خبرگزاری مهر – گروه استانها: در روزهای اخیر، اخباری مبنی بر کمبود شیر خشک و قاچاق آن به خارج در شبکههای مجازی منتشر شد.
به گفته تولیدکنندگان داخلی، شیر خشک به میزان کافی در کشور تولید میشود اما علی رغم اینکه تولید شیرخشک در سال گذشته به ۲۰ درصد رسیده است و امسال با کمبود آن مواجه هستیم به علت اختلاف نظر کارخانجات شیرخشک و سازمان غذا و دارو بر سر «اصلاح قیمت ها» است.
کارخانجات تولید کننده شیرخشک از یک سو خواستار اصلاح قیمتها بر اساس نرخ تورم شدند که عدم پذیرش آن از سوی متولیان باعث دست نگه داشتن کارخانجات درعرضه شیرخشک و کمبود دورهای آن در سطح بازار شد.
محمود اعتباری، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در ارتباط با افزایش قیمت شیرخشک به خبرنگار مهر میگوید: هنوز دستورالعملی مبنی بر افزایش قیمت شیر خشک به ما از سوی وزارتخانه ابلاغ نشده است.
وی اظهار میکند: در اصفهان کارخانه تولید شیرخشک نداریم و تمام شیرخشکهای توزیع شده در سطح داروخانهها، وارداتی از سه استان شهرکرد، مشهد و تهران است.
معاون غذا وداروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح میکند: گاهی ممکن است که یکی از برندهای مورد تقاضا موجود نباشد و از طریق برند دیگری از شیرخشک میتوان جایگزین کرد. هم اکنون انواع شیرخشک شامل شیرخشکهای رگولار یا معمولی، شیرخشکهای رژیمی و شیرخشک متابولیک از مسیرهای مختلف قابل دسترسی هستند.
دریافت شیرخشک معمولی با کد ملی از تیرماه
وی از توزیع سه نوع شیر خشک در سطح استان خبر داد و میگوید: شیر خشک معمولی یا «رگولار» برای شیرخواران سالمی که از شیرمادر محروم هستند، مصرف میشود و در حال حاضر این نوع شیر خشک در تمام داورخانه ها قابل دسترسی است اما از ابتدای تیرماه بر اساس ثبت مشخصات متقاضی شامل کد ملی و تاریخ تولد به متقاضیان اعطا میشود.
اعتباری با اشاره به «شیرخشک رژیمی» که نوزادان و شیرخوارانی که دچار بعضی مشکلات نظیر آلرژی، رفلاکس و سایر اختلالات گوارشی هستند به این نوع شیرخشک نیاز دارند، ادامه میدهد: شیرخشک رژیمی در تعداد محدودی از داروخانهها توزیع و متقاضیان میتوانند از داروخانههای شبانه روزی جوار بیمارستانهای تخصصی کودکان دریافت کنند، همچنین لیست داروخانههای دارای شیر خشک رژیمی در سایت معاونت غذا و دارو درج شده و متقاضیان با تماس به شماره تلفن ۳۷۹۲۴۸۰۸ میتوانند از موجودی این شیرخشک وداروخانههای مورد نظر، مطلع شوند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اضافه میکند: «شیرخشک متابولیک» برای کودکان مبتلا به بیماریهای خاص، استفاده میشود که خانوادهها با ثبت نام در سامانه بیماریهای نادر، شیرخشک برای آنها تأمین و به آدرس اعلام شده آنها ارسال میگردد.
اعتباری افزود: شیر خشکهای معمولی یا رگولار همگی تولید داخل هستند، این درحالی است که شیر خشکهای رژیمی، هم از طریق تولید داخل و هم بصورت وارداتی تأمین میشود و شیرخشک های متابولیک فقط وارداتی هستند، همچنین برخی از شیرخشکهای معمولی به صورت یارانهای و از طریق اختصاص کوپن در اختیار خانوادهها و فرزندشان قرار میگیرد.
وی ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون بالغ بر ۲ هزار و ۲۱۴ شیر خشک متابولیک از تهران برای متقاضیان در اصفهان ارسال و توزیع شده است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان میافزاید: در زمان حاضر برنامهای برای افزایش قیمت شیرخشک وجود ندارد هرچند تقاضای این مورد از طرف تولید کنندگان مطرح شده است.
وی ابراز میکند: متقاضیان شیر خشک در صورت مواجهه با هر گونه مشکلی در تأمین آن میتوانند با سامانه ۱۹۰ تماس بگیرند.
انحصار در تولید نوع خاصی از شیرخشک مردم را دچار مشکل کرده است
ابوالفضل فدوی، کارشناس نظارت بر مواد غذایی و دارویی شبکه بهداشت و درمان نیز در این ارتباط به خبرنگار مهر میگوید: توزیعکنندگان شیر خشک به دلیل اینکه بتوانند بازار را کنترل کنند تولید این محصول را در اختیار یک شرکت گذاشتهاند.
وی با اشاره به اینکه مشکل کمبود شیر خشک یارانهای مختص به اصفهان نیست و در کشور نیز با این مشکل مواجه هستیم، میافزاید: موضوع یارانه که پیش میآید دولت باید به این شرکتها کمک کند. در حال حاضر به دلایل مختلف شرکتها حاضر نیستند شیر خشک یارانهای را وارد بازار کنند.
نبود و کمبود شیر خشک یارانهای در داروخانهها ظرف چند هفته گذشته موجب نارضایتی برخی شهروندان شده است بطوری که یکی از شهروندانی که برای تهیه شیر «یارانهای» با مشکل روبرو شده است به خبرنگار مهر میگوید: از حدود ۲ ماه پیش توزیع این نوع شیر خشک با مشکل مواجه شده درحالی که پیش از این به راحتی در تمام داروخانههای در دسترس بوده است.
محمد که پدر یک کودک ۲ ساله است با اعلام اینکه نبود شیرخشک یارانهای تنها محدوده به این دوره نیست، ابراز میکند: از سال گذشته نیز در مقاطع مختلفی این مشکل وجود داشته است و برای دریافت همان برندی که دخترم به آن حساسیت نداشت از طریق یکی از بستگان در تهران سفارش میدادیم و شیر خشک دریافت میکردیم.
کوپنهایی که خاصیت ندارد
سپهر با انتقاد از نبود شیر خشک در داروخانههای استان اصفهان به خبرنگار مهر میگوید: برای پیدا کردن شیر خشک یارانهای، داروخانههای شهرستان را زیر پا گذاشتم، ولی متأسفانه موفق به تهیه آن نشدم.
وی با نشان دادن کارت دریافت شیر یارانهای کودکان دوقلویش ادامه میدهد: از زمانی که کوپن شیر خشک یارانهای را دریافت کردهایم هنوز یک بار موفق نشدهایم از داروخانه آن را تهیه کنیم.
این شهروند با اشاره به اینکه توان خرید شیر خشک آزاد را ندارم، اضافه میکند: اگر قرار بود شیر خشک با قیمت مناسب در داروخانهها موجود نباشد، چرا ما را امیدوار کردهاند؟
به رغم نیاز کودکان شیرخوار به شیر خشک و تشویق مسئولان به افزایش نسل هم اکنون تولید شیر خشک یارانهای در کشور تنها در یک شرکت انجام میشود. شیر خشک یارانهای در انحصار یک شرکت است و تولید این محصول در حال حاضر پاسخگوی نیازها نیست.