به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از بابل، مازندران یکی از قطبهای مهم کشاورزی و باغداری در کشور است و در زمینه تولید برنج و مرکبات تقریبا حرف اول را در ایران میزند. مرکبات این استان بیشتر شامل پرتقال، نارنگی، لیمو، نارنج و کیوی است.بهترین نوع پرتقال هم تامسون است که زبانزد عام و خاص است و هرساله از نیمه دوم آبان برداشت آن از باغات استان شروع میشود.
گفته میشود مازندران ظرفیت تولید حدود 8 میلیون تن مرکبات را دارد، اما در حال حاضر فقط حدود از 3 میلیون تن مرکبات ( به اندازه نیمی از مصرف کشور) در این استان تولید میشود.
اگرچه امسال با توجه به آمار اعلام شده توسط معاون هماهنگی استاندار مازندران، صادرات مرکبات به طور صعودی در حال افزایش است، اما ظاهرا تولید مرکبات برای باغداران مقرون به صرفه نیست و باغداران مازندرانی از این شرایط بسیار گلایهمند هستند.
هر کیلو پرتقال فقط 7 تا 8 هزار تومان!
نظام الدین کمالی یکی از باغداران و کشاورزان اهل روستای آهنگرکلای بزرگ بابل است که حدود 10 هزار مترمربع باغ مرکبات و 12 هزار مترمربع شالیزار دارد.
وی به تسنیم گفت: امسال بیشتر کشاورزان منطقه ما محصولات خود را به صورت چشمی یا به قول کشاورزان گردی فروختهاند، این یعنی هر کیلو مرکبات 7 تا 8 هزار تومان به فروش رسیده است که این قیمت تمام شده واقعا برای کشاورز به صرفه نیست.
این باغدار 79 ساله افزود: مجموع قیمت سموم، کود کشاورزی و دستمزد کارگر تقریبا با همان قیمت فروش ( 7 تا 8 هزار تومان) برابری میکند و برای باغدار جز زحمت چیزی باقی نمیماند.
کمالی بیان داشت: من از زمانی که به یاد دارم یا در شالیزار یا در باغات مشغول به کار هستم؛ کار در این شرایط با رطوبت بالا باعث میشود که یک کشاورز در سن و سال بنده یا دچار کمردرد شود یا روماتیسم و ناراحتیهای پوستی و غیره، و هر چه از محصولات کشاورزی در میآورد باید خرج دوا و درمان خودش بکند و متاسفانه با این قیمت چیزی برای این کار نمیماند تا کشاورز به آن دل خوش کند.
کمالی با بیان اینکه دولت باید به فکر کشاورزان زحمتکش باشد و یک فکر درست و حسابی برای ما بکند، گفت: ما زمیندار هستیم و این لطفی است که خداوند در حق ما روا داشته و این نعمت را به ما بخشیده، بنابراین میخواهیم این نعمت را حفظ کنیم و دوست نداریم زمینها و باغهایمان خشک و بیحاصل شود و گرنه هیچ دلخوشی برای ادامه این کار نداریم.
رنج و زحمت یکساله بدون دستمزد
عزت الله بخشنده یکی دیگر از کشاورزان و باغداران مازندرانی به تسنیم گفت: من سالهاست از نظرات کارشناسان جهاد کشاورزی استفاده میکنم؛ چندین بار کارشناسان جهاد کشاورزی، علاقهمندان باغداری را برای آموزش به باغ بنده آوردند، چند بار هم من برای بازدید به باغ باغداران نمونه رفتم. یعنی میخواهم بگویم همه اصول باغداری را طی سالهای گذشته رعایت کردهام.
این باغدار با بیان اینکه کشاورزی و باغداری کار سخت و پر مشغلهای است، افزود: کار در این حوزه به صبر و حوصله بسیاری احتیاج دارد، برای همین جوانان ما دیگر به سمت کار کشاورزی و باغداری نمیروند؛ قیمت مرکبات هم مقرون به صرفه نیست و همان هم با چالشها و دردسرهای زیادی همراه است.
وی با بیان اینکه دولت باید از کشاورزان به عنوان قشر زحمتکش حمایت کند، گفت: محصولی مانند پرتقال تامسون که پس از یکسال کار و تلاش بیوقفه به دست میآید، وقتی با قیمت 7 هزار تومان فروخته میشود، واقعا خستگی را به تن باغدار باقی میگذارد، زیرا این قیمت فقط هزینه سم و کودی است که پای این درختان ریخته شده، پس نتیجه زحمت یکساله و عرق جبین یک باغدار از کجا و چگونه باید پرداخت بشود؟
تولیدکننده و مصرف کننده بازنده؛ دلال برنده
این باغدار که دستهای پینهبستهاش حکایت از سالها کار و زحمت داشت، تاکید کرد: دولت سیزدهم که ادعای مردمی بودن دارد، باید این ادعا را در عمل هم ثابت کند، به طور مثال در هزینههای تولید به ما کمک کرده و در تهیه سم و کود از ما حمایت کند و محصولات ما را اعم از مرکبات یا برنج به طور مستقیم از ما بخرد و دست دلالان را کوتاه کند.
بخشنده گفت: زحمت را باغدار و کشاورز میکشد و سود را دلال میبرند، درحالی که اگر دولت با برنامه و همت بلند این موضوع را مدیریت و دست واسطه را کوتاه کند، هم تولیدکننده و هم مصرف کننده راضی خواهند بود.
باغهای خود را شناسنامهدار کنید
با مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران هم به گفت و گو نشستیم و حسین رزاقی اگرچه پاسخی برای گلایههای باغداران نداشت، اما به افزایش فروش و صادرات مرکبات اشاره کرد و این یعنی اگر فروش بیشتر باشد، احتمالا نفعش به باغدار هم میرسد و دستِ کم محصولشان روی دستشان باقی نمیماند.
حسین رزاقی در گفت و گو با تسنیم یادآور شد: کل سطح باغات مازندران 156 هزار هکتار است که از این میزان 114 هزار هکتار به طور فعال زیر کشت است. 80 هزار هکتار از این باغات به کشت پرتقال مخصوصا تامسون اختصاص دارد و در بقیه باغات نارنگی به بار مینشیند که معادل 30 هزار هکتار است، نارنج و لیمو هم در مراتب بعدی تولید هستند. به طور معمول در هر هکتار هم بیش از 30 تا 40 تن محصول برداشت میشود.
وی با اشاره به اینکه مجموع تولیدات باغی مازندران حدود 3.5 تا 3.8میلیون تن است، گفت: تاکنون 14 هزار هکتار از باغات مازندران شناسنامهدار شدهاند و شناسنامهدار شدن باید با سرعت ادامه پیدا کند، زیرا یکی از عوامل مهم و موثر در افزایش صادرات است.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران یکی از اهداف مهم سالجاری را توسعه صادرات برشمرد و افزود: بیشتر محصولات باغی مازندران ارزش صادراتی دارند؛ بخصوص پرتقال تامسون و کیوی که در کشورهای همسایه خزری طرفداران زیادی دارند.
رشد صادرات مرکبات
اگرچه باغداران از شرایط و قیمت فروش مرکبات خود راضی نیستند، اما گویا مرکبات آنها مشتریان پرو پا قرصی در داخل و خارج از کشور دارد، این را آمار صادرات میگوید و سخنان محمد رضا شعبانی؛ رئیس اتحادیه باغداران مازندران که در یک نشست خبری گفت: امسال شاهد رشد فروش مرکبات بویژه در خارج از مرزهای ایران بودیم.
شعبانی با بیان اینکه پیشبینی میشود صادرات امسال نسبت به سال گذشته افزایش داشته باشد، افزود: مهمترین مقاصد صادراتی مرکبات مازندران روسیه و عراق هستند که امسال سعی شده صادرات بیشتری به آنها داشته باشیم.
وی با بیان اینکه بهترین گزینه برای صادرات، مسیرهای دریایی هستند، گفت: یکی از دلایل افزایش صادرات در آینده نزدیک، افتتاح پل موقت آستارا است.
به گزارش ایران اکونا به نقل از تسنیم، به نظر میرسد یکی از راهکارهای مفید برای سودرسانی به باغداران، ایجاد صنایع فراوری و تبدیلی در مازندران باشد؛ صنایعی مثل کارخانههای آبمیوهگیری یا تهیه اسانس و مربا و حتی کارگاههای عطرگیری برای عرق بهار نارنج. به طور حتم ایجاد این صنایع و کارگاهها باعث میشود کشاورز و باغدار محصول خود را به بهای اندک به دلال واگذار نکند و با فراوری آن و فروش محصول فراوری شده سود بیشتری عایدش شود. ضمن اینکه زمینه اشتغال بیشتری هم برای جوانان فراهم میشود. این کاش مسئولان که سالهاست در طرح و برنامههایشان از صنایع تبدیلی سخن میگویند پا را از حد حرف فراتر گذاشته و طرحهایشان را از یک نوشته روی کاغذ به عمل تبدیل کنند تا باغداران و کشاورزانی که هنوز با وجود رنج بسیار مشغول تولید هستند، به خیل فروشندگان باغ و زمین به ویلاسازان نپیوندند.