به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، صنایعدستی با فرهنگ مردم کرمانشاه عجین شده و رشتههای متفاوتی در استان وجود دارد و حتی برخی از آنها همچون فرش سنقر و گلیم هرسین به برند تبدیل شدهاند.
در گذشته هر خانه به نوعی یک کارگاه صنایع دستی بود و بانوان کرمانشاهی با هنر صنایع دستی خود علاوه بر کمک به اقتصاد خانواده به حفظ این میراث ارزشمند نیز کمک میکردند اما این فرهنگ اکنون به ویژه میان قشر جوان کمرنگ شده و نیازمند فرهنگسازی از سوی دستگاههای مختلف است.
این درحالی است که کرمانشاه در چند سال گذشته رتبههای نخست بیکاری را در کشور داشته و رونق صنایع دستی با سرمایه بستر کمتر از فعالیتهای صنعتی میتواند در بهبود نرخ بیکاری بسیار مؤثر باشد.
اما رونق صنایع دستی و ترغیب جوانان به هنر تولید صنایع دستی نیازمند زیرساختهای است که در کرمانشاه نسبت به آن غفلت شده و افزایش قیمت مواد اولیه و تعرفه بیمه هنرمندان، نبود بازار فروش مدون و منسجم و هزینه بالای حضور در نمایشگاههای صنایعدستی تنها بخشی از مشکلات هنرمندان صنایعدستی است.
مجیدی از تولیدکنندگان چرم استان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: هفت سال در این زمینه فعال هستم و از یکسال گذشته تجهیزات را خریداری کردم و آموزش کامل نیروها که شامل 13 نفر میشود، توسط خودم انجام شده است.
وی با بیان اینکه مهمترین عاملی که سبب کاهش تولید شده افزایش تعرفه بیمه برای نیروها است عنوان کرد: تعرفه بیمه افزایش یافته و برای هر نفر باید 600 هزار تومان پرداخت شود و به دلیل نبود منابع مالی مجبور به تعدیل نیرو شدهام.
مجیدی با بیان اینکه بازار فروش برای عرضه محصولات صنایع دستی وجود ندارد افزود: ما به طور مستقیم محصولات خود را وارد بازار میکنیم اما چون برند نیستیم فروش قابل توجهی نداریم.
این هنرمند کرمانشاهی گفت: تمام محصولات روی دست من باقی مانده زیرا بازاری برای فروش وجود ندارد و چارهای جز تعطیل کردن نداریم و از طرفی هزینه تبلیغات نیز بسیار بالا است.
وی افزود: هزینه اجاره غرفه در نمایشگاهها از اجاره مغازه بیشتر است و این در حالی است که میزان فروش اجاره را جبران نمیکند.
این هنرمند صنایع دستی با اشاره به اینکه هزینه شرکت در نمایشگاههای خارج از کشور نیز بسیار بالا است گفت: برای کشور در یک نمایشگاه خارج از کشور دعوت شدم که هزینه هر نفر 20 میلیون تومان بود و به همین دلیل موفق به حضور نشدم.
مجیدی با بیان اینکه هنرمندان صنایعدستی مورد حمایت قرار نمیگیرند بیان کرد: سال گذشته از طرف صنعت و معدن برای دریافت تسهیلات تبصره 18 معرفی شدم و با وجود بازرسیهای مکرر 800 میلیون تومان به 100 میلیون تومان کاهش یافت که البته تاکنون موفق به دریافت این مبلغ هم نشدهام.
وی با اشاره به اینکه در صورت تعطیلی این کارگاه 14 نفر بیکار میشوند گفت: عدم حمایت از تولیدکنندگان صنایع دستی کمر این صنعت را شکسته است.
سلیمی یکی دیگر از صنعتگران صنایعدستی استان که 25 سال سابقه فعالیت دارد میگوید: از سالهای گذشته وعدههایی برای ایجاد بازارچههای دائمی برای عرضه صنایع دستی و امنیت شغلی داده شده که انتشار میرود سریعتر به نتیجه برسد.
وی با اشاره به اینکه فروش محصولات صنایع دستی منوط حضور گردشگران در استان است عنوان کرد: در چند سال گذشته به دلیل شیوع کرونا و معیشت مردم شاهد حضور کمتر گردشگران در استان بودهایم که باید برای آن برنامهریزی شود.
غفلت از عرضه صنایعدستی چهارمحال و بختیاری در نمایشگاههای خارج کشورکارگاههای تولیدی صنایعدستی از پرداخت مالیات معاف شدندتصویب 72 میلیارد ریال تسهیلات بانکی ویژه مشاغل خانگی صنایعدستی مشهدافزایش 8 برابری اعتبارات تسهیلات صنایعدستی
محمدرضا سهیلی مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: یکی از راههای اشتغال در استانهای گردشگرپذیر صنایع دستی است که اگر به طور مناسبی از این ظرفیت بالقوه استفاده شود میتوان باری از دوش بیکاری استان برداشت.
وی با بیان اینکه برای ایجاد هر شغل در حوزه صنعت میلیاردها تومان اما در حوزه صنایع دستی بین 50 تا 100 میلیون سرمایه نیاز است عنوان کرد: 65 رشته صنایع دستی در استان کرمانشاه فعال است.
سهیلی گفت: اعتبارات تسهیلات صنایع دستی در سال گذشته کمتر از 25 میلیارد تومان بود که امسال هشت برابر شده و به 200 میلیارد تومان رسیده است و این تسهیلات با سود پایین مشوقی برای هنرمندان صنایع دستی است و محدودیتی برای پرداخت وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه برندینگ یکی از معضلات صنایع دستی استان است بیان کرد: با هلدینگهای معروف در کشور و همچنین داخل استان رایزنی شده که کار برندینگ را انجام دهند و با این کار فروش را از تولید تفکیک کنیم.
سهیلی با بیان اینکه هلدینگهای فروش در داخل استان نیز فعال شدهاند و خارج از استان نیز به زودی فعال میشوند گفت: تفاهمنامهای با ستاد اجرایی فرمان امام(ره) منعقد شده که نمایشگاههای فصلی به صورت رایگان برپا شود و آموزش فروش در بستر فضای مجازی با پلتفورمهای همچون باسلام ارائه میشود.
وی افزود: حضور در نمایشگاههای متعلق به میراث فرهنگی رایگان است اما نمایشگاههای خارج از وزارت میراث فرهنگی هزینه دارد و حتی برای نمایشگاههای خارج از کشور خود ادامه میراث فرهنگی نیز توان حضور ندارد.
سهیلی با بیان اینکه بازارچههای صنایع دستی در تمام شهرستانها راهاندازی میشوند گفت: در کرمانشاه بازارچه دائمی وجود دارد و بازارچه فصلی نیز با کمک شهرداری برپا میشود.
وی با اشاره به اینکه برای پروژههای بزرگی برنامهریزی شده که با حمایت دولت و بخش خصوصی در حال انجام است افزود: تسهیلات بخش گردشگری نیز از 100 میلیارد تومان به حدود 1000 میلیارد تومان افزایش یافته است.
سهیل گفت: برای اینکه بتوانیم هر خانه را به یک کارگاه صنایع دستی تبدیل کنیم و کمکی برای اقتصاد خانواده باشد باید از توان بخشهای مختلف از جمله گروههای جهادی و نهادهای خیریه استفاده شود.
گزارش از صفورا بیاتی