به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، از روز سه شنبه نشست 2023 گروه «بریکس» با شرکت سران 5 کشور این گروه یعنی روسیه، چین، هند، آفریقای جنوبی و برزیل در ژوهانسبورگ، پایتخت آفریقای جنوبی آغاز شد و تا امروز ادامه دارد. این بزرگترین نشست سران کشورها و دولتهای «جهان جنوب» در سالهای اخیر بوده و از 54 مقام آفریقایی نیز برای شرکت در این اجلاس دعوت شده است.
ایده اولیه برای تشکیل گروه بریکس با همگرایی چهار قدرت اقتصادی در حال ظهور جهان یعنی برزیل، روسیه، چین و هند در دوران اوج یکجانبهگرایی ایالات متحده در اواسط دهه 1990 میلادی مطرح شد. در نهایت «گروه بریک» در 16 ژوئن 2009 به شکل رسمی تشکیل شد. سپس آفریقای جنوبی در 21 سپتامبر 2010 به این گروه پیوست و نام گروه به «بریکس» تغییر یافت. درحال حاضر نیز بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای عربی از جمله عربستان که از متحدان مهم آمریکا در منطقه محسوب میشدند در تلاش برای عضویت در بریکس هستند. بر همین اساس بسیاری درباره پایان هژمونی آمریکا در جهان صحبت میکنند؛ به ویژه اینکه بریکس قصد دارد ارز جدیدی را به جهان ارائه کند که جایگزین دلار خواهد شد و به معنای تحولی عظیم در نظام مالی جهان و پایان سیطره دلار بر این نظام است.
هیمنه آمریکا در جهان رو به افول است
در همین راستا «عبدالباری عطوان» تحلیلگر برجسته فلسطینی و سردبیر روزنامه فرامنطقهای رایالیوم در یادداشت جدید خود نوشت، مشارکت بیش از 50 تن از سران جهان در نشست گروه بریکس که کار خود را از روز سهشنبه در ژوهانسبورگ به رهبری محور چینی-روسی آغاز کرد، به معنای تشدید یک قیام جهانی علیه هیمنه آمریکایی-اروپایی است که از زمان پایان جنگ جهانی دوم بر دنیا مسلط شده بودند.
عطوان افزود، در حال حاضر اغلب کشورهای جهان احساس میکنند که این هیمنه آمریکایی-اروپایی در دنیا رو به افول و نابودی بوده و کشتی آمریکا شروع به غرق شدن کرده و ناخدای آن در آستانه یک بحران اقتصادی بزرگ و نیز یک شکست نظامی در اوکراین قرار دارد. به همین دلیل بسیاری از کشورها شروع به پریدن از کشتی آمریکا و ورود به یک کشتی جایگزین جدید و قدرتمندتر کردهاند که نام آن «بریکس» است.
در ادامه این مقاله آمده است، ما میدانیم که انجام یک تحول مالی و سیاسی به این بزرگی به سرعت محقق و تکمیل نمیشود و نیاز به زمان طولانی دارد؛ اما این چرخه با اطمینان و سرعت حساب شده در چارچوب یک مرحله تاریخی قرار گرفته که آغاز سقوط امپراتوریهای جهان است و ما اینجا مشخصا و بدون ابهام درباره سقوط امپراتوری آمریکا صحبت میکنیم. در این میان 3 بیانیه اصلی از سوی 3 مقام پایهگذار گروه بریکس توجه ما را جلب کرد که میتواند ویژگیهای مسیر آینده این گروه را مشخص کند:
رئیس جمهور آفریقای جنوبی: 6 کشور از جمله ایران به بریکس اضافه میشوندبانک بریکس ممکن است 5 عضو جدید بپذیرداهمیت اجلاس بریکس و مزیتهای عضویت ایران در این گروه
- مورد اول اظهارات «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه است که از طریق ویدئو کنفرانس در این اجلاس حضور داشت و در سخنرانی خود تاکید کرد: هدف ما خلاص شدن از دلار به شکل غیرقابل برگشت بوده و تاکید میکنیم که هیچ بازگشتی به عقب وجود ندارد.
-مورد دوم مربوط به سخنان «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین است که اعلام کرد: ما به دنبال هژمونی در جهان نیستیم بلکه میخواهیم عرصه عضویت در بریکس را افزایش دهیم که به معنای تقویت کثرتگرایی در جهان بوده و یک نظام جهانی عادلانه و منصفانه ایجاد میکند.
-مورد سوم نیز مربوط به سخنان «لولا داسیلوا» رئیس جمهور برزیل است که گفت:«ما حاضریم و در جریان هستیم. صفوف خود را سازماندهی میکنیم و میخواهیم پای میز مذاکره با آمریکا و اتحادیه اروپا بنشینیم». این سخنان داسیلوا آمریکا و متحدان آن را در آمریکای لاتین سردرگم کرد.
به زودی دلار از نظام پولی جهان حذف میشود
عطوان در ادامه مقاله خود تاکید کرد، پیش از این سیستم تکقطبی که بر جهان تسلط داشت موجب تقویت حضور دلار در دایره گردش مالی دنیا شده بود و از زمانی که دلار به عنوان ارز مرجع در جهان شناخته شد، آمریکا از آن به عنوان سلاحی مرگبار علیه مخالفان خود در سراسر دنیا استفاده کرده و بخش بزرگی از جهان، از این هیمنه دلار آسیب زیادی دیدهاند. به همین دلیل یک تصمیم قطعی برای کنار زدن دلار از سیستم مالی جهان و جایگزین کردن آن با یک ارز بینالمللی جدید وجود دارد.
بر اساس این گزارش، پنج کشور بنیانگذار گروه بریکس 40 میلیون کیلومتر مربع مساحت دارند و 40 درصد از جمعیت کل جهان را تشکیل میدهند. همچنین سهم این کشورها از تولید ناخالص داخلی بیش از 50 درصد بوده و سریعترین رشد اقتصادی در تاریخ را به خود اختصاص دادهاند. اکنون یک نظام مالی جدید در جهان به آرامی در حال ظهور است و ما اینجا درباره گروه بریکس صحبت میکنیم.
عبدالباری عطوان افزود، گروه بریکس یک بانک توسعه ایجاد میکند که جایگزینی برای بانک و صندوق بین المللی پول خواهد بود. بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول تحت سیطره آمریکا و غرب طی همه این سالها با شرایط تحقیرآمیز جهت اعطای وام به کشورهای فقیر، آنها را تحت فشار و ذلت قرار دادهاند. سیستم «سوئیفت» آمریکا (جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی)که توسط 11 هزار موسسه مالی جهانی در 200 کشور مورد استفاده قرار می گیرد درواقع سرنیزه جنگ اقتصادی آمریکا علیه کشورهای جهان بود اما چین در سال 2015 سیستم «C.I.P.S» را جایگزین سوئیفت کرد که به سرعت درحال رشد بوده و روسیه و شمار دیگری از کشورهای جهان که از سیستم مالی آمریکا به ستوه آمدهاند، به آن پیوستند.
این تحلیلگر برجسته فلسطینی ادامه داد، بله ما با قدرت از گروه بریکس حمایت میکنیم و آرزو داریم این گروه در پایان دادن به استکبار آمریکا در همه اشکال آن موفق باشد؛ زیرا ما به عنوان مردم عرب و مسلمان همواره قربانی استکبار و جنگها و تحریمهای آمریکا بودهایم. امیدواریم که کشورهای عربی همچون عربستان، الجزایر، مصر و امارات در کنار جمهوری اسلامی ایران به عضویت بریکس درآمده و از فشارهای اقتصادی و مالی آمریکا رها شویم.
در پایان این یادداشت تاکید شده است، ما اکنون نه تنها در برابر یک نظام مالی جدید، بلکه در آستانه ظهور یک «ناتو» تازه هستیم که میتواند جایگزین ناتو قبلی شود. این ناتو جدید ساختاری جدید دارد که در آن دیگر از هیمنه دلار که ستون فقرات یک نظام سلطه استعماری بود و ثروتهای ما را غارت کرد، خبری نیست. احتمالا رسیدگی به درخواستهای عضویت در گروه بریکس در اجلاس کازان که اکتبر آینده در روسیه برگزار خواهد شد، انجام بگیرد اما در هر صورت نکتهای که برای مهم است و از آن اطمینان داریم، این است که قیام علیه هیمنه آمریکا و دلار آن در جهان درحال افزایش است. این دستاوردی بزرگ است که به زودی محقق خواهد شد و برجستهترین عنوان آن تاسیس یک نظام جهانی عادلانه و منصفانه به ویژه برای ملتهای فقیر است.