به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم، ناصرآقاجانی مدیرعامل شرکت کارگزاری خبرگان سهام و متولی نخستین عرضه پساب در بورس انرژی شامل 1.8 میلیون مترمکعب به ارزش 28.8 میلیارد تومان، اعلام کرد: این رویداد یعد از مدتها پیگیری و حدود یک سال پس از پذیرش در هیات پذیرش بورس انرژی برای اولین بار در تاریخ بازار سرمایه و صنعت آب رخ داد و پساب در بازار سرمایه معامله شد.
ورود پساب بعنوان آب تصفیه شده شرکت های آب و فاضلاب می تواند نقطه عطفی در صنعت آب باشد. چراکه امروزه اهمیت آب بر هیچ کس پوشیده نیست و یکی از مسائل عمده و اصلی حال و آینده ایران و منطقه آب است.
هرچند حوزه انرژی متاسفانه دارای ناترازی بوده ولی وضعیت حوزه آب به دو دلیل عدم جایگزینی آب و دربرگیری همه افراد و نقش حیاتی آب برای ادامه زندگی به مراتب بدتر و ابعاد آن گسترده تر است.
روند افزایش جمعیت و گسترش منابع و نیاز به آب برای تامین غذای بشر سبب شده تا این ماده به عنوان یک عامل حیاتی و بوجود آورنده بحران تلقی شود. کافی است برای پی بردن به ارزش آب و نقش آن در ایجاد تنش های سیاسی به جدال های سران کشور ها برسد تقسیم آب ها و مرزهای آبی توجه شود.
با تغییرات عظیم آب و هوایی در محیط، عمق آبهای زیرزمینی در حال افزایش و اثرات مخرب آن از جمله فرونشست زمین روز به روز افزایش می یابد. در دهه های آینده تقاضای آبرسانی به دلیل رشد جمعیت افزایش یافته و نیاز به کشاورزی و صنعت گسترش خواهد یافت.
مصرف آب در بخش کشاورزی ایران در مقایسه با برخی از کشورهای دیگر نسبتا بالاتر است. در بسیاری از کشورها استفاده از تکنولوژی های پیشرفته مانند آبیاری مکانیزه و قطره ای، سیستم های مدیریت آب بهینه و بهره برداری از منابع آب زیرزمینی و بارانی به منظور بهبود بهره وری آب در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین مصرف آب در بخش کشاورزی در ایران بالا بوده و نیاز به بهبود مدیریت منابع آب و افزایش بهره وری در این بخش ضرورت دارد.
با وجود وابستگی مصرف آب در صنعت به عواملی همچون نوع صنعت به فناوری های مورد استفاده، ساختار اقتصادی و مدیریت آب متاسفانه در این بخش نیز مصرف آب در ایران بالا بوده و نیاز به استفاده از فناوری های بروز و تکنولوژی های صنعتی پیشرفته دارد.
بررسی کلی آمار و ارقام مربوط به منابع آبی ایران حاکی از این است که بحران آب جدی بوده و علی رغم تدوین سیاست های کلی بحران آب موجود بوده و پیش بینی ها حاکی از تداوم این بحران است.
در تبصره 8 قانون 1402 تامین آب شرب برای صنایع پیش بینی شده بود وزارت نیرو باید از طریق استفاده حداکثری از پساب بهداشتی، آب صنایع را تامین کند. این موضوع این امکان را بوجود می آورد که منابع آب کافی در اختیار صنایع قرار گیرد. براساس برآوردها دولت می تواند از این محل حدود 2 میلیارد متر مکعب آب را برای عرضه تامین کند.
از جمله مزایای عرضه پساب در بورس می توان به واقعی تر شدن قیمت آب در بخش کشاورزی و به تبع آن جلوگیری از کشت محصولات کشاورزی آب بر و ارزان قیمت، افزایش بهره وری در مصرف آب، جلوگیری از برداشت های بی رویه و نامشخص از آب زیرزمینی، سرمایه گذاری از محل فروش پساب و گواهی مربوط به آن، توسعه زیرساخت ها و تاسیسات فاضلات از محل فروش آنها، آزادسازی ظرفیت این کار جهت تولید آب شرب و بالاخره استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه برای گسترش، سرمایه گذاری و ورود بخش خصوصی به طور جدی در این صنعت اشاره کرد.