به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار مهر، محمود مظلومی عصر یکشنبه در جلسه برنامه ریزی به منظور رفع موانع و چالشهای صادرات سیب استان با امسال نزدیک یک میلیون و ۱۲۲ هزار تن سیب در استان تولید شده است، افزود: از این میزان ۳۰۵ هزار تن به صورت سیب صنعتی جذب کارخانجات استان شده، ۸۲ هزار تن به صورت تازه خوری و نزدیک ۷۴۰ هزار تن نیز در سردخانهها ذخیره سازی شده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۴۵۰ هزار تن سیب در سردخانههای استان موجود است، افزود: برای صادرات این میزان سیب در سردخانههای استان باید زمینه رفع موانع صادراتی با همراهی و همکاری تمام دستگاههای اجرایی ذیربط در استان فراهم شود.
مظلومی مشکلات مربوط به بازگشت ارز حاصل از صادرات را از مهمترین موانع صادرات سیب استان برشمرد و گفت: باید زمینه رفع موانع تعهدات ارزی صادرکنندگان به خصوص در زمینه سیب فراهم شود.
آذربایجان غربی آزمایشگاههای مجهز صدور گواهیهای سلامت ندارد
وی نبود آزمایشگاههای مجهز در استان برای صدور گواهیهای سلامت، اصلاح شاخصهای بسته بندی برای محصولات کشاورزی، مشکل صادرات از مسیرهای دریایی و نبود مقدار کافی کشتی برای حمل به مقصد، مشکل تهاتر سیب با موز را مشکلات و موانع پیش روی صادرات سیب استان عنوان کرد.
مظلومی همچنین ضرورت تأمین یارانه برای حمل و نقل هوایی، افزایش زمان رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان محصولات کشاورزی، فراهم شدن واردات محصولات گرمسیری را از دیگر مشکلات این بخش ذکر و اضافه کرد: برای رفع برخی از این مشکلات باید رایزنی اقتصادی در کشورهای هدف برای کمک به تجار سیب از جمله پاکستان، ازبکستان و هندوستان به همراه دیپلماسی اقتصادی برای کاهش تعرفههای صادراتی صورت گیرد.
جانشین سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی اختصاص خط اعتباری ویژه برای تسهیلات تأمین سرمایه در گردش تجار، صنایع تبدلی و زنجیرههای سیب را از راههای تسهیل صادرات سیب استان دانست و گفت: آذربایجان غربی با ۴۶۱ سردخانه به ظرفیت بیش از یک میلیون تن و داشتن ۵۲ واحد سورت و بسته بندی در صورت فراهم شدن شرایط اعطای تسهیلات تأمین سرمایه در گردش میتواند در سالهای آینده برای صادرات سیب از استان گامهای بهتری بردارد.
وی با بیان اینکه آذربایجان غربی رتبه اول تولید سیب در کشور را به خود اختصاص داده است، گفت: صادرات سیب به کشورهای عراق، افغانستان، ترکمنستان، پاکستان، روسیه، هند، کویت، عمان و… صادر میشود ولی امسال صادرات سیب کاهش داشته است و تا پایان سال باید شرایط تسهیل صادرات سیب از سوی مسئولان چاره اندیشی شود.
گواهی سلامت محصولات کشاورزی مورد توجه قرار گیرد
مدیر تدوین ضوابط قرنطینه وزارت جهاد کشاورزی نیز در این نشست توجه به گواهی بهداشت و سلامت را از مهمترین موارد برای افزایش و تسهیل صادرات محصولات کشاورزی به خصوص سیب عنوان کرد و گفت: امروز تمام کشورهای دنیا در زمینه استاندارد و مقررات گواهی سلامت محصولات کشاورزی سخت گیری های زیادی دارند و این موضوع در کشور ما نیز باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
فاطمه موحد خواه با بیان اینکه از دو سال اخیر در قوانین و مقررات بین المللی موارد قرنطینه در بخش محصولات کشاورزی از مبدا مطرح است، افزود: این موضوع اگر قرار باشد به سمت افزایش صادرات برویم باید با حضور کارشناس باغ و توسط تولید کنندگان رعایت شده و مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه سیستم و تجهیزات سردخانهها یکی از موارد مهم برای نگهداری و صادرات محصولات کشاورزی محسوب میشود، گفت: سردخانههای آذربایجان غربی یکی از سردخانههای مدرن کشور به شمار میروند اما نیازمند بروز رسانی و افزایش تجهیزات هستند.
موحد خواه با تاکید بر توجه به قرنطینه محصولات کشاورزی از مبدا، اظهار کرد: اگر تجار یا تولیدکنندگان به دنبال صادرات هستند باید این موضوع را در حین تولید و با توجه به نوع سموم، کود و نحوه تولید محصول مدنظر قرار دهند و برای این امر میتوان از فارغ التحصیلان بخشهای مختلف کشاورزی به عنوان کارشناس باغ بهره جست.
آماده همکاری برای رفع موانع دیپلماسی اقتصادی در بخش کشاورزی هستیم
احمد منتظمی نماینده وزارت امور خارجه در آذربایجان غربی نیز در این نشست با بیان اینکه آماده همکاری برای رفع موانع دیپلماسی اقتصادی و کشاورزی به خصوص در زمینه صادرات سیب به کشورهای هدف هستیم، گفت: در نظر داریم هیئت تجاری به روسیه اعزام کنیم که در این زمینه اقدامات خوبی در حال انجام است.
وی با بیان اینکه بخشی از مشکلات سیب استان مربوط به مسائل استانی است، اظهار کرد: مشکلاتی که در حوزه دیپلماسی اقتصادی و کشاورزی برای تسهیل شرایط در کشورهای هدف مطرح باشد موارد به وزارت امور خارجه منتقل و آماده همکاریهای لازم در این زمینه هستیم.