ در هر صورت برغم همه فشارها و مخالفتها این مصوبه به تصویب شورای شهر رسید.
وی اظهار کرد: در آن زمان قسمت عمدهای از منابع برای خرید اتوبوس بلوکه شده بود و بنابراین قرار شد شهرداری منابع خرید این اتوبوسها را خود تامین کند؛ باز هم عدهای مخالفت کردند و مانع شدند، اما شورا مصرانه کار را جلو برد؛ وقتی مصوبه برای اجرا به فرمانداری تهران رفت تا به تصویب برسد این عده به کمیته تطبیق فرمانداری رفتند و با ارایه گزارشات واهی، دغدغههایی را برای دولت ایجاد کردند و خواستار عدم اجرای این مصوبه شدند در نتیجه این کمیته هم بدلیل تناقص گوییها؛ گزارشات را به شورای حل اختلاف ارجاع داد.
بابایی یادآور شد: پس از آن شهرداری در شورای حل اختلاف حضور پیدا کرد و با ارایه گزارشاتی مشکل را حل و فصل کرد و خواستار تصویب دوباره آن در شورا تصویب شدند، اما آن عده که موافق اجرای طرح واردات و خرید اتوبوسها نبودند بیکار ننشستند به بازرسی کل کشور رفتند و آن طریق اقدام کردند و با ارایه دغدغههای واهی تلاش کردند مانع واردات اتوبوسهای برقی به ناوگان شوند.
رییس کمیته ایمنی شورای شهر یادآور شد: بازرسی کل کشور هم پس از دریافت گزارشات تعدادی از اعضای شورا اجرای مصوبه را متوقف کرد و برای بار دوم این مصوبه به شورای حل اختلاف ارجاع شد.
این عضو شورای شهر تهران گفت که این موارد است که سبب به تاخیر افتادن طولانی مدت اجرای مصوبه خرید و واردات اتوبوسهای برقی در پایتخت شده است.
بابایی افزود: وقتی دیروز در صحن شورا سخن از این به میان آمد که باید اعضای شورا بروند از خانواده متوفی حادثه اخیر اتوبوس در میدان شهدا دلجویی کنند، دیگر تاب نیاوردم و گفتم مقصران باید بروند، چون مسبب اصلی آنهایی هستند که سبب تاخیر در واردات اتوبوسها شدهاند.
این عضو شورای شهر اضافه کرد: دغدغه اصلی مردم تهران آلودگی هوا و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی پاک است که باید هر چه زودتر و بهتر در این مسیر گام برداریم.
بابایی با بیان اینکه برقی سازی اولویت ما در توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی است، یادآور شد: در دولت قبل در حالی تاکید بر تامین و توسعه اتوبوسهای دیزلی بود که با پیگیری وزیر صمت، گامهایی برای برقی سازی اتوبوسها برداشته شد اکنون باید تلاش کنیم برای رهایی از مشکلات اتوبوسرانی و هوای آلوده تا میتوانیم اتوبوس برقی به ناوگان اضافه کنیم.
مشکل زیرساختی در اتوبوسرانی نداریم
بابایی با بیان اینکه در حال حاضر هیچ اتوبوس برقی در ناوگان اتوبوسرانی تهران فعال نیست، تاکید کرد: در اتوبوسرانی برخلاف تاکسیرانی مشکل زیرساختی ندارین و شرایط برای فعالیت این اتوبوسها فراهم است.
وی افزود: برای شارژ اتوبوسهای برقی هم در تهران مشکلی وجود ندارد چرا که این اتوبوسها قادرند در پایانههای خود شارژ شوند و با هربار شارژ یک روز کامل پیمایش کنند.
رییس کمیته ایمنی شورای شهر گفت: هم اینک پیگیریهای لازم در این باره انجام شده و لایحه نیز تنظیم شده که به شورا ارایه خواهد شد.