به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، کمیته آمار دولتی جمهوری آذربایجان نتایج نظرسنجی درآمد خانوار این کشور برای سهماهه اول سال 2023 را منتشر کرد.
10 هزار و 500 خانوار در این پژوهش شرکت کردند که شاخصهای درآمد و هزینه ساکنان بررسی شد.
اگرچه کمیته آمار دولتی آذربایجان این مطالعه را تا سال گذشته به صورت فصلی منتشر میکرد، اما تنها گزارش سالانه آن در سال 2022 منتشر شد. در همین راستا، اکنون شاخصهای اعلام شده به ما این امکان را میدهد که ببینیم وضعیت اقتصادی جمعیت آذربایجان نسبت به سهماهه اول سال 2021 چگونه تغییر کرده است.
بر اساس نتایج تحقیقات، در سهماهه اول سال 2023، ساکنان باکو به ازای هر نفر 347 منات درآمد ماهانه داشتند. در سال 2021 این مقدار 325 منات بود.
بنابراین در دو سال گذشته متوسط درآمد سرانه ماهانه جمعیت در باکو تنها 22 منات یا 7 درصد افزایش یافته است. اما نباید فراموش کرد که افزایش درآمد اسمی به معنای افزایش درآمد واقعی نیست. برای افزایش درآمد واقعی، رشد اسمی باید بیشتر از تورم باشد.
در سالهای اخیر افزایش شدید شاخصهای تورم در آذربایجان به ثبت رسیده است. به عنوان مثال، در همین بازه زمانی (2021-2023)، میانگین شاخص تورم برای شهر باکو 26 درصد بوده است. به عبارت دیگر، تورم تقریباً چهار برابر از رشد درآمدهای جمعیت پیشی گرفت.
بنابراین اگر تورم در نظر گرفته شود، مشخص میشود که در دو سال اخیر درآمد اسمی ساکنان باکو 7 درصد افزایش، اما درآمد واقعی 19 درصد کاهش یافته است. این به معنای کاهش قدرت خرید مردم و بدتر شدن رفاه اجتماعی آنهاست.
اگر به ادعای کارشناسان مستقل مبنی بر وجود نکات مشکوک در محاسبه تورم در کشور آذربایجان توجه کنیم، مشخص میشود که کاهش درآمدهای واقعی در واقع در سطح بالاتری قرار دارد.
وضعیت در سایر مناطق آذربایجان چگونه است؟
از ارقام منتشر شده توسط کمیته آمار دولتی آذربایجان مشخص است که در دو سال گذشته درآمد واقعی جمعیت در سایر مناطق اقتصادی به جز پایتخت باکو کاهش یافته است.
بیشترین کاهش در منطقه اقتصادی قزاق-توووز ثبت شده است. این منطقه اقتصادی شامل مناطق آغستفا، گدهبی، قزاق، شمکر و توووز است. درآمد واقعی جمعیت در این منطقه در دو سال گذشته 32 درصد کاهش یافته است. بنابراین تورم یکسوم درآمد واقعی مردم را خورد.
در منطقه اقتصادی میل-مغان (بیلقان، ایمیشلی، ساعتلی، صابرآباد) و منطقه اقتصادی شروان کوهستانی (آقسو، اسماعیللی، قبوستان، شماخی)، درآمد واقعی جمعیت 31 درصد کاهش یافت. بنابراین در این مناطق حدود یکسوم درآمد واقعی جمعیت به خوراک تورم تبدیل شده است.
دلیل اصلی کاهش بیشتر درآمد واقعی جمعیت در سه منطقه اقتصادی فهرست شده، تورم بالای این مناطق و همچنین کاهش درآمد اسمی در دو سال اخیر است.
به این ترتیب، در سه ماه اول سال 2021، درآمد ماهانه هر نفر در منطقه اقتصادی میل-مغان 305 منات بوده است، در حالی که در سهماهه اول سال جاری این رقم 287 منات بوده است.
بنابراین، ما در مورد کاهش 18 منات (6 درصد) صحبت میکنیم.
در منطقه اقتصادی شروان کوهستانی درآمد سرانه ماهانه از 308 منات به 300 منات و در منطقه قزاق-توووز از 310 منات به 305 منات کاهش یافته است.
بر اساس آمارهای رسمی، نخجوان منطقهای است که درآمد واقعی مردم در دو سال اخیر کمترین کاهش را داشته است. در اینجا، در مقایسه با سال 2021، درآمد واقعی جمعیت 9 درصد کاهش یافته است.
اثرات کاهش درآمد
کاهش درآمد واقعی جمعیت آذربایجان در ارقام اعلام شده در خصوص تراز غذایی و سبد مصرف نیز منعکس شده است.
سال گذشته 5 میلیارد و 349 میلیون منات (22.3 درصد) بیشتر از سال 2021 برای خرید محصولات غذایی، نوشیدنی و دخانیات در جمهوری آذربایجان هزینه شده است.
با این حال، در مقایسه با سال 2021، شاخص حجم فیزیکی محصولات غذایی تنها 2.5 درصد بود. اگر حجم فیزیکی 2.5 درصد افزایش یابد، هزینه مردم برای آن محصولات 22.3 درصد افزایش مییابد، تفاوت نشاندهنده سطح تورم است. به عبارت دیگر با افزایش واقعی تقاضا ارتباطی ندارد.
این بدان معناست که در سال گذشته نسبت به سال 2021، جمعیت از نظر حجم فیزیکی 2.5 درصد بیشتر محصولات خریداری کردهاند، اما این افزایش مانع از افزایش 22.3 درصدی پرداخت محصولات غذایی نشده است.
ارقام منتشر شده از سوی کمیته آمار دولتی آذربایجان در مورد تراز غذایی نشان میدهد که مصرف گوشت گاو به ازای هر نفر در آذربایجان در سه سال اخیر کاهش یافته است.
اگر در سال 2020 به ازای هر نفر 16.3 کیلوگرم گوشت گاو در کشور مصرف میشد، این رقم در سال 2021 به 15.9 کیلوگرم و در سال گذشته به 15.8 کیلوگرم کاهش یافت.
بنابراین، در مقایسه با دو سال پیش، در سال گذشته جمعیت نیم کیلوگرم گوشت گاو کمتری برای هر نفر مصرف کردند. در عوض، مصرف مرغ در کشور در آن دوره به طور پیوسته افزایش یافت.
اگر در سال 2020، 14.6 کیلوگرم گوشت طیور در آذربایجان مصرف میشد، این رقم در سال 2021 به 15.4 کیلوگرم و در سال 2022 به 16.2 کیلوگرم افزایش یافت.
از سال گذشته، مصرف سرانه طیور در آذربایجان از سرانه مصرف گوشت گاو بیشتر شده است. به عبارت دیگر، جمعیت به سمت مصرف گوشت مرغ نسبتاً ارزان به جای گوشت گاو گرانتر هدایت میشوند.
افزایش تعداد فرزندان متولد خارج از ازدواج در جمهوری آذربایجانسیاست گمرکی آذربایجان چگونه مانع تولیدکنندگان داخلی میشود؟بیتوجهی باکو عامل اصلی افزایش قیمت لوازم مدرسه در جمهوری آذربایجان