به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم، محمدرضا سبزعلیپور رئیس مرکز تجارت جهانی ایران روز پنجشنبه در نشستی تحت عنوان " نرخ ارز و طلا و تأثیر آن بر بازار و تجارت جهانی" در جمع تعدادی از مدیران و فعالان اقتصادی نسبت به راه اندازی تشکیلات مثلاً جدیدی تحت عنوان "مرکز مبادله ارز و طلا" واکنش نشان داد و طی سخنانی گفت: همچنانکه اطلاع دارید چند ماهی است که نابسامانی بر بازار سکه و ارز حاکم شده که افزایش نرخ ارزهای رایج را به همراه داشته است که همین امر تعجب همگان را برانگیخته و سؤالات زیادی را در اذهان بوجود آورده که چرا بانک مرکزی و مسئولین دولتی طی این مدت اقدام عاجل، اصولی و عملی را برای تنظیم و ساماندهی بازار ارز انجام نداده و نمی دهند!؟
وی افزود: نابسامانی های چند ماه گذشته بازار سکه و ارز، مسئولین پولی و بانکی کشور را دچار آنچنان درگیر خود کرده که هر روز تصمیمی را در جهت گره گشائی مشکلات پولی و ارزی کشور اتخاذ می کنند اما بجای حل ریشه ای مشکلات، بعضا تصمیمات غیر اصولی اتخاذ میشود که نه تنها مشکلات را مرتفع نمیکنند بلکه گره ای بر گره های گذشته افزوده و منجربه افزایش نرخ ارز و طلا می شود. (یکی از همین تصمیمات نادرست مسئولین فروش روزانه 5000 یورو به مردم کوچه و خیابان در ازاء کارت ملی بود)
علیپور در ادامه اظهار داشت: آخرین تصمیم اتخاذ شده جهت کنترل بازار آزاد ارز و کاهش نرخ سکه و دلار، تأسیس و راه اندازی "مرکز مبادله ارز و طلای ایران" است که این مرکز از روز (سه شنبه 2 اسفند) بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار فعالیت رسمی خود را در حوزه ارزی آغاز و توسط رئیس کل بانک مرکزی افتتاح شد.
اما نکته مهم اینجاست که مسئولین محترم بانک مرکزی طوری راجع به "مرکز مبادله ارز و طلای ایران" سخنرانی و از آن تعریف میکنند که انگار این مرکز از فردا طلسم گرانی و افزایش نرخ سکه و دلار را خواهد شکست و همه چیز کنترل و به حالت عادی باز خواهد گشت اما غافل از اینکه کاهش نرخ ارز و طلا و همچنین کاهش نرخ تورم نیازمند تدبیر و فاکتورهایی است که تا این فاکتورها مو به مو اجرا و از قوه به فعل تبدیل نشود، اتفاق مثبتی رخ نخواهد داد.
وی با اشاره به سابقه تأسیس این مرکز تصریح نمود: ضروری میدانم تا اشاره کوتاهی به سابقه تأسیس این مرکز و سرگذشت آن داشته باشم تا شاید مفید به فایده بوده و موجب تنویر افکار مسئولین محترم بشود.
در زمان دولت نهم و از طرف مسئولین وقت وزارت اقتصاد در جهت کنترل بازار ارز، طرحی پیشنهاد ارائه گردید مبنی بر راه اندازی "بورس ارز" که نمونه آن در هیچ جای دنیا یافت نمی شد. اصلاً معلوم نبود سایر کشورهای جهان بدون داشتن چنین بورسی چگونه بازار ارز خود را سر و سامان داده و نظم و انضباط را بر آن حاکم مینمودند؟ راجع به "بورس ارز" توضیحات بیشتری نمیدهم و همین را بگویم که پس از مدتها چنین بورسی راه اندازی نشد و مسئولین وقت وزارت اقتصاد و بانک مرکزی تحت عنوان ساماندهی بازار ارز، اینبار پیشنهاد راه اندازی "سالن مبادلات ارزی" را دادند.
سبزعلیپور در ادامه تشریح نمود: پس از مدتی با تغییر نام "سالن" به "اتاق" این تشکیلات تحت عنوان "اتاق مبادلات ارزی" راه اندازی و فعالیت خود را رسماً آغاز نمود. مدتی بعد نام "اتاق" نیز به "مرکز" تغییر یافت و از آن پس "اتاق مبادلات ارزی" تحت عنوان "مرکز مبادلات ارزی" چند سالی به فعالیت خود در ساختمان قدیم بانک مرکزی در خیابان فردوسی ادامه داد.
حال سوال از مسئولین حال حاضر بانک مرکزی این است که مگر فراموش کرده اید که چه اتفاقی و چه سوءاستفاده های ارزی در "مرکز مبادلات ارزی" اتفاق افتاد و چه سر و صدایی در آن زمان در رسانه ها بلند شد که در پی آن، برخی مسئولین مرکز مبادلات بازداشت و راهی زندان شدند؟!
وی افزود: نهایتاً این مرکز نه تنها نتوانست بازار ارز را کنترل و قیمت "سکه و ارز" را کاهش دهد بلکه به دلیل سوءاستفاده های صورت گرفته و همچنین غیر سودمند بودنش، منحل، تعطیل و بورطه فراموشی سپرده شد.
با عنایت به مطالب مطروحه فوق و باتوجه به این همه اتفاقاتی که در گذشته رخ داده و هیچ سودی هم برای اقتصاد و بازار ارز در بر نداشته، چرا مسئولین محترم وزارت اقتصاد و بانک مرکزی بجای اتخاذ تصمیمات درست و سودمند، دوباره تصمیم به زنده نمودن "مرکز مبادلات ارزی" گرفته اند، منتهی با این تفاوت که تغییری در نام آن مرکز داده و کلمه "مبادلات" را به "مبادله" تغییر و کلمه "طلا" را نیز به آن اضافه نموده اند و در نتیجه تشکیلات منحل شدۀ قدیم "مرکز مبادلات ارزی" با نام جدید "مرکز مبادله ارز و طلای ایران" احیاء شده است.
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در خاتمه بیان نمود: در ارتباط با کنترل بازار ارز و کاهش نرخ سکه و دلار، دولت محترم باید در کنار سامان دهی مسائل داخلی اقتصاد به مسائل بین المللی و ارتباط دوستانه ایران با سایر کشورهای جهان، آرامش داخلی و امنیت سرمایه گذاری و از همه مهمتر دامن نزدن به قیمتها توسط دولت توجه خاص و ویژه ای داشته باشد، در غیر اینصورت اتفاق مثبتی رخ نخواهد داد. بطور مثال وقتی که دولت تا چند ماه پیش تمامی کالاهای اساسی را با ارز 4200 تومانی وارد کشور میکرد و به یکباره ارز 4200 تومانی را به ارز 28500 تومانی افزایش میدهد، یعنی یکدفعه ارز را حدود 7 برابر گران میکند، پس چه انتظاری باید از بازارهای مختلف علی الخصوص بازار ارز داشته باشیم؟!
درکل اگر دولت فاکتورهای مورد نیازی که در بالا به آنها اشاره شد را بکار نبندد، نه تنها اتفاق مثبتی در بازار ارز رخ نخواهد داد بلکه باید صراحتاً عرض کنم که "مرکز مبادله ارز و طلا" مرکز معجزه کاهش نرخ ارز و طلا نخواهد بود.