به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از ساری، سید محمود حسینیپور در نشست خبری که پس از حضور 6 روزه او و هیئت همراهش به روسیه انجام شد، به تشریح این سفر پرداخت.
استاندار مازندران با اشاره به نگاه راهبردی دولت مردمی سیزدهم به تعامل و ارتباط با کشورهای شرق ایران جهت بیاثر کردن تحریمها، اظهار داشت: استان مازندران با وجود اینکه با پنج کشور حاشیه خزر همسایه است اما تاکنون استفاده محدودی را از مزیتهای مرزی خود داشته است.
وی ادامه داد: با راهبرد استراتژیک که در دولت سیزدهم اتفاق افتاد، این امیدواری جهت توسعه تعاملات اقتصادی مازندران که لنگرگاه کریدور شمال – جنوب است، ایجاد شد و به همین دلیل بود که استانداری مازندران نیز در طول مسیر راهبردی دولت، از یک و نیم سال گذشته دیپلماسی اقتصادی را با کشورهای همسایه آغاز کرد.
حسینیپور با اعلام اینکه در یک و نیم سال گذشته رفت و آمدهای مختلفی در حوزه اقتصادی با کشورهای همسایه شروع شد، به حضور برخی از استانداران کشورهای حوزه خزر به مازندران، همچنین نشست سفرای اکو در ساری اشاره کرد.
استاندار مازندران گفت: یکی از کشورهایی که از سه استان آن دعوتنامه داشتیم، روسیه بود و پس از مطالعاتی که انجام دادیم این سفرها شکل گرفت، البته پیش از آن هیأتی از استانهای اصفهان و آذربایجان شرقی نیز در این استانها حضور داشتند اما مازندران حضور پررنگتری داشت.
وی که به اتفاق هیئت همراه در سفر 6 روزه خود با ظرفیتهای بخش اقتصادی و کشاورزی و همچنین دانشبنیانی استانهای ولگاگراد، آستاراخان، سامارا و شهر مسکو آشنا شد و در این زمینه نیز دیدارهای متناظری با استانداران و مسوولان مربوطه داشت، یکی از مهمترین دیدارها را دیدار با رئیس سرویس فدرال گمرک فدراسیون روسیه عنوان کرد.
حسینیپور تصریح کرد: براساس اظهارات سفارت ایران در روسیه، سابقه نداشته است که «روسلان دیویدف» که به اندازه چند وزیر در روسیه جایگاه دارد و به آسانی وقت دیدار به مسوولان یا حتی در سطح وزرا را نمیدهد، ایشان حاضر به دیدار با استاندار مازندران شد و شخصاً در نشست ما با استاندار سامارا که به مسکو آماده بود نیز شرکت کرد.
استاندار مازندران گفت: رئیس سرویس فدرال گمرک فدراسیون روسیه اظهار داشت که جایگاه مازندران بسیار با اهمیت است و تاکید کرد که دو طرف برای تعامل حداکثری با یکدیگر باید کار کنیم تا مجموعه تعاملات اقتصادی را به نتیجه برسانیم و حداکثر آمادگی خود را برای تحقق این تعاملات اعلام کرد.
حسینیپور یکی از رویدادهای مهم در این سفر را تعامل حداکثری کشتیسازی روسها اعلام و تصریح کرد: بازدیدی از شرکت بزرگ کشتیسازی در این کشور داشتیم و با توجه به اینکه روسها پس از جنگ دچار تحریم شدند لذا در تامین موتور کشتی نیز با چالش مواجه هستند.
حسینی پور ادامه داد: زمانی که اعلام کردیم در آمل یکی از شهرستانهای مازندران تولید موتور کشتی داریم به طوری که موتور کشتی اقیانوسپیمایی که ایرانیها با آن آبهای آزاد جهان را پیمایش کردند ساخت مازندران بوده است، متعجب شدند و قرار شد در نخستین فرصت برای بازدید از این مجموعه و انعقاد قرارداد به استان ما سفر کنند.
وی یکی دیگر از موضوعات مهم در این سفر را دیدار با مسئول دامپزشکی روسیه عنوان کرد چون بسیاری از محمولههای غذایی مازندران با استانداردهای روسها فاصله دارد و بسیار سختگیرانه است و تجار ما را دچار مشکل کرده است لذا در این زمینه عنوان شد که تعامل دوسویه برقرار و توسط دامپزشکی ایران و روس یک واحد آموزشی مشترک ایجاد شود تا شرکتهایی که صادرات غذایی به روس دارند از این فرصت استفاده و موانع را برطرف کنند.
استاندار مازندران ادامه داد: در این جلسات طرف روس مشتاق به برطرف کردن موانع بود تا هر چه زودتر مراودات ما فعال شود و بتوانیم رفت و آمدهای تجاری را بیشتر کنیم به طوریکه ما در ابتدا هدفگذاری 10 میلیون تنی دریایی را مذاکره کردیم که محقق خواهد شد.
وی از عقد قرارداد همکاری پایانه روماک گستر مازندران با چند استان روسیه برای ایجاد چنین پایانهای در استان آنها خبر داد و گفت: قرارداد همکاری به ارزش بالغ بر 200 میلیون دلار برای نقل و انتقال محصولات مازندران در فروشگاههای معتبر روسیه مانند «ماگنیت» که 27 هزار شعبه در این کشور دارد و خریداران آن نیز یک جمعیت 44 میلیون نفری هستند، بسته شد.
حسینیپور ادامه داد: هر چقدر بتوانیم محصولات غذایی خود را در قالب قرارداد انجامشده به روسیه بفرستیم - در صورتی که همراه با رعایت استانداردهای لازم باشد – این کشور پذیرا خواهد بود.
استاندار مازندران گفت: این قرارداد برای نخستینبار در تاریخ مراودات دو کشور انجام شد و محصولات ایران اسلامی و مازندران در سبد غذایی روسها قرار میگیرد.
وی همچنین اعلام کرد: قرارداد تأمین مواد پلیمری تا پایان سال 2024 با شرکت "وستا" به میزان ماهانه یکهزار تن به ارزش 20 میلیون دلار و قرارداد تأمین مواد پلیمری سیبور تا سال 2023 به ارزش 10 میلیون دلار بسته شد.
حسینیپور در پاسخ به سوال" خبرنگار تسنیم "در خصوص آخرین وضعیت سرای تجاری مازندران در ولگاگراد که مدتی فعالیت آن متوقف بوده است، گفت: « در این مرکز نیز حضور پیدا کردیم. با توجه به مباحث جدیدی که در مراوادات با روسیه پیش آمد نقش این سرا خودش را بیشتر نشان میدهد ضمن آنکه به دنبال آن هستیم که در خود مسکو نیز برای تجار مازندران که در آینده نزدیک انجام خواهد شد یک پایگاه به همین صورت ایجاد کنیم».
استاندار مازندران با اشاره به دستور "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور فدراسیون روسیه مبنی بر لایروبی رودخانه ولگا بیان کرد: بسیاری از استانها و بنادر روسیه در این مسیر هستند و با لایروبی این رودخانهی با اهمیت، میزان ترانزیت کالا از این راهگذر دریایی به پنج برابر افزایش مییابد.
حسینیپور با اشاره به اینکه روسها آشنایی زیادی با مازندران به لحاظ گردشگری ندارند، از برگزاری یک رویداد بزرگ گردشگری با حضور 200 فعال گردشگری روسیه در مازندران خبر داد که پنجم مهرماه اتفاق خواهد افتاد.
وی همچنین از رایزنی برای راهاندازی خط پروازی روسیه با ساری گفت که به طور خاص در حوزه گردشگری حائز اهمیت است.
استاندار مازندران دستاورد اولیه این سفر را انعقاد تفاهمنامههایی به ارزش 245 میلیون دلار عنوان و اظهار کرد: این حجم از سرمایهگذاری برای مازندران قابل توجه نیست اما شروع خوبی بوده است.
انعقاد قراردادها یا تفاهمنامههایی در زمینه گمرک، قرنطینه بهداشتی، واردات نهادههای دامی، سوآپ نفت و گاز، تقویت زیرساختهای دریایی، افزایش کشتی باربری و رو- رو، تکمیل کشتیهای بندر امیرآباد، انعقاد تفاهمنامه پایانه صادرات برنج ایران در آمل و سرای تجاری در مسکو، تفاهمنامه همکاری دانشگاه "فذا" آمل با سنپطرزبورگ برای تعاملات در زمینه آموزش زبان فارسی – روسی و بالعکس، لیزینگ خرید کشتی، و انعقاد تفاهمنامه برای حل مشکلات انتقال پول ازجمله دیگر مواردی بود که به گفته استاندار مازندران در سفر به استانهای ولگاگراد، آستاراخان و مسکو و همچنین دیدار با استاندار سامارا در مسکو بستر گسترش همکاری اقتصادی و تجاری بین دو کشور را فراهم کرده است.
استاندار مازندران و هیئت همراه او، دوشنبه هفته گذشته ساری مرکز مازندران را به سمت ولگاگراد ترک کردند و بامداد یکشنبه پس از 6 روز وارد فرودگاه دشت ناز شدند.