هماهنگی سیاست روسیه و ترکیه در خصوص توافق غلات، اوکراین، سوریه و قفقاز

وزیر امور خارجه روسیه در دیدار با همتای ترکیه‌ای خود با اشاره به شرط مسکو برای مذاکره درباره اوکراین، از فراهم سازی مقدمات نشست وزرای خارجه روسیه، ایران، ترکیه و سوریه خبر داده و از سرگیری روند چندجانبه برای حل مناقشه فلسطین و اسرائیل را ضروری دانست.
- اخبار بین الملل -

به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، سفر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه به آنکارا و مذاکرات وی با مولود چاووش اوغلو، همتای ترکیه‌ای وی نشان داد که دو کشور موضوعات زیادی برای گفتگو دارند و مواضع آنها در مورد اکثر موارد، اگر نگوییم یکسان است، حداقل بسیار مشابه است.

وزرای امور خارجه روز جمعه در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک اعلام کردند که در خصوص امکان تمدید توافقنامه صادرات غلات، مذاکرات درباره سوریه، درگیری نظامی در اوکراین، روند اوضاع در منطقه قفقاز جنوبی، راههای توسعه روابط اقتصادی دوجانبه و حتی انتخابات آتی در ترکیه  با یکدیگر گفتگو کردند.

بخش روسیه توافقنامه صادرات غلات اصلاً اجرا نمی‌شود

مولود چاووش اوغلو در این کنفرانس مطبوعاتی تاکید کرد که ترکیه ادامه اجرای طرح صادرات غلات از طریق دریای سیاه را ضروری می‌داند، زیرا این طرح کمک بزرگی به حل بحران غذایی در جهان می‌کند.

لاوروف با صراحت بیشتری صحبت کرده و یادآور شد که با وجود تماس‌های متعدد با کشورهای غرب جمعی، بخش روسیه این توافقنامه تاکنون اجرا نشده است. وی تاکید کرد: موانع بر سر راه تامین مالی، مشکلات لجستیکی، حمل و نقل، بیمه صادرات محصولات کشاورزی روسی همچنان باقی است و حتی سخت‌تر از قبل می‌شود.

علاوه بر این، وزیر خارجه تاکید کرد که اگر کشورهای غربی برخورد سازنده ای در این زمینه نشان ندهند، روسیه خارج از چارچوب توافق غلات کار خواهد کرد و فرصت هایی برای انجام این کار با ترکیه و قطر وجود دارد.

تحولات اوکراین| استقبال دبیر کل سازمان ملل از بازگشت روسیه به توافق غلاتلاوروف: غرب در حال دفن توافق غلات دریای سیاه است

تاکید بر مواضع روسیه درباره امکان مذاکرات صلح با اوکراین 

سرگئی لاوروف در رابطه با مذاکرات برای حل و فصل اوضاع اوکراین گفت که مسکو همواره اعلام کرده که آماده گفتگوی جدی است، ولی این مذاکرات تنها در صورت در نظر گرفتن منافع و نگرانی‌های مشروع روسیه، امکان پذیر خواهد بود. وی در ارتباط با درخواست‌های صلح، اظهارات غرب مبنی بر غیرممکن بودن توقف خصومت‌ها در اوکراین را مورد توجه قرار داد و آن را یک "ترفند  غیرعادلانه" خواند.

وزیر خارجه روسیه افزود: «در پس‌زمینه اظهارات روزانه‌ای که از سوی کی‌یف، از واشنگتن، از بروکسل شنیده می‌شود، مبنی بر اینکه در هیچ موردی نباید درگیری نظامی متوقف شود و مذاکرات باید آغاز شود، در شرایطی که خواسته‌های روسیه در تضاد با این فرضیه‌های مربوط به توقف جنگ و  نشستن بر سر میز مذاکره است. البته ما می‌دانیم که همه اینها یک روش نسبتاً غیرصادقانه و فریبکارانه است.»

وی یادآور شد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه بارها گفته که مسکو مذاکرات را رد نمی کند، اما این مذاکرات تنها می تواند بر اساس در نظر گرفتن منافع و نگرانی‌های مشروع روسیه، که ما سال‌هاست که در گفت‌وگو با همتایان غربی‌مان، از جمله با مقامات ناتو ، بیان کرده‌ایم وآنها متکبرانه نادیده گرفته شده است، امکان پذیر خواهد بود. 

در رابطه با روند اوضاع در اوکراین، وزرای خارجه ترکیه و روسیه هنوز از مواضعی کمی متفاوت صحبت کردند. چاووش اوغلو بار دیگر به تأثیر منفی این درگیری بر کل منطقه و جهان به طور کلی اشاره کرده و  خواستار یافتن فوری گزینه هایی برای حل و فصل مسالمت آمیز اوضاع از طریق مذاکرات شد. وزیر خارجه ترکیه در عین حال اذعان کرد که به احتمال زیاد وخامت اوضاع در اوکراین در ماه های آینده به دلیل  ضد حمله احتمالی ارتش اوکراین افزایش خواهد یافت.

چاووش اوغلو همچنین یادآور شد که از دیمیتری کولبا، همتای اوکراینی خود دعوت کرده تا برای گفتگو در مورد چشم انداز حل و فصل این بحران به ترکیه سفر کند، اگرچه تاریخ این دیدار هنوز مشخص نشده است.

 مقدمات دیدار وزرای خارجه روسیه، ترکیه، سوریه و ایران در حال انجام است

وزیر امور خارجه روسیه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک برگزار شده  پس از مذاکرات مفصلش با مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه یادآور شد که مقدمات برگزاری  نشست وزرای خارجه روسیه، ایران، سوریه و ترکیه به منظور عادی سازی روابط میان آنکارا و دمشق در حال انجام است.

سرگئی لاوروف در پاسخ به سئوالی در این باره توضیح داد: «یک نشست در سطح وزریران امور خارجه باید تدارک دیده شود که فراهم سازی مقدمات آن از هم اکنون در حال انجام است و این موضوع در نشست معاونان ما در پایتخت روسیه بررسی شد. این فراهم سازی مقدمات همچنین شامل توافق طرفین بر سر تاریخی است که به طور کلی برای هر چهار وزیر خارجه مناسب و قابل قبول باشد.»

به گفته وی، همین واقعیت که از دسامبر سال 2022 به این طرف جلساتی در قالب وزرای دفاع، روسای سرویس های امنیتی و اطلاعاتی و معاونان وزیر امور خارجه برگزار شده است، نشان دهنده آغاز روند عادی سازی اوضاع است. لاوروف گفت: «این روند، همانطور که هر دوی ما تاکید کردیم، نمی تواند فوری باشد.  مقامات آنکارا نیز موافقند که چنین مسائلی در یک نشست حل و فصل نخواهند شد. ما به برقراری تماس های بیشتر، تقویت اعتماد، افزایش شفافیت، و البته در مورد چگونگی دستیابی به تعادل در منافع قانونی همه شرکت کنندگان در این روند در نهایت، نیاز داریم.»

 پیش از این وزارت امور خارجه روسیه گزارش داده بود که معاونان وزرای خارجه روسیه، ایران، سوریه و ترکیه در رایزنی خود در مسکو در روزهای اوایل ماه آوریل درباره مقدمات برگزاری یک نشست چهارجانبه در سطح وزیران گفتگو کردند.

نشست فنی چهارجانبه معاونان وزرای خارجه روسیه، ایران، سوریه و ترکیهآغاز نشست ایران، روسیه، سوریه و ترکیه در مسکو

 روسیه طرفدار یک روند چندجانبه برای حل و فصل مناقشه فلسطین و اسرائیل است

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز جمعه در کنفرانس مطبوعاتی مشترکی در آنکارا تاکید کرد که مسکو طرفدار از سرگیری روند مذاکرات چندجانبه در مورد حل و فصل مناقشه فلسطین و اسرائیل با مشارکت گروه چهارجانبه و اتحادیه کشورهای عربی است.

وی گفت: «ما برای مدتهاست که از آغاز مجدد روند چندجانبه برای حل و فصل مناقشه فلسطین-اسرائیل حمایت می‌کنیم، در این رابطه یک میانجی جمعی به رسمیت شناخته شده جهانی وجود دارد و آن گروه چهارجانبه میانجی گران بین المللی متشکل از روسیه، ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سازمان ملل است. دقیقاً در این دایره است که با مشارکت حتمی اتحادیه کشورهای عربی، می توان در عمل و با امید به نتیجه مطلوب، به دنبال توافقاتی بود که باید بر اساس اصول راه حل موجودیت دو دولت باشد که در اسناد بین المللی نیز ثبت شده است.»

لاوروف این واقعیت را مورد توجه قرار داد که مدت بسیار زیادی است که گروه چهارجانبه تشکیل جلسه نداده و برگزاری جلسات آن توسط ایالات متحده مسدود شده است. وی افزود: متأسفانه دبیرکل سازمان ملل که قرار است آغازگر چنین جلساتی باشد، ظاهراً نمی خواهد همکاران آمریکایی را از خود برنجاند و ایالات متحده نیز آشکارا سیاست مورد نظر خود برای حل و فصل و آشتی بین فلسطینیان و اسرائیلی ها را اعلام کرده است. به گفته وی، این در حالی است که شرایط پیشنهادی واشنگتن با اصول مندرج در تصمیمات سازمان ملل مطابقت ندارد.

لاوروف احتمال دیدار خود با بلینکن در مقر سازمان ملل را رد نکرد

سرگئی لاوروف پس از گفتگو با مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در آنکارا همچنین  تاکید کرد که مسکو آماده است در صورت دریافت پیشنهاد جدی برای گفت وگو، احتمال برگزاری نشستی در سطح روسای دستگاههای دیپلماتیک روسیه و آمریکا در مقر سازمان ملل در ماه آوریل را بررسی کند.

وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به سئوالی در مورد احتمال ملاقاتش با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، گفت: «ما مرتباً در چنین شرایطی می گوییم که هرگز پیشنهادهای جدی برای گفتگو را رد نکرده و نمی کنیم. این  یک موضع گیری کلی است و مواضع ما بدون تغییر باقی ماند و  آماده بررسی هر پیشنهادی برای گفتگوی جدی هستیم.»

سرگئی لاوروف در این کنفرانس مطبوعاتی همچنین  عبارت بکار رفته از سوی وی در رابطه با روابط روسیه و ایالات متحده،  که «مدت زیادی برای انتظار باقی نمانده است»، را توضیح داد.

دو روز قبل، لاوروف، در  مصاحبه ای درباره روابط مسکو و واشنگتن، گفت که با وجود وخامت اوضاع کنونی، آنها همچنان نیاز به حمایت دارند. وی یادآور شد که مسکو  هنوز امیدوار است که طرف آمریکایی از رویا دست بردارد و انتظار زیادی برای رسیدن به آن باقی نمانده است. وزیر خارجه روسیه توضیح داد: "منظور من این بود که حقیقت بالاخره پیروز خواهد شد و در این رابطه شکی نیست و آنها بالاخره متاوجه واقعیت خواهند شد".

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار