مهار تورم در کشور 5 سال زمان نیاز دارد/ 12 اصلاحیه در ساختار اقتصاد کشور باید اجرا شود

یک کارشناس اقتصادی با اشاره به این که تورم در کشورمان دارای 5 ریشه و عامل اصی است گفت: برای مهار تورم زمانی 5ساله نیاز است و باید 12 اصلاحیه در ساختار اقتصاد کشور اجرایی شود.
- اخبار اقتصادی -

به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم، وحید شقاقی در رابطه‌ با زیر ساخت‌های موجود در راستای مهار تورم اظهار کرد: رشد تولید بدون مهار تورم امکان‌پذیر نیست و اگر در سال‌های قبل بدین مسئله توجه می‌شد، نتایج مطلوبی به دست می‌آمد.

هیچ سرمایه‌گذاری حاضر به پذیرش ریسک در بازار مولد خاصه در این اقتصاد غیرقابل‌پیش‌بینی و دارای تورم بالا نیست.

وی با بیان این که رشد تولید از مسیر مهار تورم می‌گذرد، ادامه داد: اقتصاد ایران حداقل طی 50 سال گذشته درگیر تورم‌های بالا بوده است و از دهه 50 وارد یک دوره تورمی شدیم و طی این دوران، به جز 5 سال که تورم تک‌رقمی را تجربه کردیم، در دیگر سال‌ها ایران تورم دورقمی را تجربه کرده است.

شقاقی در این راستا به دلایلی فارغ از تحریم اشاره کرد و گفت: در سال‌های اخیر صرفاً تورم عامل تورم نبود و ریشه‌های دیگری نیز منشأ تورم بوده است و در سال‌هایی که تورم تک‌رقمی بود، باز هم اعداد بالایی را -9درصد- به ثبت رساندیم.

وی با اشاره به بالابودن این آمار و ارقام به‌عنوان تورم غیرقابل‌قبول در دیگر کشورها، خاطرنشان کرد: کشورهای اتحادیه اروپا با تورم 8 درصد دچار شوک اقتصادی شدند و تلاش کردند این رقم را کنترل نمایند و آن را به کمتر از 5 درصد برسانند.

شقاقی درعین‌حال تورم 9درصد را کمترین میزان طی 50 سال اخیر در ایران تخمین زد و افزود: تورم در کشورمان دارای 5 ریشه و عامل اصلی است که ناشی از ناترازی می‌باشد؛ اعم از کسری بودجه، ناترازی بانکی، کسری تجاری و حساب سرمایه و شکاف تولید.

دراین‌رابطه انتظارات تورمی همچون آب خنکی است که ریشه‌های به عصب رسیده یک‌دندان پوسیده را دچار آسیب و درد طاقت‌فرسا نماید؛ لذا باید سراغ ریشه‌ها رفته و به درمان آن بپردازیم.

به گفته این اقتصاددان، ابتدا باید دست به درمان کسری‌های بودجه و ناترازی‌ها بزنیم و ازاین‌رو به 12 اقدام برای اصلاح ساختار نیازمندیم؛ مثلاً نظام بودجه‌ریزی باید مبتنی بر بودجه عملیاتی باشد و صندوق‌های بازنشستگی، ساختار بانکی و واردات و صادرات و تنوع‌بخشی به شرکای تجاری باید اصلاح شود.

وی از دیگر سو اصلاح نظام تولیدی و توزیعی را مهم برشمرد و افزود: این اصلاحات زمان بر است چون انباشت 5 دهه معضل اقتصادی را پیش رو دارد و هرچه این اصلاحات را به تعویق بیندازیم، معضل تورم شدیدتر شده و درمان آن هم سخت‌تر خواهد شد.

شقاقی از شدت ناترازی صندوق‌های بازنشستگی به‌صورت سالانه انتقاد کرد و گفت: 16درصد بودجه عمومی دولت صرف کمک به صندوق‌های بازنشستگی شده است که اگر به همین روند ادامه دهیم، صرفاً 60 درصد از بودجه عمومی دولت، صرف اصلاح ناترازی صندوق‌های بازنشستگی می‌شود.

وی اضافه کرد: قطعاً برای این کار زمانی 5ساله نیاز است تا 12 اصلاحیه ساختاری اجرایی شود و در سال 1402 باید اصلاحیه را شروع کرده و در جهت ادامه‌دار بودن آن تلاش کنیم.

شقاقی همچنین یادآوری کرد که برخی حوزه‌ها پا به مسیر اصلاح گذاشته‌اند؛ از جمله اصلاح ساختار بانک‌ها ولی 20 سال از تاریخی که برای بودجه‌ریزی عملیاتی تصمیم‌گیری شد می‌گذرد و هنوز این طرح ابتر مانده و لذا مدیریت نظام بانکی ما سنتی، ازکارافتاده منسوخ شده است.

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار