به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار مهر، نخستین نشست خبری انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی در محل این انجمن برگزار شد. مهدی رجبی، رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی با بیان اینکه سرانه مصرف قارچ در کشور نسبت به استاندارد جهانی پایین است، گفت: مصرف سرانه جهان هر فرد ۴.۵ کیلو گرم است در حالی که این عدد در کشور ۲.۵ کیلو گرم است.
وی افزود: انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی در تثبیت قیمت مبادرت به راه اندازی واحد حمایتی یکپارچه با تعامل تولیدکنندگان بزرگ کرده است. پیش تر هنگامی که قارچ به زمان میخورد و وضعیت ظاهر آن تغییر میکند دلالها ورود کرده و با نرخ پایین خریداری میکردند. با راه اندازی این واحد کمک زیادی به تنظیم بازار و حذف فعالیت دلالی شده است.
رجبی ادامه داد: بیش از ۸۰ درصد مواد اولیه تولید قارچ ضایعات بخش کشاورزی از جمله کود مرغ است. تلاش داریم برای تحقق شعار سال، رایزنی شده تا قیمت تأمین مواد اولیه افزایش نیابد. از سوی دیگر چون اواخر سال گذشته قیمت قارچ حدود ۲۵ درصد افزایش یافت امسال تولیدکنندگان با کاهش سود خود از ۲۵ درصد به ۱۲.۵ درصد حداقل در ۶ ماه نخست سال افزایش قیمتی را شاهد نخواهیم بود.
رایزنی برای صادرات
رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی با اشاره به ظرفیت ارزآوری این محصول عنوان کرد: انجمن با بازرگانان کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله امارات، عمان، کویت و عراق برای صادرات قارچ مذاکره داشته است.
رجبی گفت: عراق یکی از بازارهای قارچ ایران است که سال گذشته ماهانه حدود ۱۰۰۰ تن قارچ به ارزش ۱۲ میلیون دلار به این کشور صادر شد.
وی با بیان اینکه مصرف روزانه عراق بین ۷۰ تا ۱۰۰ تن است که بازار خوبی برای قارچ تولیدی ایران به شمار میرود، عنوان کرد: یکی از چالشها در صادرات قارچ به عراق این است که رسمی و با ثبت سفارش انجام نمیشود بلکه قارچ در قالب سبزیجات و تره باری و با واسطه به این کشور صادر میشود.
میزان تولید
رجبی در ادامه سخنان خود به آمار تولید قارچ اشاره کرد و گفت: سال گذشته حدود ۲۱۰ هزار تن تولید داشتیم که پیش بینی میشود با افزایش بازار صادراتی این عدد به ۲۲۵ تا ۲۳۰ هزار تن برسد.
وی درباره تولیدات زیرپله ای هم عنوان کرد: بین ۵ تا ۷ درصد قارچهای تولید شده در کشور به شکل زیرپله ای بوده و از سوی واحدهایی است که مجوز ندارند؛ از این رو تاکید میشود توصیه میشود مردم از فروشندگان خرید داشته باشند نه دست فروشها که مبادرت به فروش این قارچها میکنند.
قارچ و صنایع تبدیلی
رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی در ادامه درباره وضعیت فراوری این محصول عنوان کرد: بیش از ۳ هزار تن از قارچهای تولیدی کشور در صنایع تبدیلی به شکل کنسرو، خشک و… مورد استفاده قرار میگیرد.
او درباره گردش مالی این بخش هم گفت: گردش مالی صنایع تبدیلی در حوزه پرورش قارچ حدود ۲۷۰ میلیارد تومان است که نسبت به ۳ سال گذشته ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
انتظارات تولیدکنندگان از دولت
رئیس انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراکی با بیان اینکه انتظار است سازمان نظام مهندسی کشاورزی برای صدور مجوز با انجمن هم مشورت کند، گفت: سال گذشته ۴۰ تا ۴۵ واحد تولیدی در سطح تهران مجوز دریافت کردند که در ادامه تغییر کاربری داشتند. این امر باعث هدررفت سرمایه ملی شده و در نهایت عرضه و تقاضا را بهم میریزد.
رجبی در پایان گفت: ۳۵ درصد از قارچهای پرورشی در تهران و البرز تولید میشود و اصفهان و مشهد در رتبههای بعدی قرار دارند.