به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار مهر، دکتر بهرام عین اللهی امروز پنجم مردادماه در اجلاس معاونین و مدیران بین المللی دانشگاههای علوم پزشکی و سازمانهای تابعه در محل دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: در جوامع بشری شناخت صحیحی از جمهوری اسلامی ایران و از واقعیت و ماهیت این نظام وجود ندارد. تبلیغاتی که علیه جمهوری اسلامی ایران وجود دارد علیه هیچ کشور دیگری نیست و هیچ کشوری به اندازه ما مورد هجمه قرار ندارد.
وی افزود: پیشرفت های زیادی در حوزه سلامت در سایه انقلاب اسلامی شکل گرفته و در منطقه قوی ترین نظام سلامت متعلق به ایران است، علیرغم همه آنها وضعیت بین المللی سازی دانشگاه ها خوب نیست و نیاز به احیاء دارد.
وزیر بهداشت گفت: نیازی نیست دانشگاه ها موضوع جدیدی ایجاد کنند بلکه تمام فعالیت هایی که در حال حاضر انجام می دهند را دارای پیوست بین المللی کنند. روزانه هزاران بیمار در دانشگاه های علوم پزشکی درمان می شوند ولی از این مجموعه چقدر مقاله می شود و چقدر ثبت و ضبط می شود که این مقوله در کشور ما بسیار مغفول است. در واقع مشکل اصلی داده های نظام سلامت نیست بلکه مدیریت این داده ها است.
وی با تاکید بر اهمیت مقوله رهبری واحد در امور بین الملل گفت: موضوع لیدرشیپ و رهبری سازمانی باید مورد توجه دانشگاه ها باشد. در حوزه بین المللی، دکتر نیکنام به عنوان دستیار ویژه وزیر در امور بین الملل فعال است و همه دانشگاه ها باید با این لیدرشیپی را به رسمیت بشناسند. اینکه فلان رئیس دانشگاه بدون هماهنگی با امور بین الملل وزارت بهداشت به فلان کشور می رود و ما از آن اطلاع نداشته باشیم درست نیست.
عین اللهی با اشاره به سفر خود به عراق و بازدید از شعبه بین الملل دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطرنشان کرد: در عراق هر کدام از بخش های مرتبط با آموزش پزشکی آن کشور و متولیان امور یک حرف جداگانه می زدند و آشفته بودند و می خواستند که این آشفتگی را به ما هم منتقل کنند و باید مراقب باشیم که ما در امور بین الملل یک حرکت واحد را پیش بگیریم.
وی افزود: تمام دانشگاه های علوم پزشکی و تمام واحد ها و معاونت های بین الملل دانشگاه ها باید با هماهنگی امور بین الملل وزارت بهداشت کار را پیش ببرند وگرنه کاری انجام شود ما آن را قبول نداریم. در دانشگاه هم باید معاونت های مختلف با معاونت یا واحد بین الملل هماهنگ باشند.
وزیر بهداشت گفت: کارها و فعالیت های بین المللی باید دیده شود. در سیستمی که برای ارزشیابی عملکرد یک ساله روسای دانشگاه ها در نظر گرفته ایم، وجود یک واحد بین المللی قوی جزء ارزشیابی رئیس دانشگاه است. اگر این گروه خروجی نداشته باشد آن را به عنوان ضعف رئیس دانشگاه می دانیم.
وی یادآور شد: در حال حاضر بدنه اصلی نظام سلامت کار خود را انجام می دهد و بسیاری از انجمن های علمی با مجامع بین المللی ارتباط دارند و در کنفرانس های علمی حضور دارند اما دانشگاه ها باید بتوانند مدیریت بیشتری داشته باشند.
عین اللهی با تاکید بر لزوم آمایش در بین المللی سازی گفت: بحث بومی سازی و آمایش در بین المللی سازی بسیار مهم است. دانشگاه هایی که با مناطق خاصی در ارتباط هستند قطعا نوع ارتباط بین المللی متفاوتی دارند. بین المللی سازی فقط پذیرش دانشجوی خارجی نیست. این موضوع یکی از ارکان بین المللی سازی است اما اینکه دانشگاهی فقط بگوید این تعداد دانشجو گرفته ام را قبول نداریم.
وی افزود: تبادل استاد با خارج از کشور یکی از ارکان مهم بین المللی سازی است و باید زمینه حضور استادان ایرانی خارج از کشور را حتی به مدت یک ماه هم که شده در دانشگاه فراهم کنید تا بتوانید از دانش آنها استفاده کنید. پای استاد ایرانی از میهن قطع نشود بسیاری از این افراد به کشور عشق و علاقه دارند. در همین زمینه البته مقررات در حال اصلاح است.
وزیر بهداشت تاکید کرد: دانشجویان خارجی که جذب می کنیم باید مبلغ کشور ایران باشند و با برنامه و هدف در دانشگاه ها جذب شوند، نه اینکه در ایران شرایط خوبی برای تحصیل نداشته باشند و از ایران به خوبی یاد نکنند.
وی افزود: کنفرانس های منطقه ای در ایران باید برگزار شود و جایی مانند مناطق آزاد ظرفیت برگزاری کنفرانس های علمی منطقه ای را دارد که باید از این ظرفیت استفاده کنیم. مرزهای سیاسی را در کنفرانس های علمی برداریم.
عین اللهی با تاکید بر لزوم تقویت زیرساخت های بین المللی سازی در دانشگاه ها گفت: سفارتخانه ها و کنسولگری ها هم باید در حوزه سلامت فعال شوند و بتوانند در حوزه پذیرش دانشجو و صادرات تجهیزات پزشکی فعالیت کنند.
وی گفت: دانشگاه های علوم پزشکی موظف هستند برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت را در حوزه بین المللی سازی ارائه کنند و امور بین الملل وزارت بهداشت این برنامه ها را ارزیابی می کند. ضمن اینکه هیچ مرزبندی در کشور وجود ندارد و هر نقطه ای از کشور می تواند در این حوزه موفق باشد. هر دانشگاهی باید شناسنامه خود را به زبان های مختلف تهیه کند.
وزیر بهداشت گفت: ما در حوزه سلامت و در حوزه هایی مانند تولید دارو نه تنها کمبود نداریم بلکه می توانیم برای صادرات هم اقدام کنیم. بسیاری از کشورهای منطقه خواستار داروی ایرانی هستند. متاسفانه در حال حاضر داروی ایرانی قاچاق می شود و هیچ نفعی به مردم نمی رسد.
وی تاکید کرد: باید بتوانیم در وزارت امور خارجه بحث سلامت را مهم کنیم تا این وزارتخانه در حوزه سلامت و صادرات حوزه سلامت به ما کمک کنند. در این میان دانشگاه ها هم باید به صورت آمایشی موضوع توریسم پزشکی را فعال کنند. از بحث همکاری مشترک دانشگاهی به خصوص دانشگاه های منطقه استقبال می کنیم.
عین اللهی اضافه کرد: در دیپلماسی علمی باید با افراد صاحبنظر و دانشمند جلساتی متعددی برگزار شود زیرا ما در بسیاری موارد اصول دیپلماسی علمی را رعایت نکرده ایم. دیپلمات معنی دارد و به کشور و نظام خود وفادار است و در برابر فرهنگ های دیگر تغییر رنگ نمی دهد. ما استاد و دانشجو را می فرستیم خارج که یک دوره علمی را بگذراند برمی گردد و فرهنگ بیگانه را در کشور تبلیغ می کند.
وی گفت: یک دیپلمات علمی نیز فرهنگ خود و اصول اساسی کشور خود را فراموش نمی کند. بحث فرهنگ از بحث بین المللی سازی جدا نیست و زیرساخت های فرهنگی بسیار مهم است و بدون اتکا به آن نمی توان دیپلماسی علمی را اجرا کرد و در عین حال باید خطوط قرمز را رعایت کنیم.
وزیر بهداشت تاکید کرد: واحدهای بین الملل در دانشگاه ها باید به صورت یک واحد ویژه دیده شوند و به این منظور از نظر بودجه ای نیز حمایت می شوند.