فشارهای مستمر آمریکا در میان تکاپوی عربستان برای واردات موشک‌های چینی

با وجود فشارهای مستمر آمریکا بر عربستان برای قطع واردات تسلیحات از چین، ریاض همچنان به همکاری با چین در سطوح مختلف اصرار دارد.
- اخبار بین الملل -

به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، اگرچه صحبت در مورد دستیابی عربستان سعودی به موشک‌های بالستیک از چین موضوع جدیدی نیست، اما اخیرا ترس ایالات متحده از اقدامات مشابه با تیره شدن روابط واشنگتن و ریاض تشدید شده است.

گرایش و چرخش قابل توجه عربستان سعودی به سمت چین و مهمتر از همه تحرکات جدید عربستان جهت فروش نفت خود به چین بر پایه ارز ملی این کشور یعنی یوآن، وحشت زیادی را در واشنگتن ایجاد کرده است.

به گزارش ایران اکونا به نقل از الخلیج آنلاین، بحران اخیر در اوکراین تنش میان واشنگتن و ریاض را تشدید کرد؛ در همین راستا عربستان به چین متوسل شد و درخواست‌های آمریکا مبنی بر افزایش تولید نفت خود را نادیده گرفت که این امر باعث افزایش نگرانی‌ها از گسترش روابط چین و عربستان شد و این سؤال را ایجاد کرد که آیا ریاض با وجود فشارهای آمریکا به واردات تسلیحات از پکن ادامه خواهد داد؟

فشار آمریکا علیه عربستان

در اقدامی که اخیرا فاش شده، ایالات متحده آمریکا از عربستان سعودی خواسته است که به خرید تسلیحات از چین که انتظار می‌رود در پایان ماه مه (2022) به عنوان بخشی از یک برنامه مخفیانه باشد ، ادامه ندهد.

پایگاه خبری اینترسِپت 13 مه 2022 اعلام کرد که « ویلیام برنز» رئیس سازمان سیا با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی در شهر جده به صورت مخفیانه و محرمانه دیدار کرده است.

پایگاه اینترسپت همچنین تاکید کرد که اصل برگزاری این دیدار که در ماه آوریل انجام شده را نخستین بار روزنامه وال‌استریت‌ژورنال گزارش داد. این نخستین دیدار میان برنز و محمد بن سلمان است و از طرف دیگر، جدیدترین تلاش آمریکا برای مجاب کردن عربستان سعودی به افزایش تولید نفت در بحبوحه افزایش قیمت بنزین در ایالات متحده به شمار می‌رود. اگرچه، طبق گفته دو منبع آگاه، اقدام عربستان سعودی در خریداری سلاح از چین هم جزو موضوعات روی میز بوده است.

بر اساس گزارش این پایگاه خبری عربستان سعودی قصد دارد در هفته‌های آینده تحت برنامه‌ای مخفیانه با اسم رمز «کروکودیل» اقدام به وارد کردن موشک‌های بالیستیک از چین کند.

در این دیدار چندین موضوع دیگر مورد توجه آمریکا مطرح شد که در راس آنها روابط رو به رشد ریاض با پکن است.

اما این اولین بار نیست که حرکت کردن عربستان به سمت چین فاش می‌شود، طی سال‌های گذشته رسانه‌های آمریکایی گزارش داده‌اند که عربستان سعودی همکاری خود با چین برای توسعه موشک‌های بالستیک تشدید کرده است.

سی ان ان در گزارشی در (23 دسامبر 2021) اعلام کرد که سه منبع آشنا در این زمینه فاش کردند که عربستان سعودی به طور فعال با چین برای توسعه موشک‌های بالستیک همکاری می‌کند.

بر اساس تصاویر ماهواره‌ای که این شبکه از منابع خود به دست آورده عربستان دست‌کم در یک پایگاه، در حال تولید موشک‌های بالستیک است.

«کروکودیل»؛ اسم رمز برنامه مخفیانه عربستان برای واردات موشک از چینعادی‌سازی روابط عربستان با صهیونیست‌ها از دروازه ادیانآتش‌سوزی گسترده در یک مجتمع تجاری در شرق عربستان+ فیلم

منابع مذکور به سی ان ان گفتند: مقامات آمریکایی در چندین آژانس اطلاعاتی، از جمله شورای امنیت ملی در کاخ سفید، از اطلاعات طبقه بندی شده‌ای که انتقال چندگانه و در مقیاس بزرگ فناوری موشک‌های بالستیک حساس بین چین و عربستان سعودی را فاش می‌کند، مطلع شده‌اند.

این شبکه افزود، تصاویر ماهواره‌ای به دست آمده نشان می‌دهد که عربستان سعودی در واقع در حال ساخت موشک‌های بالستیک در پایگاهی است که قبلا با کمک چین ایجاد شده بود.

هشدارهای آمریکا و نادیده گرفتن عربستان

به گفته رسانه‌های آمریکایی، ممکن است واشنگتن در این مورد هشدارهایی اعلام کرده باشد که به گفته رسانه‌های آمریکایی، «آوریل هاینز» مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده، نسبت به تلاش‌های چین و روسیه برای همکاری با شرکای آمریکایی در سراسر جهان هشدار داد و به عنوان نمونه از عربستان سعودی و امارات متحده عربی نام برد.

در سال 2018، سنای آمریکا به مقامات سعودی درباره خرید تسلیحات و تجهیزات نظامی از روسیه و چین هشدار داد و اعلام کرد که انجام چنین معاملاتی از سوی ریاض به روابط این کشور با واشنگتن آسیب خواهد رساند.

با این وجود، عربستان سعودی به ویژه پس از تیرگی روابط اخیر با «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا این هشدارها را نادیده گرفت، ، زیرا ریاض معتقد است که آمریکا آن را در برابر حملات موشکی انصارالله یمن تنها گذاشته است.

در همین راستا عربستان تلاش کرد تا روابط خود با چین را تقویت کند، همانطور که روزنامه «وال استریت ژورنال» (14 مارس 2022) فاش کرد که عربستان سعودی از «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین برای سفر به ریاض دعوت کرده است.

چین و عربستان سعودی پیش از این در سفر «ملک سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان به پکن در سال 2017، توافقنامه‌ای را برای ایجاد کارخانه هواپیماهای جنگی بدون سرنشین در این کشور امضا کرده بودند که بخشی از چندین توافقنامه مشترک امضا شده بین دو کشور به ارزش 60 میلیارد دلار بود.

«اسماعیل ایوب» کارشناس نظامی و استراتژیک، از در اختیار داشتن زرادخانه بزرگ موشک‌های چینی توسط عربستان سعودی صحبت می‌کند.

اسماعیل ایوب در گفت‌و‌گو با الخلیج آنلاین اعلام کرد که این زرادخانه از نوع موشک‌های دانگ فنگ است که ریاض روی ساخت آن در چین و شاید در مجتمع‌های داخل عربستان سعودی کار کرده است.

این کارشناس نظامی در ادامه تاکید کرد: عدم ارائه موشک‌های زمین به زمین غربی به عربستان سعودی، دهه‌ها پیش این کشور را به واردات و ساخت موشک از چین سوق داد.

وی در ادامه افزود: «ممکن است بر اساس خواسته‌های آمریکا توقفی بین رابطه چین و عربستان صورت گیرد؛ اما بعید است که عربستان رابطه خود را با چین در این زمینه قطع کند. سلاح‌ها و موشک‌های چینی سال‌هاست که وجود دارند و کارشناسانی بر آن‌ها نظارت دارند.

اسماعیل ایوب همچنین معتقد است که چین در عربستان سعودی سلاحی جز موشک ندارد. عربستان اولین خریدار سلاح‌های آمریکایی و پس از آن سلاح‌های انگلیسی، آلمانی و فرانسوی بود.

چین - دومین اقتصاد جهان - بزرگترین صادرکننده به عربستان سعودی است، در حالی که سرمایه گذاری چینی‌ها در عربستان سعودی در 15 سال گذشته، در بحبوحه افزایش مبادلات تجاری بین دو طرف، حدود 40 میلیارد دلار بوده است که مبادلات تجاری دو کشور در سال گذشته به 67 میلیارد دلار رسید که 39 میلیارد دلار آن صادرات عربستان به چین است.

بنابراین، گرایش عربستان سعودی به سمت چین، شریک اصلی اقتصادی، برای بهره مندی از تخصص خود در صنایع نظامی پیشرفته، در نتیجه محدودیت‌های اعمال شده توسط واشنگتن بر فناوری موشکی و فناوری هواپیماهای بدون سرنشین چین، رخ داد.

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار