گزارش وزارت اقتصاد از کارنامه 100 روزه دولت چهاردهم در بورس

وزارت اقتصاد اعلام کرد: دولت چهاردهم در راستای حمایت از بازار سرمایه و بازگشت اعتماد به این بازار رویکرد قابل‌توجهی داشته و آثار آن نیز در تغییر مسیر بازار بورس مشهود بوده است.
- اخبار اقتصادی -

به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، وزارت امور اقتصاد و دارایی با انتشار گزارشی اعلام کرد: یکی از رویکردهای دولت چهاردهم بازگشت اعتماد به بازار سرمایه و حمایت از بورس بوده و دولت در کارنامه 100 روزه عملکرد خود اقدامات قابل‌توجهی در این زمینه انجام داده است.

بر این ‌اساس، واریز 800 میلیون تومان منابع از صندوق توسعه به صندوق تثبیت در مرداد مال سال جاری در راستای حمایت از بازار سرمایه انجام شد. از ابتدای تأسیس این صندوق تا اواسط مهرماه سال جاری 11 هزار و 568 میلیارد تومان مجموع مبلغ واریزی بوده است.

در همین حال مطابق با رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری در 12 تیرماه سال جاری، نرخ خوراک و سوخت مورد محاسبه توسط پتروشیمی‌ها ابطال شد؛ این رأی طی انتشار نامه ابطال مصوبه نرخ خوراک و سوخت صنایع در مردادماه سال جاری برای شرکت‌های پتروشیمی در سامانه کدال منتشر شد.

تغییر در سقف سرمایه‌گذاری صندوق‌های با درآمد ثابت در گواهی سپرده بانکی و سپرده بانکی بر اساس مصوبه هیئت‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار که طی آن سقف سرمایه‌گذاری صندوق‌های با درآمد ثابت در گواهی سپرده بانکی و سپرده بانکی از 40 درصد کل دارایی‌های صندوق به 35 درصد از کل دارایی‌های صندوق کاهش و سقف سرمایه‌گذاری صندوق در «سهام و حق‌تقدم سهام پذیرفته‌شده در بورس تهران، فرابورس ایران و واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌های سرمایه‌گذاری» از حداکثر 10 درصد از کل دارایی‌های صندوق به حداکثر 15 درصد از دارایی‌های صندوق افزایش یافت.

یکی دیگر از اقداماتی که در راستای حمایت از سهام‌داران انجام شد، انتقال الکترونیکی سهام متوفیان به وراث (به‌جز سهام عدالت) بود که از طریق درگاه یکپارچه ذی‌نفعان عملیاتی شد.

 

تأمین مالی از بازار سرمایه

علاوه بر این در راستای اجرای قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها که در اردیبهشت‌ماه امسال برای اجرا ابلاغ شده است موضوع تأمین مالی از بازار سرمایه با جدیت دنبال شد.

کاهش مدت‌زمان استفاده از حق‌تقدم شرکت‌های بورسی بر اساس اصلاح «دستورالعمل مراحل زمانی افزایش سرمایه شرکت‌های بورسی» که طی آن مدت‌زمان فروش اوراق حق‌تقدم استفاده نشده از 60 روز به 30 روز کاهش یافت؛ کاهش مدت‌زمان افزایش سرمایه شرکت‌های بورسی بر اساس اصلاح «دستورالعمل مراحل زمانی افزایش سرمایه شرکت‌های بورسی» که طی آن مدت‌زمان افزایش سرمایه شرکت‌های بورسی از 190 روز مهلت قانونی (بعلاوه 45 روز تمدید) به 80 روز (با امکان تمدید 22 روز) کاهش یافت را می‌توان در همین راستا ارزیابی کرد.

در همین راستا می‌توان به امکان پذیره‌نویسی الکترونیک حق‌تقدم اشاره کرد که بر اساس در بند (چ) ماده (68) قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه که در نیمه نخست سال جاری 20 ناشر از این امکان از طریق شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه انجام داده‌اند.

در راستای اجرای این قانون می‌توان به اصلاح دستورالعمل اجرایی بندهای «1»، «2»، «3» و «5» قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها اشاره کرد که به تصویب هیئت‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار رسید. این اقدام در راستای تعیین ضوابط حاکم بر الکترونیکی شدن ارسال گواهی‌نامه حق‌تقدم خرید سهام جدید، انتشار اعلامیه‌های پذیره‌نویسی و دعوت‌نامه‌های مجامع عمومی و اطلاعیه‌ها در سامانه جامع انتشار اطلاعات در بازار سرمایه (کدال)، پذیره‌نویسی و تعهد خرید سهام شرکت و صدور گواهی‌نامه موقت سهام، اوراق سهام و گواهی‌نامه‌های حق‌تقدم خرید سهام شرکت انجام شد.

اصلاح دستورالعمل تأمین مالی در زنجیره تأمین به پشتوانه اسناد اعتباری در بورس‎های کالایی به استناد بند الف ماده 20 قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها در آبان‌ماه سال جاری به تصویب وزارت اقتصاد رسید. به‌موجب این اصلاح، شرکت بورس کالای ایران و شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به سامانه عملیاتی گام بانک مرکزی متصل می‌شود. اجرای این دستورالعمل ضمن افزایش سهم اوراق گام به‌عنوان یکی از ابزارهای مهم تأمین مالی زنجیره تولید در تأمین مالی اقتصاد، سبب شفافیت در تسویه‌های اعتباری شده و همچنین احراز برخط و اتوماسیونی اسناد را جایگزین احراز دستی می‌کند.

ایجاد امکان انتشار اوراق باعرضه خصوصی در اوراق کوچک و کوتاه‌مدت از طریق رکن ضامن، بازارگردان و متعهد پذیره‌نویسی برای انتشار اوراق و قابلیت حذف این ارکان و همچنین ایجاد امکان انتشار اوراق بدون نیاز به ضامن و بدون تعهد پذیره‌نویسی و بازارگردان و در مدت‌زمان کوتاه بر اساس اصلاح دستورالعمل «انتشار اوراق مرابحه و ایجاد امکان انتشار اوراق بدون نیاز به ضامن و بدون تعهد پذیره‌نویسی» مصوب هیآت‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار فراهم شد.

یکی دیگر از نقاط مثبت عملکرد این حوزه امکان بازخرید اوراق توسط بانی پیش از سررسید و انتشار اوراق مرابحه کوتاه‌مدت برای تأمین مالی است که بر اساس اصلاح دستورالعمل انتشار اوراق مرابحه که طی آن علاوه بر تداوم امکان خرید اوراق توسط بانی از بازار ثانویه، می‌توان بر اساس شرایط اقدام به بازخرید اوراق کرده و دارندگان اوراق در صورت توافق اولیه در مدارک و مستندات انتشار اوراق موظف به فروش اوراق مرابحه منتشره قبل از سررسید به بانی هستند.

اقدامات لازم به‌منظور افزایش سقف تأمین مالی از طریق سکوهای تأمین مالی جمعی نیز از مبلغ 250 میلیارد ریال به 500 میلیارد ریال انجام شده است.

 

طراحی و توسعه ابزارها، نهادها و بازارهای مالی

طراحی و توسعه ابزارها، نهادها و بازارهای مالی نیز در کارنامه 100 روزه دولت چهاردهم در حوزه بورس دیده می‌شود؛ موافقت شورای‌عالی بورس و اوراق بهادار با کلیات انتشار اوراق سلف ارزی در بازار سرمایه و امکان تسویه این اوراق با طلا یا گواهی سپرده طلا، تصویب گواهی کاهش انتشار آلایندگی در کمیته تخصصی فقهی بازار سرمایه از جمله این موارد است.

 

رکوردشکنی معاملات در بازار گواهی کالایی

افزایش معاملات در بازار گواهی کالایی از ابتدای سال جاری تا آبان‌ماه که سبب جذب نقدینگی در این بازار شده است. بطوریکه در ابتدای آبان‌ماه سال جاری با ثبت معامله 1.7 تن شمش طلا در بازار گواهی سپرده بورس کالا، رکورد تاریخی ماهانه این معاملات باارزش 9.8 همت شکسته شد.

به‌طورکلی از ابتدای سال جاری تاکنون 18 همت نقدینگی جذب ابزارهای کالایی از جمله صندوق‌های طلا، گواهی سکه و زعفران شده است که صندوق‌های طلا بیش‌ترین سهم را داشته است. (از 18 همت نقدینگی جذب شده، بیش از 16 همت به صندوق‌های طلا، کمتر از 2 همت به گواهی سپرده و 180 میلیارد تومان به ابزارهای مالی مرتبط با زعفران اختصاص‌یافته است.)

 

راه‌اندازی معاملات پساب در بورس انرژی

علاوه بر این راه‌اندازی معاملات پساب در بورس انرژی باعرضه 7 میلیون و 200 هزار مترمکعب پساب شرکت فاضلاب استان تهران در 15ام آبان‌ماه سال جاری شروع شد. راه‌اندازی این معاملات علاوه بر ایجاد شفافیت در قیمت‌گذاری، می‌تواند به توزیع عادلانه آب، کاهش مصرف بی‌رویه و ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا باشد.

نخستین اوراق مرابحه ارزی کشور به ارزش 50 میلیون یورو بابت طرح "بهسازی و احداث تأسیسات جمع‌آوری گازهای مشعل" شرکت پالایش گاز بید بلند خلیج‌فارس با عاملیت، ضمانت و تعهد پذیره‌نویسی بانک ملت و مشاوره شرکت تأمین سرمایه بانک ملت نیز در سال جاری منتشر شد.

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار