به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، با توجه به تحولاتی که طی یک هفته گذشته در پرونده سیاسی لبنان رخ داده، پرونده انتخاب رئیس جمهور در این کشور در سطوح داخلی وخارجی دچار تغییراتی شده که البته مشخص نیست این تغییرات در نهایت منجر به فعالسازی این پرونده و حل معضل انتخاب رئیس جمهور در لبنان خواهد شد یا نه.
در میان همه موانعی که برای انتخاب رئیس جمهور در لبنان وجود دارد، «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان چند روز قبل اظهارات خوشبینانهای درباره حل چالش انتخاب رئیس جمهور مطرح کرده و متعهد شد که رئیس جمهور این کشور قبل از 15 ژوئن و پیش از پایان دوره ریاست ریاض سلامه در بانک مرکزی لبنان انتخاب میشود. به ویژه اینکه خالی ماندن پست ریاست بانک مرکزی حتی از خلأ ریاستجمهوری نیز خطرناکتر است.
از طرف دیگر درحالی که بسیاری از نیروهای سیاسی لبنان چشم به عربستان دوخته و منتظر اعلام موضع این کشور درباره پرونده انتخاب رئیس جمهور لبنان هستند، «ولید البخاری» سفیر عربستان در بیروت طی روزهای گذشته دیدارهای متعددی با شماری از سیاستمداران لبنانی از جمله «ولید جنبلاط» رئیس حزب سوسیالیستترقی خواه داشت.
عربستان هیچ نامزدی را در لبنان وتو نمیکند
ولید البخاری در دیدار با جنبلاط ضمن تاکید بر موضع قبلی کشورش مبنی بر اینکه راه حل انتخاب رئیس جمهور لبنان باید در داخل این کشور پیدا شود گفت که ریاض بر تسریع در انتخاب رئیس جمهور لبنان تاکید دارد.
اما نکته جدیدی که در سخنان سفیر سعودی دیده میشد این بود که گفت، ما هیچ مخالفت و رای وتویی علیه هیچ یک از نامزدهایی که احزاب لبنانی معرفی میکنند نداریم و به انتخاب لبنانیها احترام میگذاریم. انتخاب رئیس جمهور یک مسئله حاکمیتی برای لبنان بوده و عربستان نیز خواهان توافق میان نیروها و احزاب لبنانی است.
منابع لبنانی معتقدند که خوشبینی نبیه بری به انتخاب رئیس جمهور قبل از 15 ژوئن، بر اساس همین سخنان سفیر عربستان بود که گفت کشورش هیچ نامزدی را در لبنان وتو نمیکند.
این منابع در ادامه اشاره کردند، از آنجایی که توافق ایران و عربستان موجی از تحولات مثبت را در منطقه به وجود آورده و موجب گشودگی اعراب به سمت سوریه و سپس بازگشت این کشور به اتحادیه عرب شد، این سوال مطرح میگردد که سرنوشت پرونده انتخاب رئیس جمهور لبنان چه میشود.
تحولات جدید در پرونده انتخاب رئیس جمهور لبناننجیب میقاتی: احتمال طولانی شدن خلأ ریاستجمهوری زیاد استنجیب میقاتی: انتظار برای تحولات خارجی وقت تلف کردن استمنابع آگاه لبنان در این زمینه اعلام کردند، خوشبینی نبیه بری بیشتر ناشی از تثبیت موضع حامیان «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده است. به ویژه در شرایط کنونی که عربستان فرنجیه را وتو نمیکند، شانس او برای پیروزی در نبرد انتخاب رئیس جمهور بیشتر میشود.
در این میان مخالفان فرنجیه تحرکاتی را برای انتخاب یک نامزد دیگر آغاز کردهاند اما هنوز نتیجهای در این زمینه حاصل نشده است. از طرف دیگر عربستان از طریق سفیر خود تلویحا پیام مثبتی خطاب به سلیمان فرنجیه داشت و شرایط منطقه نیز تا حدودی به نفع وی است.
لزوم انتخاب رئیس جمهور لبنان قبل از 15 ژوئن
اما گذشته از تحولات خارجی، شرایط داخلی لبنان نیز ایجاب میکند که رئیس جمهور این کشور باید قبل از 15 ژوئن انتخاب گردد. به ویژه در صورتی که قبل از پایان دوره ریاست ریاض سلامه در بانک مرکزی، رئیس جمهور لبنان که مسئول انتخاب و معرفی رئیس بانک مذکور است، مشخص نشده باشد، یک خلأ بزرگ قانونی در این کشور به وجود میآید.
بنابراین مخالفان فرنجیه در تلاشند تا ورق را به نفع خود برگردانند و اجازه ندهند شرایط موجود، زمینه لازم برای پیروزی سلیمان فرنجیه در نبرد ریاستجمهوری را فراهم کند. از همین رو اطلاعات درزیافته نشان میدهد که مخالفان رئیس جریان المرده سعی دارند به طور یکپارچه بر سر یک گزینه دیگر توافق و این گزینه را به عنوان رقیب اصلی فرنجیه معرفی کنند.
از نظر مخالفان سلیمان فرنجیه، موضع عربستان در قبال پرونده ریاستجمهوری لبنان تغییری نکرده و ریاض تنها می خواهد مستقیما درگیر پرونده انتخاب رئیس جمهور لبنان نشود.
اما مشکل اصلی جناح مخالف سلیمان فرنجیه در لبنان این است که قادر به ارائه هیچ جایگیزینی برای وی نیستند و نامزدهایی که معرفی میکنند وزنه سنگینی برای پیروزی ندارند از جمله افرادی چون «جهاد ازعور» وزیر سابق لبنانی. «ژوزف عون» فرمانده ارتش لبنان تنها رقیب جدی سلیمان فرنجیه و نامزد برجسته ریاستجمهوری این کشور محسوب میشود که البته حمایت کافی مخالفان فرنجیه را نیز ندارد.
با این تفاسیر میتوان نتیجه گرفت که پرونده انتخاب رئیس جمهور در لبنان از وضعیت رکود خارج شده و در سایه فشارهای داخلی و خارجی، احزاب و نیروهای سیاسی لبنان مجبورند اقدامی برای پایان دادن به بنبست در پرونده مذکور انجام دهند. اما با این وجود نمیتوان قاطعانه درباره اینکه رئیس جمهور لبنان قبل از 15 ژوئن انتخاب میشود یا نه صحبت کرد.
به گزارش ایران اکونا به نقل از منابع آگاه لبنانی، سلیمان فرنجیه همچنان در صدر گزینههای ریاستجمهوری لبنان قرار دارد اما حامیان وی از جمله حزبالله همانطور که شیخ «نعیم قاسم» معاون دبیرکل حزبالله و محمد رعد، رئیس فراکسیون وفاداری به مقاومت در پارلمان لبنان تاکید کردند، به دنبال تحمیل هیچ گزینهای نیستند و درها را به روی سایر گزینهها نبستهاند.