به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار مهر یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت با عنوان زیست بوم بانکداری هوشمند، حکمرانی دیجیتال و نظارت فناورانه در حال برگزاری است.
کوروش پرویزیان رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در بیانیه افتتاحیه این همایش با گرامیداشت هفته بسیج و آرزوی ریشه کن شدن تمام ظلمهای دنیا بویژه در فلسطین اشغالی و لبنان و هدف این همایش را ارائه خدمات شایسته به مردم عنوان کرد.
وی ادامه داد: دست اندرکاران این رویداد ملی از حضور همه خبرگان، اساتید، کارشناسان، مشارکت کنندگان و حضار محترم در یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت تشکر و قدردانی مینماید. از حضور رئیس کل محترم بانک مرکزی، وزیر محترم ارتباطات و فنآوری اطلاعات و معاونین محترم رئیس جمهور سپاسگذاریم. این رویداد با همکاری بسیار نزدیک بانک مرکزی، شبکه بانکی و شرکتهای حوزه پرداخت، دانش بنیانها و فین تکها برگزار میشود. از همه این شرکت کنندگان در همایش، کارگاهها، نشستهای علمی، معرفی محصول و عوامل نمایشگاهی تشکر و تقدیر میشود.
پرویزان گفت: بانکها امروزه در بهره گیری از فنآوری های نوین و استفاده از هوش مصنوعی پیشتاز هستند. انتظار میرود تا سال ۲۰۲۸، صنعت بانکی به تنهایی بیش از ۲۰ درصد از کل هزینه جهانی در حوزه هوش مصنوعی را به خود اختصاص دهد. با این وجود اهمیت تبدیل داده به ارزش از طریق فناوری هوش مصنوعی و یا همان خلق ارزش در نسل چهارم بانکداری، مستلزم شکلگیری نوعی از «نگرش اکوسیستمی» در صنعت بانکداری است. در نتیجه نقش زیستبومها در تحول دیجیتال و حرکت به سمت بانکداری هوشمند انکارناپذیر و فراهم کردن زمینه برقراری تعامل سازنده میان بازیگران مختلف زیستبوم مؤلفهای ضروری و قطعی است. نگرش اکوسیستمی، بانکها را در سطحی فراتر از یک کسبوکار انفرادی و در قالب عضوی از یک شبکه بههمپیوسته از بازیگران مرتبط در نظر میگیرد. در این نگرش اعتقاد بر این است که عملکرد هریک از اعضا بر سرنوشت کل زیستبوم تأثیر دارد و این مفهوم در حوزه بانکداری و خدمات مالی به پدیده مهمی تبدیل شده است.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی ادامه داد: به دلیل اهمیت موضوع، کمیته سیاستگذاری یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت تصمیم گرفت تا همایش امسال را با تم اصلی «زیست بوم بانکداری هوشمند؛ حکمرانی دیجیتال و نظارت فنّاورانه» برنامهریزی نماید. به منظور تببین هر چه بهتر موضوع و پوشش مباحث کلیدی، پنج محور اصلی شامل «نگرش اکوسیستمی در بانکداری هوشمند؛ از تبیین تا تکوین»، «تحول دیجیتال در نظارت و پایداری مالی»، «رمزپولها و داراییهای دیجیتال؛ انتظامبخشی و حکمرانی»، «بانکداری هوشمند و روشهای نوظهور پرداخت» و «بانکداری هوشمند و قوانین بالادستی» در رویداد امسال در نظر گرفته شد. لازم است در برخی از محورهای مذکور نکاتی تقدیم حضور گردد.
پرویزیان گفت: تعامل «هوش مصنوعی و نظارت بانکی» از دو دیدگاه مختلف قابل بررسی است. دیدگاه اول، کاربرد فناوریهای داده محور در زمینه تقویت و کارایی سیستمهای نظارت بانکی است. در این زمینه بهرهبرداری از رگتکها، ساپتکها و نیز الگوریتمهای کشف و مقابله با پولشویی، تقلب، و سایر جرایم مالی تحولی جدی را در حوزه نظارت بانکی ایجاد کرده است. دیدگاه دوم، مسئله ریسکها و مخاطراتی است که در نتیجه استفاده از فنآوری هوش مصنوعی در صنعت خدمات مالی و بانکی امکان ظهور و بروز دارد. حجم دادههای مورد استفاده در بانکداری در سراسر جهان با سرعت بیسابقهای در حال رشد است و انتظار میرود ظرف چند سال از دهها به صدها زتابایت افزایش یابد (ECB, 2024). مؤسسه مککینزی تخمین میزند که در صنعت بانکداری در سطح جهان، هوش مصنوعی بتواند از طریق افزایش بهرهوری، سالانه بین ۲۰۰ تا ۳۴۰ میلیارد دلار (معادل ۲.۸ تا ۴.۷ درصد از کل درآمدهای صنعت بانکی) خلق ارزش کند.
این مقام مسئول خاطر نشان کرد: در کشور ما نیز در سالهای اخیر اقدامات رو به رشدی در حوزه بسترسازی و فراهم آوردن زیرساختهای قانونی در توسعه هوش مصنوعی و بانکداری هوشمند انجام پذیرفته است. تصویب سند ملی هوش مصنوعی جمهوری اسلامی ایران (در تاریخ ۱۴۰۳/۳/۲۹ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی) و به دنبال آن مصوبه تأسیس مرکز هوش مصنوعی شبکه بانکی (SBU) با هدف پیادهسازی راهکارهای هوش مصنوعی در صنعت بانکداری بخشی از این تلاشها در حوزه قانونی محسوب میشود.
پرویزیان ادامه داد: علاوه بر جنبههای قانونی، توجه به ابزارهای عملیاتی در زمینه سیاستگذاری و تسهیلگری کسبوکارهای نوین نظیر استفاده از روش محیطهای آزمون تنظیمگری (یا سندباکسهای رگولاتوری) از اهمیت بالایی برخوردار است. بانک مرکزی از چند سال گذشته اقدامات سازندهای در خصوص طراحی و پیادهسازی سندباکس در جهت حمایت از بانکها و کسب و کارهای نوآورانه به انجام رساندهاند. ادامه این مسیر و رفع خلاءهای موجود با همکاری و تعامل نزدیک با فعالان صنعت میتواند به تسهیل ورود فناوران مالی و در عین حال مدیریت بهتر مخاطرات احتمالی کمک نماید.
وی خاطرنشان کرد: همانطور که استحضار دارید، در فضای اقتصاد دیجیتال و دانش بلاکچین، از ابزار پرداخت متناسب جهت ارائه خدمات مالی استفاده میشود و بهره گیری رو به رشد از چنین ابزارهایی است که دیجیتالی شدن را به شکل جدیدی به وجود میآورد از این رو بانک مرکزی طی سالهای اخیر با هدف بسترسازی برای توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور و پاسخ به نیازمندیهای مربوط به حوزه پرداخت و نیز توسعه تابآوری و بهبود کارآیی ابزارهای پرداخت نوین اقداماتی را در زمینه امکانسنجی، طراحی و پیادهسازی آزمایشی «ریال دیجیتال» انجام داده است.
به گفته پرویزیان طبق بند الف ماده ۴ قانون جدید بانک مرکزی، «تنظیم گری در حوزه رمزپولها و نظارت بر مبادله آنها در چهارچوب قوانین مربوط» نیز به عنوان یکی وظیفه بر عهده نهاد ناظر قرار داده شده است. لذا با توجه به تأکید مقام ناظر بر رفع خلاءهای قانونی در حوزه رمزپولها و داراییهای دیجیتال، یکی از محورهای کلیدی همایش امسال به واکاوی دقیقتر این موضوع اختصاص یافته است.
این مقام مسئول تصریح کرد: از دیگر محورهایی که در همایش امسال مورد توجه ویژهای قرار گرفته است، موضوع Embedded Banking و«بانکداری تعبیهشده» ، Open Banking و بانکداری باز و دیگر روشهای نوظهور پرداخت است. «ادغام خدمات مالی در پلتفرمهای کسبوکارهای غیرمالی» را تحولی نو در مسیر ارائه خدمات به صورت یکپارچه و بهبود سفر مشتری نام میبرند. پیشبینی میشود که ارزش بازار جهانی «بانکداری Embedded» تا سال ۲۰۳۳ به حدود ۱۲۹.۳ میلیارد دلار برسد، این در حالی است که در سال ۲۰۲۳ این رقم ۱۶.۵ میلیارد دلار بوده است.
پرویزیان تصریح کرد: در یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت، در راستای پوشش هر چه بهتر محورهای کلیدی همایش، در مجموع ۶ سخنرانی کلیدی، ۱۰ نشست تخصصی، ۱۸ کارگاه آموزشی و ۳۰ فرصت ارائه محصول با هدف معرفی دستاوردهای ارائهدهندگان خدمات در حوزه صنعت پرداخت برگزار خواهد شد. همچنین از مجموع ۲۴۰ مقاله علمی ارسال شده به دبیرخانه همایش، ۴۰ مقاله پذیرش شده که ۱۸ مورد بر اساس زمانبندی در دو روز همایش بصورت شفاهی ارائه خواهند شد. با توجه به دریافت نمایه ISC، استقبال جامعه دانشگاهی در این قسمت رشد چشمگیری داشته است.
وی ادامه داد: انتخاب طرحها و محصولات نوآورانه، با پاسداشت چهرههای ماندگار نظام بانکی و «جشنواره دکتر نوربخش» یکی از فعالیتهای مهم رویداد بانکداری نوین و نظامهای پرداخت است. جشنواره از اولین دوره برگزاری رویداد در دستور کار قرار داشته و مراحل شناسایی، ارزیابی و انتخاب نوآوریهای برتر، پیش از برگزاری همایش انجام شده، که برگزیدگان در مراسم اختتامیه معرفی و مورد تقدیر قرار میگیرند. علاوه بر این، در این دوره علاوه بر طرحها و محصولات، به اقدامات و تلاشهای منسجم و هدفمند بانکها و مؤسسات اعتباری در جهت ایجاد تحول در کسبوکار خود تحت عنوان «برنامههای تحول فناورانه» توجه شده است.
بخ گفته این مقام مسئول در تمامی سالهای برگزاری همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت، همواره تلاش دبیرخانه و پژوهشکده پولی و بانکی این بوده تا این رویداد بتواند در عرصه تصمیمسازی در صنعت بانکی و نظام پرداخت کشور به نحو احسن ایفای نقش نماید. باعث مسرت است که بعد از ده دوره برگزاری موفق، همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت به محفلی برای تعامل بهتر و تضارب آرای کارشناسان فناوری، خبرگان و متخصصان بانکی با بدنه اجرایی کشور بدل گشته است.
رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در پایان اظهار داشت: مجدداً از طرف پژوهشکده، معاونت فنآوری بانک مرکزی، شرکت ملی انفورماتیک، از مدیران ارشد نظام اقتصادی و بانکی، مدیران محترم عامل و اعضای هیئت مدیره بانکها، مدیران و معاونین و کارکنان محترم فنآوری اطلاعات بانکها، مدیران محترم عامل و هیئت مدیره هلدینگها و شرکتهای فنآوری بانکها و مؤسسات اعتباری، فعالان حوزه فناوری و بانکداری دیجیتال، فینتکها و استارتآپها و کلیه شرکت کنندگانی که با قبول زحمت و حضور خود بر غنای علمی و اثرگذاری هر چه بیشتر این رویداد افزودهاند، سپاسگزاری و تقدیر ویژه میشود. همچنین از تمامی دستاندرکاران برگزاری همایش و همراهان و همکاران عزیز به ویژه اصحاب رسانه و خبرنگاران ارجمند کمال تشکر را دارم. امید است برگزاری این همایش بتواند گامی در جهت کمک به توسعه زیستبوم بانکداری هوشمند در کشور باشد.