به گزارش ایران اکونا به نقل از دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، «امیرخان متقی» وزیر خارجه حکومت طالبان در نشست کابل اظهار داشت هدف اساسی برگزاری این نشست گفتگو پیرامون شکلگیری روایت منطقهمحور، به هدف توسعه همکاریهای منطقهای، برای تعامل مثبت و سازنده میان افغانستان و کشورهای منطقه خواند و گفت: همکاریهای منطقهای میتواند بر موارد عمده ذیل متمرکز باشد:
- بررسی راهها تعامل و همکاری منطقهمحور، بر اساس منافع مشترک منطقهای؛
- ایجاد روایت منطقهمحور برای تعامل مثبت و سازنده با حکومت افغانستان، جهت مبارزه با تهدیدهای بالفعل و بالقوه در منطقه.
متقی ادامه داد: افغانستان به عنوان کشوری که نزدیک به نیم قرن ناامنی و بیثباتی را تجربه نموده، به هیچ صورت نمیخواهد تا کشوری در منطقه دچار ناامنی و بیثباتی گردد، و برای امارت اسلامی افغانستان، امنیت منطقه از اهمیت بسزایی برخوردار میباشد.
وی تأکید کرد هیئت حاکمه افغانستان حاضر است با کار مشترک، بر مبنای منافع مشترک و احترام متقابل، با کشورهای منطقه تعامل و همکاری داشته باشد.
وزیر خارجه طالبان ادامه داد: مطمئناً در مدت زمانی که حاکمیت امارت اسلامی افغانستان روی کار آمده، ثابت گردیده است که نگاه منطقهای بر اساس اتصال اقتصادی در محوریت منطقه، یکی از پایههای اساسی سیاست خارجی امارت اسلامی افغانستان را تشکیل میدهد.
وی افزود: باور داریم پیشرفت و توسعه اقتصادی افغانستان و منطقه با همدیگر رابطۀ قوامگونه دارد. این وابستگی اقتصادی ایجاب مینماید کار مشترک در منطقه را هرچه بیشتر گسترش دهیم.
متقی گفت: ایجاب مینماید که کشورهای منطقه در هماهنگی و همکاری مثبت و سازنده با امارت اسلامی افغانستان از یک سو جلوِ احتمال بروز وضع نامطلوب در منطقه را بگیرد، و از جانب دیگر در مرحلۀ پساجنگ از فرصتهای اتصال منطقهای و افزایش تعاملات منطقهمحور به حیث هدف اساسی استفاده نماید.
وی خاطرنشان کرد در جریان نزدیک به نیم قرن جنگ و بیثباتی در افغانستان، دیده شد طرحهایی که از بیرون به افغانستان وارد شد، هیچ دردی از مردم افغانستان دوا نکرد.
متقی تصریح کرد: پس از بیست سال مبارزه برای آزادی و اقامه نظام اسلامی، امروز ما سرنوشت خویش را به دست خود رقم میزنیم. متأسفانه تاریخ دور و نزدیک افغانستان ثابت ساخته که نسخههای تحمیلی وارداتی نتوانسته برای افغانستان کارساز ثابت شود.
وی تأکید کرد: طرحهای سازمان ملل متحد نیز که در جریان کار فرستادههای مختلف ارائه شدند، متأسفانه نتیجهای جز جنگ، بیثباتی و اشغال افغانستان نداشته است.
وزیر خارجه طالبان ادامه داد: چه طرحهای کشورها و یا سازمانهای بینالمللی، و یا طرحهای فرستادههای ویژه، همه نسخههای بیرونی تحت هر نام و نشانی که ارائه شده، نتیجه معکوس داشته است.
متقی تصریح کرد هیئت حاکمه افغانستان آماده است و ظرفیت آن را دارد تا روی مسائل مشترک و نگرانیها با جهتهای منطقهای و بینالمللی گفتگو کند.
وی با بیان این که امروز، افغانستان پس از حداقل دو دهه مبارزه و قربانی مردم افغانستان به عنوان یک کشور مستقل، آزاد و امن دارای حکومتی است که میتواند به نمایندگی از افغانستان روی تمامی مسائلِ ذیعلاقه با منطقه و جهان کار نماید، یادآور شد که افغانستان با هیچ جهتی خواهان تقابل و جدال نیست، بلکه همواره روی تعامل مثبت تأکید داشته است.
وزیر خارجه طالبان تأکید کرد: بنابراین باید به انتخاب ما افغانها احترام گذاشته شود و به جای اینکه نسخههای حکومتداری ارائه شود و روی نوع نظام انگشت گذاشته شود، خوب است روی منافع مشترک تعامل صورت گیرد.
آغاز نشست «ابتکار همکاریهای منطقهای افغانستان» در کابلکاظمی قمی: نگرش منطقهمحور افغانستان را به بازیگر اثرگذار بینالمللی تبدیل میکندمتقی از نمایندگان ویژه و سفرای کشورهای مختلف حاضر در نشست کابل خواست در نشست آینده دوحه واقعیتهای عینی افغانستان امروزی را به سمع جهتهای دور برسانند تا با رویکرد واقع بینانه، معقول و قابل قبول برای افغانستان، وارد تعامل و همکاری سازنده شوند، پروژه های بزرگ توسعهای را آغاز نمایند و گامهای عملی برای رونق بخشیدن تجارت و ترانزیت منطقهای بردارند.