به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از شیراز، بانکها و نقش آنها در اقتصاد امری غیرقابل انکار است، این نقش تا آنجا پیش رفته که یکی از ضروریات رونق اقتصادی و تولید استفاده از منابع بانکی است، بسیاری از واحدهای تولیدی و صنعتی برای ادامه حیات و فعالیت خود نیاز به سرمایه در گردش دارند که عمدتا از طریق تسهیلات بانکی تامین میشود.
یکی از نسبتهای کاربردی و مهم بانکداری نسبت تسهیلات به سپرده است، این نسبت نشان میدهد که چه میزان از سپردههای جذب شده توسط بانکها پس از کسر قانونی به صورت تسهیلات در اختیار مردم و مشتریان بانکها قرار گرفته است.
بانک مرکزی ایران نیز این نسبت را در استانهای مختلف کشور مشخص کرده که به صورت کلی تهران همیشه رتبه نخست را داشته است و دلیل این مسئله نیز سپرده بسیاری از موسسات و احدهای اقتصادی سراسر ایران در این استان است، بانک مرکزی ایران نسبت به سپرده و تسهیلات بانکی را تا پایان اردیبهشت ماه امسال به تفکیک اعلام کرده است.
استان فارس با وجود اینکه به لحاظ اقتصادی ظرفیتهای زیادی دارد اما همیشه در این زمینه عقب مانده و این استان تا اردیبهشت ماه در سپرده و تسهیلات پس از استانهای تهران، اصفهان و خراسان رضوی در رتبه چهارم قرار گرفته بود اما براساس آمار در خردادماه با یک پله تنزل پس از استان مازندران در رتبه پنجم قرار گرفته است.
هرچند آمارها نشان از یک رشد و افزایش در میزان سپردهها و تسهیلات ارائه شده میدهند. سپردههای بانکی استان فارس در فروردین امسال 2143856 میلیارد ریال ثبت شده در حالی که از این میزان پس از کسر قانونی 1041467 میلیارد ریال در قالب تسهیلات ارائه کرده است. این میزان با یک رشد اندک در اردیبهشت ماه در سپردهها به 2195803 میلیارد ریال و در ارائه تسهیلات به 1056039 میلیارد ریال رسیده است.
این میزان در خردادماه در سپردههای بانکی به رقم 2259500 میلیارد ریال و در ارائه تسهیلات به 1096143 میلیارد ریال رسیده است که با یک نگاه متوجه خواهیم شد تنها نیمی از سپردههای استان فارس در خردادماه در قالب تسهیلات ارائه شده است.
این موضوع که همواره مورد انتقاد فعالان اقتصادی و نمایندگان استان بوده صدای استاندار فارس را هم درآورده و منجر به اعلام اتمام حجت با بانکها شده است. محمدهادی ایمانیه امروز در اعلانی با بانکهای خصوصی که در استان سرمایهگذاری نکنند؛ اتمام حجت کرده است.
به گفته وی نسبت مصارف به منابع بخش زیادی از بانکهای خصوصی در استان پایین است و این موضوع به عنوان یکی از اقدامات کلان در استان فارس به صورت جدی پیگیری میشود تا مشکل برطرف شود.
استاندار فارس معتقد است که این استان فارس از نظر نسبت منابع و مصارف بانکی در وضعیت مناسبی قرار ندارد که البته وضعیت نسبت به قبل به ویژه برای بانکهای دولتی بهتر شده است اما عملکرد بانکهای خصوصی موجب شدهاند استان فارس نتواند در این حوزه جایگاه برتر را داشته باشد.
به گفته ایمانیه بانکهای خصوصی مصارف خود را معطوف به استان فارس نمیکنند و موجب ایجاد ناترازی در این حوزه شدهاند بنابراین یکی از پروژههای کلان که در استان فارس به صورت جدی پیگیری میشود این موضوع است و تا رفع این نقص، پیگیری را متوقف نخواهیم کرد.
البته این اتمام حجت در حالی است که استاندار فارس در آذرماه 1400 نیز بار دیگر این امر را مطرح و خواستار همکاری بیشتر بانکها با واحدهای تولیدی برای ارائه تسهیلات شده بود.
پیش از این ابراهیم عزیزی نماینده مردم شیراز و زرقان نیز در تیرماه در نشست با شورای هماهنگی بانکها عملکرد بانکهای خصوصی را نقد کرده بود. خروج منابع بانکی از استان یکی از مسائل مهمی است که خود را در قالب افزایش سپردهها و تسهیلات استان تهران بیشتر نشان میدهد و بانک مرکزی نیز بر آن صحه میگذارد که عزیزی در این باره نیز گفته است؛ هیچ مدیر کارخانهای حق ندارد منابع بانکی خود را به استانهای دیگر ببرد چراکه از امکانات این استان استفاده میکنند.
نماینده شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی در پایان خواستار همراهی بانکهای خصوصی با پروژههای استان شده و با ابراز گلایه از بانکهای خصوصی درخواست کرده که احساس مسئولیت بیشتری در این زمینه داشته باشند.
در 16 تیرماه امسال مدیرکل امور اقتصاد و دارایی استان فارس نیز در گفتوگو با تسنیم به تشریح سپردههای بانکی مردم فارس در 12 ماهه منتهی به اسفند 1400 اشاره و آن را حدود 161 هزار میلیارد تومان اعلام کرد که این سپردهها مربوط 16 بانک دولتی و دولتی خصوصی است.
96 درصد بدهیهای سازمان تامین اجتماعی به بانکها تسویه شده استکارشکنی بانکهای کوهدشت در پرداخت تسهیلات به مردمرونمایی از مشکل ساخت 4 میلیون مسکن/رستم قاسمی: بانکها همکاری نمیکنندبه گفته بابک دایی سپردههای بانکی استان فارس در پایان سال 99 حدود 124 هزار میلیارد تومان بوده بنابراین رشد سپردههای بانکی فارس در سال گذشته 29 درصد بوده است همچنین در سال 99 بانکهای استان فارس 72 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردند که در سال 1400 با 51 درصد رشد به 110 هزار میلیارد تومان رسیده است.
وی نسبت بین سپرده و تسهیلات را در بانکهای خصوصی استان مناسب نمیداند و معتقد است که این بانکها منابع بانکی خود را از استان خارج میکنند، در حالی که نرخ ذخیره قانونی بانکها 20 درصد است و باید 80 درصد منابع خود را به صورت تسهیلات پرداخت کنند اما نسبت مصارف به منابع بانکهای دولتی استان بالای 80 درصد است.