به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم، حسین صمصامی در برنامه جهان آرا درباره تبعات حذف ارز 4200 تومانی اظهار کرد: بنده استدلالی را در یک مناظره در سال 1400 عرض کردم که بحث رانت در اختصاص ارز 4200 تومانی یک اشتباه تحلیلی بزرگ بود، بعضا که عمد داشتند یک دروغ بزرگ بود.
وی با طرح این پرسش که اگر واقعا ارز 4200 رانت بود چرا وقتی آن را حذف کردیم قیمت شکر از کیلویی 6 هزار تومان، به 18 هزار تومان رسید؟ افزود: رانت یعنی ارز 4200 تومانی میگیرم و با آن شکر و روغن وارد میکنیم و با قیمت آزاد به مردم میفروشیم و مابهالتفاوتش به جیبمان میرود. بنابراین وقتی این ارز حذف بشود رانت از جیب من باید خارج بشود نه اینکه قیمت کالاها افزایش پیدا بکند. پس وقتی که افزایش قیمت کالاها را شاهد بودیم حکایت از این دارد که این اتفاقا به هدف اصابت کرده است. اختصاص ارز 4200 تومانی در بحث روغن صددرصد به جامعه هدف اصابت کرد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بخش قابل توجهی از رکودی که در بخش صنعت وجود دارد به خاطر کمبود نقدینگی است. عامل اصلیاش نرخ ارز است وقتی نرخ ارز بالا برود هزینههای تولید را بالا میبرد. لذا در اقتصاد میگویند که نقدینگی درونزا شده است و عامل اصلی نقدینگی تورم است و عامل اصلی تورم نرخ ارز است. این یک واقعیت است که دارد اتفاق میافتد. اگر ما غیر از این بخواهیم تحلیل بکنیم به سیاستگذار آدرس غلط میدهیم به جای اینکه برود قیمت ارز را کنترل بکند میگوید یک کاری بکنیم که نقدینگی را کنترل بکنیم.
صمصمامی با ابراز انتقاد خود گفت: رئیس سابق یک سازمان سال قبل گفت عامل اصلی تورم، افزایش حقوق کارمندان است و این موضوع باعث تورم میشود و ما حقوقشان را 10 درصد افزایش میدهیم! آیا این دلیل بود؟ حقوق کارمند را 10 درصد افزایش دادید، تورم چند درصد شد؟ آیا توانستید آن را کنترل کنید؟
وی گفت: عامل اصلی تورم در کشور ما این نبود، عامل اصلی تورم در کشور ما افزایش نرخ ارز بود. شما قدرت کمتری برای مردم ایجاد کردید، چرا در بازار این اتفاق افتاد؟پس نشان داد این تحلیل، غلط بود و یک خسارت سنگین به مردم زدید. کسی هست که یقه این مسئول را بگیرد که با این تحلیل غلط به مردم فشار آورد؟
این کارشناس اقتصادی با اشاره به مزیتهای اختصاص ارز 4200 تومانی برای تامین کالاهای اساسی تصریح کرد: معاون وزارت رفاه و افراد دیگری که وارد شده بودند و به ریز مسائل را دنبال و رصد میکردند اذغان داشتند که ارز 4200 تومانی در برخی از اقلام از جمله برنج و روغن صددرصد به هدف خورده بود.
صمصامی در پاسخ به این پرسش که آیا ادامه اختصاص ارز 4200 تومانی به نفع کشور بود، تاکید کرد: قطعا این موضوع به نفع کشور بود. ما در اقتصاد تحلیل هزینه و فایده میکنیم، اگر فایده آن نسبت به هزینهاش بیشتر باشد، آن سیاست توجیه دارد. تا زمانی که ارز 4200 تومانی برای تامین کالاهای اساسی اختصاص پیدا میکرد مردم فشاری را تحمل نمیکردند اما وقتی این ارز حذف و این سیاست اجرا شد همه مردم با پوست و گوشت و استخوانشان احساس کردند که این سیاست، سیاست درستی نیود چون باعث افزایش قیمت کالاهای اساسی شد.
وی درباره اینکه دولت ادعا میکرد که برای تامین کالاهای اساسی ارز ندارم، توضیح داد: اینکه ما میگوییم منابع ارزی نداریم به چه معناست؟ آیا ارز نداریم یا ارز نفتی که 4200 میخواهد تبدیل بشود و ما کالا را بخریم؟ اینها میگفتند که ارز هست بانک مرکزی از نیما ارز میخرد به وارد کننده 4200 میدهد مابهالتفاوتش پایه پولی را بالا میبرد. البته رئیس اسبق سازمان برنامه و بودجه این موضوع را رد کرد اما بر فرض که این حرفش هم درست باشد ما در یک بررسی علمی نشان دادیم حتی اگر دولت ارز نفت نداشته باشد ارز را از نیما بخرد ما به التفاوتش پایه پولی را بالا میبرد و باعث ایجاد نقدینگی میشود، یک تورم و یک آثار منفی رشد دارد و حالا اگر ارز را بالا ببرد و ارز 4200 تومانی را بالا ببرد این هم باعث تورم میشود.
صمصامی با تاکید بر اینکه تورم ناشی از اختصاص ارز 4200 تومانی به مراتب بسیار کمتر از حذف آن بود، در پاسخ به این سوال که چرا دولت تن به حذف اختصاص ارز 4200 تومانی داد، تصریح کرد: برخی افراد یک مسیر غلطی در جلوی راه دولت گذاشتند و در این خصوص تحلیل غلطی داشتند. همین وزرایی که در دولت هستند و به حرفهای امثال ما توجه نمیکنند.
این کارشناس اقتصادی افزود: به هر حال ما یک مسیری را رفتیم که درست نبود، آیا دولتیها و کارشناسانی که به دولت مشاوره میدهند آیا اعتقاد دارند این مسیر غلط است؟ الان با مردم مصاحبه کنید که وضعیت رفاهی شما قبل از حذف ارز 4200 تومانی چطور بود الان چطور است؟ بعد با کارشناسان صحبت بکنید میگویند قبلا رانت وجود داشت و ما آن را حذف کردیم! وقتی معیشت مردم با خطر و سختی مواجه شده چه رانتی را از بین بردهاید؟