به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه سیاسی خبرگزاری تسینم، جعفر علیان نژادی کارشناس مسائل سیاسی در یادداشتی نوشت: سخنرانی امروز مقام معظم رهبری در جمع کارگزاران و دانشمندان هسته ای کشور، بهترین پاسخ ممکن به پرسش این یادداشت است. نگارنده اگر بخواهد مبتنی بر همین گفتار یک پاسخ جمع و جور و اجمالی بدهد، مینویسد، "صنعت هسته ای نشانه استعلای مردم،کشور و نظام سیاسی است". ولی فقیه در این گفتار، صنعت هسته ای را از بُعد پیشرفت و تواناییهای کشور در بخشهای فنی، اقتصادی و سلامت، از لحاظ وزن سیاسی جهانی و بین المللی برای کشور و از منظر ایجاد روحیه اعتماد به نفس، دارای اهمیت دانسته است. به بیان دیگر صنعت هسته ای همزمان نشانه "قدرت کشور"، "اعتبار نظام" و "عزت ملی" است. اهمیت صنعت هستهای و نقش آن در استعلای این سه خصیصه، منجر به واکنشهای بیوقفه و سخت خارجی شده و به تبع آن گفتارهای غیر اصولی داخلی را ایجاد کرده است.
عموما تلاش دشمن متمرکز بر هزینه دار کردن دست یابی مردم و نظام به این صنعت بوده و انواع و اقسام فشارهای تحریمی را بر کشور وارده آوده است. تلاش جریانات معارض داخلی نیز ایجاد انگاره بی فایدگی دست یابی به این صنعت با انواع و اقسام روش های تحلیلی بوده است. یکی از این تحلیل های پر بسامد، برجسته کردن و خبرپراکنی زیاد پیرامون عبور دنیا از صنعت هسته ای به انرژی های جایگزین و امثالهم است. بیان رهبری دقیقا در مقابل با این ادبیات، قرار می گیرد. گفتار ایشان در پی شکستن چنین انگاره های غلطی است. انگاره غلط اول هزینه دار بودن مقاومت، پیش روی و توسعه صنعت هسته ای است. انگاره غلط دوم، انصراف دنیا از انرژی هسته ای یا عدم بصرفه بودن توسعه این صنعت در دنیا. ایشان در مقابل صنعت هستهای را هم مایه آبروی کشور و هم بهتر شدن زندگی مردم (کاهش هزینه ها، بهبود وضعیت) دانسته اند.
اما پرسش این جاست، چنین استعلا، رشد و فراروی چگونه حاصل شد؟ صنعت هسته ای، مجسم کننده و عینیت یافته چه میل یا حس عمومی در کشور ما بوده است؟خروج از وضعیت استضعاف به استعلا که خود را در باور "ما می توانیم" متجلی ساخت. در واقع صنعت هسته ای بهترین مصداق خارجی و عینیت یافته این باور بود. باوری که ثمره خروج از وضعیت استضعاف است. مقام معظم رهبری در کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن که پیاده سازی سخنان پنجاه سال ایشان است، با بهره گیری از معارف قرآنی، معنای استضعاف را روشن می کند. بیان مجدد این کلیدواژه توسط ایشان در سخنرانی امروز، با عبارت "استضعاف فرهنگی ملت ایران در زمان طاغوت" ارجاعی به همان دریافت قرآنی است که منجر به نوعی آگاهی محیطی و فهم وضعیت، چند سال قبل از وقوع انقلاب اسلامی شده بود.
در واقع به بیان ایشان استضعاف وضعیت نهادینه توده یا مردم، در دوران ولایت طاغوت است. از این جهت "مستضعفین گروهی در جامعه هستند که اختیار جامعه دست آنها نیست. در خط و مشی جامعه و در رفتنش، در حرکتش، در سکونش، در جهت گیری اش، در فعالیتش هیچ اختیاری ندارند... کسانی که خبری از جریانات جامعه ندارند، نمی دانند چی به کجاست، نمی فهمند کجا دارند می روند، و از این جا که دارند می روند به کجا خواهند رسید و چه کسی دارد اینها را می برد و چگونه می شود نرفت و حالا که نرفتیم، بعد چه کار باید بکنیم، اصلا نمی فهمند و ملتفت نیستند" در این وضعیت هم ملت عقب نگاه داشته می شوند، جلوی رشد و شکوفایی شان گرفته می شود، هم باور به اینکه نمی توانند رشد کرده و تعالی بجویند در آنها نهادینه می شود. در واقع آن ظلم ساختاری، به چنان جهل جمعی می انجامد. این باور جاهلانه که "ما نمی توانیم". به بیان بهتر مستضعفین در وضعیت استضعاف هم از بیرون حس تکریم نمی یابند، هم در درون دچار حس تحقیر شدگی درونی می شوند.
در مقابل، خروج واقعی از وضعیت استضعاف با ایجاد یک آگاهی صادقانه ممکن است تا جمعی را به این تصمیم برساند که از ولایت طاغوت به ولایت الله خروج کنند. امام خمینی(ره) در مقابل چنین وضعیتی که باور به تحقیر شدگی را نهادینه می کرد و در تقابل با سه گفتار قوی درباری، استعماری و روشنفکری، گفتاری کریمانه ارائه کرد. گفتاری که در تعارض با آن سه دستگاه ایجاد آگاهی کاذب ، طرف مردم را گرفت. این گفتار ابتدا یک انقلاب درونی را در جمع مردم مستضعف موجب شد، یعنی باور ما می توانیم را در آنان زنده ساخت و با این باور انقلاب را رقم زد. در واقع "این مردم بودند که انقلاب را انجام دادند، ولی امام آن را بوجود آورد". انقلاب امام، هم در مردم آگاهی به وضعیت استضعاف ایجاد کرد،هم راه خروج به آنان را نشان داد، هم آگاهی به وضعیت جدید را در قالب باور "ما می توانیم" هدیه کرد.