آرمان حاجیان فرد، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به نقش ربات ها در بازار کار گفت: یکی از مهمترین عوامل موثر در بهبود بهره وری نرخ شاخص تکنولوژی است که این مهم با توجه با تحریم های چندین ساله اخیر به کندی در حال رشد است، به همین دلیل شرکت های دانش بنیان با شناسایی علوم نوآورانه و انتقال تکنولوژی های روز دنیا به داخل کشور می توانند علاوه بر شتاب توسعه ، عاملی در بهبود مستمر تولید و رشد اقتصادی باشند.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات مدیریتی و مالی کشور کسر بودجه هر سال کشور است که تبعات مختلف تورمی و اقتصادی داشته و علت اصلی آن در سو مدیریت و غفلت از تکنولوژی های نو و عدم بکارگیری اتوماسیون صنعتی است هر چند جامعه آماری کارکنان در سازمانها مخصوصاً شرکتها و کارخانجات صنعتی بهره وری و سودآوری کارخانجات را تحت شعاع قرار میدهد ولیکن علت بکارگیری بی حد و حصر نیروی انسانی و بزرگ بودن جامعه حقوق بگیران که مستقیم و غیر مستقیم حقوق بگیر دولت هستند، دلیلی جز پرداخت دستمزد کم به کارگران و کارمندان و همینطور جذابیت استخدام و بکارگیری نیروی انسانی مازاد در سازمانها برای مدیران ندارد.
حاجیان فرد گفت: طبق بررسیهای به عمل آمده تعدادکارکنان یکی از خودروسازان داخلی با تولید 500هزار خودرو در سال حدود 56هزار نفر است درصورتیکه تعداد کارکنان کیاموتور با تولید 250هزار خود در سال 2700نفر است که پرداخت حقوق این جمعیت کارکنان این خودرو ساز خود پاسخ گرانی های بی دلیل خودرو سازهای داخلیست. چرا که مردم با پرداخت مبلغی معادل قیمت خودروهای روز دنیا ، در بازار کاملاً انحصاری خودروهای گاهاً بی کیفیت تحویل میگیرند.
وی بیان کرد: فی الواقع افزایش چندین برابری قیمت خودروها برای پرداخت حقوق کارگران است در صورتیکه مدیران وزارت صمت در آینده می بایست در جهت افزایش بهروری و کاهش هزینه ها ، مازاد نیروی انسانی خودرو سازها را در صنایع دیگر بکارگیری نماید.
وی ادامه داد: بهرحال موفقیت کشورهای پیشرفته در بکارگیری ربات ها موید نقش بکارگیری ربات ها در رشد اقتصادی آنهاست، چرا که علاوه بر کاهش هزینه تولید ،شاخص کیفی تولیدات را ارتقا میدهد و خطاهای انسانی دیگر باعث نقص در زنجیره تولید نخواهد شد.
حاجیان فرد ادامه داد: کشورهای صنعتی سهم بالای از بکارگیری ربات ها در صنایع مختلف دارند طبق آخرین اطلاعات بیشترین سرانه بکارگیری ربات ها به ازای هر 10هزار کارگر در کره جنوبی 855ربات و در کشور ژاپن 364ربات و آلمان با 346ربات 3کشور با بالاترین سرانه استفاده از ربات در صنایع خود هستند.
وی بیان کرد: کشور چین سرعت بسیار بالایی در اتوماسیون صنعتی داشته است، به صورتی که در جایگاه 10 کشور برتر دنیا در صنعت رباتیک قرار گرفته است. نرخ تراکم رباتها در کشور چین در سال 2013، 25 واحد بود و در سال 2017 این مقدار به 97 عدد رسید. در سال 2019، این رقم بار دیگر با رشد بسیار چشمگیری داشت و به عدد 187 رسید.
این کارشناس اقتصادی افزود: شاید در ابتدا بکارگیری رباتها این تفکر را متبادر نماید که باعث کاهش شغل و به تبع نرخ اشتغال خواهد شد ولیکن با ارتقا بهره وری و رشد تولید و کاهش هزینه تولید ،در یک بازه معین شغِلهای جدید ایجاد و کاهش شغل ناشی از بکارگیری رباتها مرتفع میگردد.در همین راستا یکی از عوامل رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی هر جامعه، تربیت نیروی انسانی کارآمد است و آموزش های مهارت محور نیز یکی از راهکارهای تربیت کننده نیروی انسانی ماهر و متخصص است،که خوشبختانه سازمان فنی و حرفه ای همسو با مشاغل مبتنی بر فناوریهای نوین و نیازهای روز جامعه همسو با رویکرد دولت سیزدهم با هدف اشتغال پایدار به آن توجه جدی کرده و در این خصوص مطمئنا در آینده خبرهای دلگرم کننده ای از تبعات این سیاست عملیاتی آموزشی و ورود جوانان تحصیلکرده در مشاغل نوظهور خواهیم شنید.
وی اظهار داشت: اتخاذ استراتژی گسترش ظرفیت های فناورانه و حمایت از مشاغل نوظهور در حوزه های هوش مصنوعی،بلاک چین ، متاورس و.... توسط دولت به ویژه در عرصه خدمات اتوماسیون صنعتی میتواند آثار مثبتی ازجمله افزایش کارایی فعالان اقتصادی، افزایش میزان دسترسی به بازار، افزایش ظرفیتهای تولیدی، شتاب بخشیدن به روند رشد اقتصادی و در نهایت کمک به اشتغالزایی، کاهش فقر و توزیع عادلانهتر ثروت را به ارمغان آورد.