به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از بیروت، ماه رمضان امسال تحت الشعاع بحران اقتصادی و معیشتی در لبنان قرار گرفته است. ضعیتی که تاثیری منفی بر آداب و رسوم این ماه و سفره های افطار می گذارد.
توانمندی اغلب شهروندان لبنانی به دلیل بحران معیشتی که با آن درگیر هستند، به آنها اجازه نمی دهد مثل همیشه این ماه را سپری کنند؛ بحرانی که بانک جهانی آن را جزو سه بحران بزرگ جهانی از اواسط قرن نوزدهم توصیف کرده است و این باعث می شود تا شهروندان لبنانی به حداقل ها رضایت دهند. آن هم با نگرانی دائم و مستمر درباره تامین نیازهای اساسیشان در این ماه. این درحالی است که هستند خانواده هایی که حتی توان تهیه غذای لازم در سفره های رمضانی را ندارند.
در لبنان روزی نمی گذرد که یک روی دیگر بحران اقتصادی و معیشتی خود را نشان ندهد. این درحالی است که قیمت یک بسته نان به 50 هزار لیر لبنان می رسد.
این افزایش قیمت ها درحالی رخ می دهد که ارزش لیره لبنان همچنان درحال کاهش است، به گونه ای که تاکنون 80 درصد ارزش خود را از دست داده و باعث شده قیمت مواد غذایی به شکل دیوانه واری افزایش پیدا کند و در مقابل قدرت خرید لبنانی ها به دلیل کاهش ارزش حقوقشان کاهش یابد.
عماد عکوش، کارشناس مسائل اقتصادی و بازارهای مالی در گفت و گو با تسنیم می گوید: وجود این وضعیت امری طبیعی است. چون همچنان عوامل دخیل در این بحران و فروپاشی اقتصادی همچنان به قوت خود وجود دارند؛ حال چه عوامل سیاسی باشند، مانند عدم انتخاب رئیس جمهور و تشکیل دولت و یا عواملی چون فروپاشی بانک مرکزی و ناتوانی تجاری و ناتوانی پرداخت ها. بر این اساس با توجه به ناتوانی بانک مرکزی لبنان در حمایت از لیره لبنان، انتظار می رود، ارزش پول لبنان باز هم کاهش یابد، مگر اینکه بانک مرکزی لبنان برای حمایت تمام عیار پول ملی از طریق صرافی ها وارد بازار شود و زمانی که دخالت در آن متوقف شود، ارزش پول ملی افزایش می یابد.
آنچه لبنانی ها امروز با آن مواجه هستند، موضوع جدیدی نیست، اما نمی توانند آن را بپذیرند. هم اکنون میانگین فقر در لبنان به 65 درصد رسیده و مردم امیدی به دولت و دولتمردان خود ندارند. با این حال به کمک جوانان داوطلب برای خدمت به خانواده های کم برخوردار و جمعیت های خیریه ای که در مناطق مختلف لبنان حضور و فعالیت دارند؛ برنامه های ویژه ای برای ماه رمضان دارند و اقدام به توزیع وعده های افطار بین خانواده های نیازمند و تامین نیازهای آنها می کنند و این نقش مهمی در کمک به این خانواده ها و تامین نیازهای آنها در ماه رمضان و بعد از ماه مبارک دارد.
محمد علی درویش، مسئول یک مهمانسرا در بیروت می گوید: برنامه این مهمانسرا دادن وعده های افطار به صورت روزانه و هفتگی، به ویژه در شب های قدر است. تمرکز ما روی ماه مبارک رمضان است که طی آن اقدام به توزیع سبدهای غذایی شامل مرغ، گوشت، سبزیجات شامل کاهو و نعناع و ترب و نان، خرما، روغن است که در طول ماه مبارک رمضان به صورت هفتگی توزیع می شود.
در حالی که شیرینی و همچنین شربت ها از جمله موادغذایی اساسی سفره های رمضانی در لبنان است، با این حال یا کم مصرف می شوند یا اینکه برخی به دلیل اوضاع معیشتی و ناتوانی مالی، از خرید آنها به طور کامل منصرف می شوند.
مردم لبنان چه می گویند
یک شهروند لبنانی در گفت و گو با خبرنگار تسنیم می گوید: بی شک ما در بحران بسر می بریم و امروز اغلب مردم لبنان با لیره معامله و خرید و فروش می کنند، تعداد کمی هستند که با دلار خرید می کنند، اوضاع الان تغییر کرده، کسی که قبلا 3 کیلو خرید می کرد، امروز یک و نیم خرید دارد و کسی که یک و نیم خرید داشت، یک کیلو خرید می کند، قدرت خرید مردم تحت تاثیر این شرایط قرار گرفته است.
شهروند دیگری می گوید: قیمت ها بالا رفته و کالاها گران شده اند، مردم قدرت خرید سابق را ندارند، خرید می کنند، اما کم، شاید در این میان افراد متمولی باشند، اما ما از عموم مردم می گوییم، مردمی که اینجا هستند، حداقل ها و کمترین ها را خرید می کنند
فرد دیگری هم می گوید: برخی از تجار مردم را به ستوه آورده اند، با اینکه قیمت دلار پایین می آید، باز آنها قیمت ها را افزایش می دهند، نمی فهمم چرا این کار را می کنند
یک زن خانه دار لبنانی در پاسخ به این پرسش که «امسال هم همان سفره ای را برای ماه مبارک آماده می کنید که برای ماه رمضان های گذشته آماده می کردید؟» می گوید: خیر، اندکی با گذشته تفاوت دارد، البته بهتر است، این طور سفره های ساده تری برپا می شود، واقعیت امر ماه رمضان امسال مثل ماه های مبارک گذشته نیست که به آن عادت کرده بودیم، گرانی و تورم وجود دارد، با این حال ما با موضوع کنار می آییم.
شهروندی دیگر می گوید: مردم براساس توانشان سفره می اندازند، اما اوضاعی که ما در آن بسر می بریم، سخت است و شرایط دشواری است.
یکی دیگر از ساکنان بیروت به خبرنگار تسنیم می گوید: اصلا امسال مثل سال های گذشته نیست، به هیچ وجه، هیچ خانه ای وضعیتش مثل سابق نیست، چیزهایی که سال های گذشته می توانستم بخرم، امسال توان خریدش را ندارم.
فرد دیگری می گوید: مثل سال های گذشته که نیست، اما به لطف و کمک خدا اوضاع می گذرد و بیروتی به لطف و کرم خدا نمی میرد تا زمانی که خدایی وجود دارد، نگرانی در دنیا نباید باشد.
یک زن دیگر ساکن بیروت به خبرنگار تسنیم می گوید: در اینکه اوضاع مثل سابق نیست، تردیدی وجود ندارد. رمضان امسال هم مثل سال های قبل نیست، ما در رمضان های گذشته هر روز حلوا و شیرینی درست می کردیم و سفره رنگین می انداختیم، اما امسال مثل قبل نیست.
امسال مردم لبنان مثل سال های گذشته از فرا رسیدن ماه رمضان خوشحال نیستند، بحران حتی روی صندوق های کمک های مردمی برای کمک به خانواده های نیازمند نیز هم زمان با افزایش قیمت دلار و گرانی و افرایش قیمت ها تاثیر گذاشته است