به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه رسانههای خبرگزاری تسنیم، بیش از 8 ماه از ابتدای سال جاری گذشته اما هنوز عده زیادی از زوجین در صف انتظار دریافت تسهیلات ازدواج هستند؛ کارشناسان معتقدند در بودجه 1404 باید حداقل 400 هزار میلیارد تومان برای این نوع از تسهیلات در نظر گرفته شود.
تشکیل صفهای طولانی برای دریافت تسهیلات ازدواج همواره از جمله مشکلاتی است که زوجین را در ابتدای زندگی با سختی روبهرو میکند.
چندی پیش جلالی، معاون اداره اعتبارات بانک مرکزی در مورد میزان پرداخت وام ازدواج به متقاضیان گفت که شبکه بانکی کشور از ابتدای امسال تا 3 آبان1403 بیش از 118 هزار میلیارد تومان تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به 355 هزار متقاضی پرداخت شده است.
500 هزار متقاضی در صف وام ازدواج هستند
معاون اداره اعتبارات بانک مرکزی درباره تعداد متقاضیان در صف وام ازدواج نیز اعلام کرد که متقاضیان در صف قطعی وام ازدواج 348 هزار نفر هستند و با توجه به فراهمشدن پیشثبتنام، 104 هزار نفر هم در صف ذخیره قرار دارند و بانک مورد نظر خود را انتخاب کردهاند تا بلافاصله با تعلقگرفتن سهمیه به بانکها بهصورت اتوماتیک وارد صف قطعی شوند.
به گفته جلالی نزدیک به 40 هزار نفر نیز هنوز بانک عامل خود را انتخاب نکردهاند؛ بنابراین درحال حاضر حدود 500 هزار نفر متقاضی وام ازدواج هستند.
بر اساس این گزارش، این تعداد متقاضی باتوجه به منابع درنظرگرفته شده برای پرداخت تسهیلات ازدواج در سال 1403 قطعا تا پایان سال بیشتر میشود اما در لایحه بودجه 1404 رقم و عددی برای تسهیلات، از جمله ازدواج تعییننشده و به گفته معاون سازمان برنامه و بودجه میزان سقف وام ازدواج در هیئت عالی بانک مرکزی تعیین میشود.
حداقل مبلغ وام ازدواج برای سال آینده 300 میلیون خواهد بود
تعیین تسهیلات ازدواج از سوی بانک مرکزی چه تبعاتی دارد؟
در همین راستا میرهادی رهگشای، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با میزان در رابطه با صفهای طولانی تسهیلات ازدواج، اظهار کرد: درحال حاضر رقم 500 هزار متقاضی که از سوی بانک مرکزی اعلام شده در صف انتظار دریافت تسهیلات هستند که احتمالا این رقم تا پایان امسال به حداقل 700 هزار متقاضی برسد که رقم قابلتوجهی است.
وی ادامه داد: بنابراین برای سال بعد باید علاوه بر متقاضیان سال 1404 برای پرداخت تسهیلات حدود 700 هزار نفر در صفمانده نیز برنامهریزی کرد.
این کارشناس اقتصادی درمورد پیشنهاد تعیین رقم تسهیلات ازدواج از سوی هیئت عالی بانک مرکزی گفت: با توجه به رفتار بانک مرکزی و تعاملش با بانکها این پیشنهاد با تبعاتی همراه است؛ اول اینکه بانک مرکزی وکیل مدافع بانکها است و به نوعی نمیخواهد فشاری بر نظام بانکی ایجاد شود.
رهگشای با تاکید بر اینکه تعیین رقم تسهیلات ازدواج از سوی بانک مرکزی مطلوب نیست، عنوان کرد: اگر بانک مرکزی در جایگاه سیاستگذاری بود و نظارت خود بر شبکه بانکی را پرقدرت و بهدرستی انجام میداد چنین پیشنهادی که بانک مرکزی تعیینکننده تسهیلات ازدواج باشد قابل قبول بود؛ چراکه میتوانست سطح کارشناسی کار را بالا ببرد.
این کارشناس اقتصادی معتقد است که تعیین ارقام و اعداد تسهیلات ازدواج در سال 1404 از سوی بانک مرکزی قطعا صف دریافت وام ازدواج را طولانیتر میکند.
وی ادامه داد: سال گذشته نیز این پیشنهاد برای بودجه 1403 از سوی دولت به مجلس رفت، اما مجلس این پیشنهاد را مناسب ندید و اعلام کرد که حتما مبلغ سقف تسهیلات و منابعی که بانکها برای این وام باید اختصاص دهند باید در بودجه تعیین شود.
رهگشای گفت: در سال 1403 تسهیلات ازدواج حدود 60 درصد نسبت به سال 1402 افزایش یافت که نسبتا رقم بالایی بود و افزایش غیرکارشناسی مبلغ تسهیلات ازدواج یکی از دلایل ایجاد صفهای طولانی در سال جاری بوده است.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: ما انتظار داریم مجلس سقف تسهیلات ازدواج را تعیین کند، اما این افزایش در حدی نباشد که نظام بانکی کشور توان پرداخت آن را نداشته باشد؛ تا شاهد تشکیل صفهای طولانی پرداخت وام ازدواج نباشیم.
صف وام ازدواج کوتاه میشود؟/اختصاص منابع جدید به 7 بانک
رهگشای با تاکید بر اینکه منابع پیشبینیشده برای تخصیص تسهیلات قرضالحسنه باید بهطور روشن در بودجه تعیین شود، اظهار کرد: در بودجه 1403 مبلغ 300 هزار میلیارد تومان برای تسهیلات ازدواج و فرزندآوری درنظرگرفته شد، اما بانک مرکزی با پیگیریهای انجامشده این رقم را به 200 هزار میلیارد تومان کاهش داد.
به گفته این کارشناس اقتصادی، بانک مرکزی سال 1403 به عنوان نماینده بانکها بر کاهش منابع تسهیلات ازدواج و فرزندآوری تاکید کرد و علیرغم مخالفتهای بسیار به نتیجه رسید که کاهش تخصیص منابع، افزایش صفهای طولانی وام ازدواج را به همراه داشت.
وی اظهار کرد: لازم است در سال 1404 حداقل مبلغ 400 هزار میلیارد تومان برای وام ازدواج در نظر گرفته شود؛ چراکه محاسبات کارشناسی نشان میدهد که منابع قرضالحسنه بانکها کفاف این تسهیلات را میدهد؛ از طرفی باید سقف تسهیلات درحد معقولی افزایش یابد تا شبکه بانکی توان پرداخت آن را داشته باشد.
منبع: میزان