به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، ابتدای سال جاری و در مقطع محاسبه ارزش گمرکی کالای وارداتی با دلار 4200 تومانی، نرخ دلار در بازار آزاد تا 30 هزار تومان نیز افزایش پیدا کرده بود. این درحالی است که با توجه به واقعی بودن مبنای محاسبه مالیات بر ارزش افزوده در سازمان امور مالیاتی کشور در حوزه مالیات ارزش افزوده از این اختلاف ایجاد شده از سوی برخی واردکنندگان سود جوییهای کلانی رخ داده است.
چراکه در زمان متفاوت بودن نرخ محاسباتی ارز در گمرک و نرخ واقعی ارز که مد نظر سازمان امور مالیاتی برای محاسبه ارزش افزوده قرار میگرفت، سودجویان گزارشهای فصلی فروش خود را دیر ارائه میکردند. در آن مقطع همچنین از برخط نبودن سامانه جامع انبارها و عدم اتصال ان با سامانه ارزش افزوده، برای کتمان اطلاعات فروش جهت تاخیر در پرداخت مالیات ارزش افزوده واقعی سو استفاده شد.
ده هزار مطالبهنامه کسر ارزش افزوده مالیات در گمرک دردسرساز شد/ دلیل سکوت وزارت اقتصاد چیست؟به عبارت ساده تر با عدم ارائه یا تاخیر در ارائه گزارشهای فصلی فروش کالای وارداتی به سازمان امور مالیاتی کشور مبالغ هنگفتی مرتبط با ارزش افزوده نصیب سودجویان میشد.
به نظر میرسد با تعیین نرخ محاسباتی 28500 تومانی، مجددا همین روند تکرار خواهد شد. چراکه با دلار محاسباتی 28 هزار و 500 تومانی در حالی که این نرخ با نرخ ارز در بازار آزاد تفاوت چشم گیری داشته و مالیات ارزش افزوده وصولی از خریداران نهایی کالای وارداتی با نرخ آزاد محاسبه میشود هرگونه تاخیر در اظهار و ارائه گزارش فصلی فروش، سود غیرقانونی هنگفتی نصیب متخلفان خواهد کرد.
این سو استفاده از تاخیر در ارائه گزارش فصلی فروش واقعی، در حالی رخ میدهد که در زمان یکسان سازی نرخها، مانند فاجعهای که در زمان اعمال نرخ ETS در خرداد 1401 برای مبنا قرار گرفتن نرخ جدید محاسباتی ارز در گمرک رخ داد، چالش بزرگتری ایجاد میکند.