شکست چشم انداز 2030 در حل معضل بیکاری جوانان سعودی

عربستان در عمل به وعده‌های «چشم‌انداز 2030» به ویژه در بومی‌سازی مشاغل و افزایش فرصت شغلی برای فارغ التحصیلان ناکام مانده و این امر منجر به اعتراضات بسیاری از شهروندان سعودی شده است.
- اخبار بین الملل -

به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، رژیم آل سعود در مقابله با بحران بیکاری، سیاست فرار به جلو و عدم پذیرش این بحران را با جدیت لازم در پیش می‌گیرد و با تبلیغات از خلال رسانه‌ها واقعیت‌ها را جعل می‌کند. همانطور که وزارت منابع انسانی عربستان از راه‌اندازی پلتفرم ملی اشتغال  از روز یکشنبه خبر داد در حالی که مشکل بیکاری همچنان گریبانگیر مردان و زنان جوان عربستانی است که به دنبال کار در جامعه هستند.

به گزارش ایران اکونا به نقل از مرآه الجزیره، در زمانی که حدود یک میلیون جوان در عربستان سعودی که دارای مدارک دانشگاهی هستند ، از بحران بیکاری رنج می برند، هیئت عمومی تجارت خارجی عربستان درها را برای موسسات بخش خصوصی باهدف  استخدام کارمندان عراقی در 332 حرفه باز کرده است. عربستان به دنبال جذب کارمندان عراقی در سمت‌هایی مانند «مشاور ایمنی هوانوردی، مشاور اداری، شیمیدان، ستاره شناس، ملوان، پزشک متخصص در  رشته‌های مختلف ، قاضی، استاد دانشگاه در اقتصاد، سیاست و علوم انسانی» است.

این اعلامیه هیئت عمومی تجارت خارجی  عربستان علیرغم ادعای دولت آل سعود مبنی بر تلاش برای بومی سازی مشاغل و ایجاد فرصت شغلی برای شهروندان سعودی صورت گرفت. وزارت منابع انسانی و توسعه اجتماعی عربستان در 22 ژوئن 2022 مدعی شده بود که با بومی‌سازی تعدادی از مشاغل و فعالیت‌ها، 33 هزار  فرصت شغلی برای شهروندان فراهم می‌کند.

جذب کارگران خارجی توسط مقامات سعودی منجر به انتقاد شهروندان سعودی شده است . این در حالی است که مقامات سعودی ترجیح می دهند فرصتهای شغلی را در اختیار نیروی کار بیگانه که حدود بیست میلیون نفر برآورد می شوند قرار دهد زیرا این نیروی کار دستمزد بسیار کمتری می گیرد. بسیاری از افراد تحصیل کرده  در عربستان از بحران بیکاری رنج می‌برند. یک مطالعه تحقیقاتی نشان داد که  که بیشتر دارندگان مدرک دانشگاهی به ویژه جوانان  سعودی از بیکاری رنج می برند و این  بحران در میان زنان بیشتر است.

بحران بیکاری در عربستان نشان دهنده ضعف و شکست چشم انداز 2030  «محمد بن سلمان»  ولیعهد  سعودی در رفع بیکاری است. درحالی که پیش از این مقامات سعودی ادعا کرده بودند که هدف از این چشم انداز رسیدگی قاطعانه به بحران بیکاری است که این موضوع بحران اقتصادی و اجتماعی را  نیز حل خواهد کرد.

تنش در روابط عربستان و آمریکا پس از تصمیم اوپک‌پلاسآینده روابط عربستان و آمریکا بعد از تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفتپسر عوض القرنی چگونه از عربستان فرار کرد؟

اهداف چشم انداز 2030مربوط به بیکاری به دو بخش تقسیم می شود: بخش اول کلی است که کاهش نرخ بیکاری از 11.6٪ به 7٪ است. مورد دوم مربوط به زنان است که مشارکت آنها در بازار کار را  از 22 درصد به 30 درصد افزایش می دهد». این درحالی است که آمار منتشر شده خلاف این اهداف را ثابت کرده است. یک  مطالعه تحقیقی نشان می‌دهد مقامات سعودی آنگونه که ادعا می‌کردند از خلال چشم انداز 2030 بحران بیکاری را حل کنند، نبوده است.

علاوه بر این، وزارت منابع انسانی عربستان ژوئن گذشته ادعا کرد که « نرخ بیکاری مردان و زنان سعودی در سه ماهه اول سال 2022 میلادی به 10.1 درصد کاهش یافته است ». این وزارتخانه  همچنین مدعی شد که «یکی از مهمترین ارقام آماری مربوط به کاهش قابل توجه نرخ بیکاری زنان سعودی به 20.2 درصد است». این موضوع  منجر به انتقاد بسیاری از کاربران و فعالان  در شبکه‌های اجتماعی شد و آن‌ها را بر آن داشت تا برخی تجربیات تلخ خود را در خصوص  پایین  بودن حقوق در بخش خصوصی و از دست دادن مشاغل بسیاری از زنان و مردان جوان پس از شیوع  ویروس  کرونا ، مطرح بودن نسبت خویشاوندی در کار و فساد در بخش دولتی را مرور کنند.

بسیاری از کاربران و منتقدان سعودی به ماهیت مشاغل موجود و دستمزد پایین ، مانند کار به عنوان پیشخدمت در رستوران‌ها و کافه‌ها، یا به عنوان مامور نگهبانی در مجتمع تجاری یا سایر موسسات اعتراض کردند.  بسیاری از کاربران  از عدم شفافیت ارقام منتشر شده  انتقاد کردند، با توجه به اینکه بسیاری از مشاغل امروزی  در عربستان سعودی به دلیل بازدهی مالی پایین و ناتوانی در تأمین معاش خانواده و یا عدم اطمینان از تداوم آن‌ها در واقع باید در رده «بیکار» طبقه بندی شوند.

محمد بن سلمان با امیدهای فراوان در سال 2016 سیاست اقتصادی خود را که به چشم انداز 2030 معروف شد، آغاز کرد. از جمله اهداف راهبردی این طرح، مقابله با بحران بیکاری  از 12 درصد به 7 درصد بود. در آغاز این چشم انداز، ولیعهد سعودی  از ایجاد 90 هزار فرصت شغلی برای جوانان سعودی صحبت کرد . اما در سال‌های پس از راه‌اندازی چشم‌انداز  ولیعهد سعودی ، نرخ بیکاری افزایش قابل توجهی را ثبت کرد و بر اساس گزارش منتشر شده از سوی اداره آمار عربستان در مورد بازار کار در این کشور، به 15.4 درصد رسید، به این معنی که نرخ  بیکاری بر خلاف آنچه که محمد بن سلمان گفته بود حدود 4 درصد افزایش یافت.

متخصصان اقتصادی با تردید در زمینه آمارهای اعلام شده در زمینه بیکاری تاکید می‌کنند نظام سعودی به آمارهای واقعی اعتراف نمی‌کنند زیرا از خشم و شورش مردم وحشت دارند، به ویژه در سایه تدابیر ریاضتهای مالی اخیر و مالیاتهای سنگینی که رژیم می‌خواهد از طریق آن از بحران اقتصادی بکاهد.

بیکاران سعودی بارها  تاکید کردند که مقامات سعودی نتوانسته‌اند بیکاری را کاهش دهند و به وعده‌هایی که داده‌اند عمل نکردند. این افراد به دنبال مجموعه‌ای از وعده‌های مقامات مبنی بر حل بحران بیکاری، خواستار راه‌حلی برای سنجش مهارت‌ها و شایستگی افراد بیکار شدند. جوانان عربستان سعودی که در دانشگاه‌های آمریکایی، اروپایی و سعودی تحصیل کرده اند، از بیکاری خود و در عین حال حضور مدیران خارجی در این کشور که دارای مدارک تقلبی هستند، ولی در رأس امور قرار دارند، در رنج و عذابند.

رژیم آل سعود فرصتهای شغلی شهروندان سعودی را از بین می برد و زندگی آنها را با سختی مواجه کرده است در مقابل، صدها میلیون دلار را در جنگ با یمن و حمایت مالی از گروههای تروریستی در سوریه هزینه می‌کند.

اوضاع امنیتی، سیاسی و اقتصادی عربستان از زمان «محمد بن سلمان» وخیم‌تر شده است. افزایش نرخ بیکاری و افزایش کسری بودجه و همچنین رکود اقتصادی در این کشور در حال افزایش است. فعالان سعودی از وخامت شدید و مداوم در عربستان به دلیل سیاست‌های متزلزل دولت سعودی و ارتکاب جنایت‌های مختلف در داخل و خارج عربستان رنج می‌برند.

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار