به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، ایجاد فرصت های شغلی مناسب یکی از مسیرهای دستیابی به رشد اقتصادی و توسعه ی پایدار است. تجربه ی بسیاری از کشورهای پیشرفته نشان می دهد که کارآفرینی منجر به تولید ثروت، توسعه ی فناوری و اشتغال مولد با افزایش کارایی و بهره وری عامل تولید می شود، درعین حال یکی از بسترهای مناسب برای توسعه ی کارآفرینی فراهم کردن زمینه مشارکت زنان در امور مختلف بوده است . زنان نقش مهمی در ارتقای اشتغال و بهبود وضعیت اقتصادی جامعه ایفا می کنند. هویت دادن و استقلال بخشیدن به آنان و فراهم کردن زمینه مشارکت فعال آنها در امور مختلف اقتصادی اجتماعی خصوصاً فعالیت های کارآفرینی، عامل مهمی در انگیزش بیشتر این نیروی عظیم در چرخه های تولیدی اجتماعی است.
یکی از نشانه های جوامع توسعه یافته، کارآفرینی زنان می باشد. خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی از ارکان اصلی توسعه پایدار هستند. کارآفرینی می تواند با ارتقای دانش و ظرفیت های علمی زنان، آنان را توانمند سازد و با آموزش اصول توسعه مشارکتی و پرورش اعتماد به نفس، به آنها خدمت مؤثری نماید. اما علیرغم این موضوع، ورود زنان به عرصه کارآفرینی همواره با موانع و محدودیت های زیادی روبه رو بوده است. آمارها نشان می دهد کمتراز 10درصد از کارآفرینان در ایران زن هستند؛ و عوامل گوناگونی مانع از بروز و رشد استعدادهای بالقوه زنان در عرصه کارآفرینی شده است .
طرح رتبه بندی 1200 دفتر مشاوره کارآفرینی اجرایی می شودمحمد شیخحسینی، مدیرعامل بانک توسعه تعاون طی یادداشتی درباره حمایت از نقش آفرینی بانک توسعه تعاون برای حمایت از زنان کارآفرین بیان کرد: در 10سال اخیر رهبر معظم انقلاب به نیکی شعار سال را به حوزه تولید و رشد اقتصادی اختصاص دادهاند و این امر نشان از آیندهنگری اندیشمندانه ایشان است. تولید، مهمترین عامل رشد اقتصادی در کشورها به حساب میآید که میتواند در ابعاد مختلفی به شکوفایی کشورها کمک کند. تولید سبب افزایش صادرات و کاهش واردات میشود، نرخ بیکاری را کاهش میدهد و باعث رشد دانش میگردد. همه اینها در نهایت منجر به رشد اقتصادی میشود و این امر همراه با خود، قدرت و پیشرفت میآورد.
با تغییر و تحولات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و ارتقای سطح تحصیلات و دانش عمومی، مسئولیت اجتماعی زنان در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی کشورها و ضرورت حضور هر چه بیشتر آنها در عرصههای اقتصادی و اجتماعی احساس میشود، در چنین شرایطی بخش تعاون از طریق تقویت فرهنگ مشارکت مردمی، زمینه مناسب برای اشتغال زنان بوده و زمینه حضور را برای فعالیت اقتصادی و فرهنگی در کنار حفظ حریم و جایگاه آنها فراهم میسازد.
تعیین سیاستها، اهداف، روشها و الگوهای مناسب جهت اجرای برنامههای حمایتی و تشویقی میتواند مهمترین وظایف محوری دولت در زمینه توسعه کارآفرینی زنان و ایجاد اشتغال مناسب برای آنان باشد. بانک توسعه تعاون به عنوان یکی از ارکان کمک به رشد اقتصاد مردمپایه در نظام اسلامی در مسیر تحقق تأکیدات مقام معظم رهبری، توجه ویژهای به حمایت از اشتغال بانوان و بسترسازی برای نقشآفرینی آنان در تعالی اقتصاد کشور دارد. این بانک در سال گذشته مشوقی برای تعاونیهای زنان کارآفرین بوده است.
این تعاونیها اهرمی مناسب برای توسعه اقتصادی به شمار میآیند که علاوه بر تحقق مطالبات اقتصادی(افزایش تولید و درآمد) نتایج اجتماعی را نیز بدنبال خواهد داشت. رابطه مستقیمی بین کارآفرینی و فعالیت تعاونی وجود دارد. ویژگیهای مستقل هر یک از دو مقوله منجر به ایجاد ویژگیهای تلفیقی و پیشبرنده میشود. به این معنا که در تعاونیهای بانوان به دلیل اصول آن و مشخصات مرتبط نظیر عضویت آزاد و اختیاری، سود محدود سرمایه، مازاد درآمد و آموزش و همکاری میان اعضا و غیره بستر مناسبی برای توسعه کارآفرینی فراهم مینماید.
از اثرات توسعه کارآفرینی در تعاونیهای زنان میتوان از اشتغالزایی در سطوح محلی، توسعه کاربریهای صنعتی و تجاری و توزیع جغرافیایی بازارها، جلوگیری از افزایش قیمت محصولات و خدمات، کاهش هزینههای تولید و توسعه و بهینهشدن کانالهای توزیع نام برد.
برنامهریزی و ایجاد سازوکارهای چرخه هدایت، مشاوره و راهنمایی زنان متقاضیان حضور در عرصه تولید به منظور کاهش آسیبهای فرآیندهای راهاندازی و بهرهبرداری از پروژههای اقتصادی، برنامهریزی برای تأمین نقدینگی و توسعه مشارکت عمومی به منظور جذب نقدینگی موجود به حوزه تولید در قالب عضو یا مشارکت یا سهامدار غیرعضو و سایر روشهای علمی و اجرایی دیگر در کسبوکارهای زنان، شناسایی طرحهای نوآورانه اقتصادی و خوشآتیه، متناسب برای توانمندیها و علایق شغلی جامعه هدف، جهتدهی به ایدهها و طرحهای خلاقانه در قالب شرکتهای تعاونی با هدف ایجاد اشتغال و کمک به معیشت خانواده، امکان برقراری پیوند سازمانی مناسب و مشارکت بین کارجویان، کارآفرینان، مدیران حرفهای و سرمایهگذاران در ایجاد و توسعه کسبوکارهای تعاونیهای زنان، حمایت در زمینه بازارسازی، توسعه بازار و کمک به فروش کالاهای تولیدی با استفاده از ساختارهای موجود(تعاونیهای مصرف، برگزاری نمایشگاههای دائمی و سالیانه به صورت مجازی و در صورت امکان فیزیکی) و فراهمشدن امکان بهرهمندی کسبوکارهای زنان از حمایتها و مشوقهای بخش تعاونی و امکانات بالقوه و بالفعل ساختارهای موجود(صندوق ضمانت سرمایهگذاری بخش تعاون) از جمله اقدامات و تمهیدات لازم برای رفع موانع پیشرو جهت کسب موفقیت بیشتر آنها در عرصه فعالیتهای اقتصادی و اشتغال است.
در سال 1401بیش از هزار و پانصد میلیارد تومان تسهیلات برای اشتغالزایی به بانوان کشور پرداخت شد. سایر تسهیلات پرداختی به بانوان در سال گذشته پنج هزار و 400میلیارد تومان بوده که در سال جدید تلاش میکنیم با هدفگذاری کمک به رشد تولید این پرداختها صورت گیرد. در حالی که رشد منابع در نظام بانکی 25درصد بوده است، رشد منابع در بانک توسعه تعاون بالغ بر 33درصد و رشد منابع ارزانقیمت 48درصد بوده است. همچنین در وضعیتی که رشد مصارف در سطح نظام بانکی 26درصد بوده، رشد تسهیلات پرداختی بانک توسعه تعاون از 50درصد فراتر رفته است.
هدفگذاری سالجاری، نقشآفرینی ملموس در رونق اشتغال جوانان و بانوان و کمک به توسعه اقتصاد مردمی در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است که با یاری خداوند متعال و همراهی همه ارکان دولت محقق خواهد شد.