به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از همدان، از ابتدای خردادماه با ورود دلار به کانالهای پایینتر و ثباتیابی آن، مسکن، از التهاب خارج و به آرامش تقریبی رسید، تا جایی که مشاهدات میدانی نشان میدهد نرخها در این بخش افت پیدا کرده است.
برخی از فعالان عرصه مسکن در همدان بر این باورند که دو ماه محرم و صفر باعث شده حجم معاملات ملکی در حوزه خرید و فروش کمتر شود و شاید همین حالت نیمه رکود در کنار پایین آمدن قدرت خرید مردم در ملک و زمین باعث شده عرضه گوی رقابت را از تولید تا حدودی برباید.
آنان معتقدند اگرچه وضعیت تولید مسکن توسط فعالان بخش خصوصی این بازار سرمایه تقریبا در همان شرایط قبل مانده اما در مقایسه با این شرایط هنوز واحدهای ساخته شده قبلی بدون مشتری مانده چرا که مردم همدان از دیرباز سرمایه گذاری در مسکن و زمین را بدون ریسک دانسته و بیشتر نقدینگی خود را در این بخش هزینه کردهاند و همین اتفاق باعث شده قیمت فروش ملک و زمین در همدان بالا رود در نتیجه قدرت خرید پایین بیاید و عرضه مسکن وزنه سنگین تری نسبت به تقاضا پیدا کند.
طرح نهضت ملی مسکن و برخورد با املاکیهای متخلف
به نظر میرسد با تغییر جهت سیاستهای دولتی مسکن با روی کار آمدن دولت سیزدهم و در جریان افتادن طرح نهضت مسکن ملی تا حدود زیادی قیمت افسارگسیخته ملک و زمین در استانهایی که مسکن یکی از مولفه های سرمایه گذاری خرد به شمار می رفت کنترل شد که انتظار می رود بازار به یک ثبات نسبی برسد.
در استان همدان با اجرای پروژه های چون شهرک پرواز که 11 هزار واحد و خانوار را پوشش می دهد، تحویل زمین به 4420 متقاضی مسکن در استان همدان توسط بنیاد مسکن و بهرهبرداری از 4010 واحد مسکن روستایی در کنار ساخت و سازهای خرد و خودکفای مردم باعث شده مسکن حداقل در این بازه زمانی کمی رنگ ثبات به خود بگیرد.
بهعلاوه برخورد جدی با بنگاههای املاک غیر مجوزدار، و مشاوران املاکی که خارج از تعرفه های مشخص شده حق کمیسیون دریافت می کردند در کنار مالیاتگیری از خانههای خالی، تعیین سقف اجارهبها و اتمام پروژه مهر از جمله مهم ترین مولفه هایی است که توانسته حداقل در شرایط کنونی بازار مسکن را کمی کنترل کند.
افت تقاضا برای خرید خانه، قیمت مسکن را در همدان شکست
این شرایط در حالی است که بازدیدهای میدانی خبرنگار تسنیم در همدان از برخی واحدهای صنفی مشاوره املاک و گفت و گو با فعالان این صنف منعکس کننده این اتفاق است که در کنار تمام اقدامات انجام شده مهمترین دلیل ثبات یا رکود نسبی بازار مسکن در همدان پایین آمدن و افت تقاضای خرید توسط مردم است چرا که در حال حاضر نقدینگی خانوارها برای خرید ملک پایین تر از قیمت مسکن های عرضه شده حتی در متراژ های پایین است.
رئیس اتحادیه مشاورین املاک همدان در گفت و گو با خبرنگار تسنیم، گفت: در حال حاضر بازار مسکن در همه حوزهها راکد است و بهطور معمول، در آغاز کار، رکود، توأم با تورم و و گرانی است و در ادامه هم بازار بدون مشتری و بدون تحرک میشود.
ابراهیم جلالی با بیان اینکه بخشی از عوامل اثر گذار بر قیمت ملک ملی و بخش دیگر استانی است، اظهار داشت: نرخ تولید مسکن، عرضه و تقاضا، سیاستهای کلی، سیاستهای ساخت و تولید مسکن، مصالح و حتی سیاستهای خارجی از عوامل اثرگذار در این موضوع هستند.
نقش محدوده جغرافیایی و محدود همدان بر قیمت ملک
وی با بیان اینکه همدان به لحاظ موقعیت جغرافیایی، محدوده خاص و محدودی دارد، عنوان کرد: این موقعیت خاص اقلیمی بر قیمت ملک، مسکن و اجارهبها اثرگذار است.
جلالی همچنین بخش عمده افزایش قیمت مسکن را توسط صاحبان املاک دانست و تصریح کرد: از قدیم چون حاشیه ریسک مسکن پایین بوده مردم همدان برای سرمایه گذاری پول خود به خرید ملک و زمین رو می آورند به طوری که در بین مردم این باب است که ملک مانند عمر انسان است و قیمتش هر لحظه بالا می رود همین نگاه باعث شده افزایش قیمت زمین و مسکن خارج از چهارچوب رشد پیدا کند که امیدواریم با اجرای طرح نهضت ملی مسکن و افزایش عرضه این بازار کنترل شود.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک در استان همدان تاکید کرد: در مجموع اینکه تا حدودی قیمتها ریزش داشته فقط برای مواردی است که مالک اجباری برای فروش داشته باشد وگرنه در شرایط عادی نه فروشندهای در میدان است و نه مشتری که توانمندی مالی برای خرید داشته باشد.
تسهیلات بانکی میتواند رونق بخش بازار عرضه مسکن باشد
یک فعال حوزه مسکن گفت: با اینکه قیمت های خرید و فروش ملک کمی پایین آمده اما این اتفاق موقت است و برای اینکه به یک ثبات واقعی برسیم باید عرضه مسکن را همچنان در مدار افزایشی دنبال کنیم که برای این اتفاق فعالان ساخت و ساز مسکن نیازمند حمایت مالی و دریافت تسهیلات دولتی هستند.
فرهاد شمشادی در گفت و گو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: افزایش عرضه مسکن در اقتصاد میتواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد، به طوری که علاوه بر کنترل قیمت بازار مسکن منجر به اشتغال در بخش ساختمان و صنایع وابسته به آن می شود.
وی تاکید کرد: متاسفانه یکی از ویژگی های بارز بازا خرید و فروش ملک و مسکن در سال های اخیر گرانی بوده به طوریکه می توان ادعا کرد افزایش قیمت در این بخش به میزان افزایش تورم عمومی بوده و حتی گاهی بالاتر از آن هم رسیده است.
این فعال حوزه مسکن افزود: بنا بر آنچه شرایط کنونی نشان می دهد پیش بینی می شود به زودی رونق به بازار مسکن برگردد و برای اینکه در آن شرایط بازهم قیمتها کنترل شود نیازمند عرضه با برنامه و هدفدار مسکن در همدان هستیم.
به گزارش ایران اکونا به نقل از تسنیم، سامان بخشی به وضعیت مسکن در همدان اگرچه زمانبر است اما به نظر میرسد سیاستها دولت به سمت باثباتی بخش مسکن در حال حرکت است.
با این حال نباید از این موضوع غافل شد که کماکان کارشناسان و فعالان اقتصادی بخش مسکن تاکید دارند عرضه مسکن باید تقویت شود اگرچه تا حدودی عرضه بیشتر از تقاضا مشهود شده است، اما لازم است این نکته مورد توجه باشد که در چند سال گذشته به دلیل تورم و بلاتکلیفی سازندگان، بخش ساخت نوساز راکد و تولید چندانی انجام نگرفته است.
بر همین اساس از آنجا که ممکن است هر لحظه رونق خرید و فروش به بازار مسکن بازگردد و قیمت ها افزایش پیدا کند پیش بینی می شود عرضه از تقاضا عقب خواهد افتاد و دوباره بازار شرایط آشفته خود را بازپس خواهد گرفت، بنا بر این لازم است پروژه های ساخت مسکن چه در بخش دولت، چه مشارکت با بخش خصوصی با اهتمام و سرعت بیشتری انجام شود.
گزارش از شکوفه رنجبر