به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از مشهد، محمد احمدیان امروز در نشست خبری تشریح اقدامات حوزه سلامت در خصوص جوانی جمعیت و اعلام برنامههای هفته ارتقای آگاهی بارداری که 14 تا 20 بهمن ماه برگزار میشود، اظهارداشت: پیروی فرمایشات مقام معظم رهبری از سال 1393 برنامههای حوزه جمعیت در تمامی مجموعهها اتفاق افتاد و در سال 1400 قانون جوانی جمعیت در قالب 71 ماده مصوب شد و این برنامه از سال 1401 رسماً اجرایی شد.
وی تصریح کرد: هر دانشگاه به ریاست رئیس و عضویت معاونان آن دانشگاه قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاهی دارد و استاندار هر استان رئیس قرارگاه استانی جوانی جمعیت در استان است و در خراسان رضوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد دبیر این قرارگاه در استان است.
مسئول دبیرخانه قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه امروزه اقلام پیشگیری از بارداری در هیچ کجا توزیع نمیشود و به جای آن و با نسخه پزشک اقلام مرتبط با بارداری و رفع مشکل ناباروری در داروخانهها توزیع میشود، خاطرنشان کرد: بالغ بر 1800 واحد خدمتی در شهرها و روستاهای حوزه زیرپوشش این دانشگاه با همکاری مراقبان سلامت و بهورزان در موضوع جوانی و افزایش جمعیت فعال است و برای بهرهوری بیشتر این آموزشها دورههای آموزشی تخصصی و تکمیلی را برای بیش از 400 مراقب سلامت و بهروز برگزار کردیم و این برنامه کماکان ادامه دارد.
احمدیان افزود: مراقبها، مشاورهها و غربالگریهای بارداری و فرزندآوری را داریم و برای کسانی مشکلات جسمی و ذهنی دارند اقدام لازم را صورت میدهیم.
وی با تاکید بر اینکه ما در حال حاضر ایدهآل هر خانواده را 3 فرزند دیدیم تا که از ایدهآلهای جمعیتی عقب نکنیم و در تلاش هستیم که این عدد را با همکاری زوجین افزایش دهیم،گفت: ما همچنین چرخه مراقبتی را از قبل از بارداری تا 40 روز پس از زایمان داریم و در ادامه نیز مراقبتهای دوره شیردهی را داریم.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهدبا ذکر این نکته که برای کسانی که کودکان زیر 5 سالشان مشکلات تغذیهای دارند حمایتهای 600 هزار تا یک میلیون تومانی را به ازای هر فرزند داریم و از مادران باردار و شیرده هم در قالب یک برنامه دیگر حمایت در حوزه تغذیه میشود، تاکیدکرد: رقم حمایتی برای هر کودک زیر 5 سال نیازمند حمایتهای تغذیه بین 600 هزار تا یک میلیون تومان بوده و میزان تخصیص بسته به دهک خانوار آن خانواده دارد.
احمدیان اضافه کرد: کلاسهای آموزش بارداری و فرزندآوری مطابق برنامههای تدوین شده در شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار میشود.
وی با اشاره به اینکه کسانی که بعد از سن ایدهآل بارور نشدند از نگاه ما نابارور تلقی میشوند، بیان کرد: اگر آن فرد مشکل ناباروری داشته باشد مشمول بشتههای حمایتی در این خصوص میشود و میزان حمایت از افراد کددار از 30 تا 90 درصد است.
مسئول دبیرخانه قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: متوسط تعداد فرزندان در سن باروری TFR نامیده میشود و آخرین عدد در کشور 1.9 و در استان 2.5 است، البته عدد فعلی در کشور 1.6 و در حوزه تحت پوشش دانشگاه 1.9 است و آمار قابل اطمینان در سال 1405 توسط سازمان ملی آمار اعلام خواهد شد و در این خصوص باید بگوییم که عدد TFR بالای 2.5 نرمال، زیر 2.5 در حد نرمال و زیر 1.5 به معنای چالش جمعیتی است.
احمدیان با تاکید بر اینکه در بحث حمایتهای تغذیهای تاکنون از مجموع 670 هزار فرد معرفی شده بالای 400 هزار نفر از آنها مشمول این سبد حمایتی شدند، گفت: در همین خصوص بستههای حمایتی برای مادران باردار و شیرده هم در برنامه دولت قرار گرفته که بخش حمایت از مادران شیرده آن فعال شده است؛ همچنین موضوع اختصاص بستههای حمایتی جهت تامین هزینه داروهای غیرپوششی درمان ناباروری هم مدنظرمان بوده و امیدواریم این بسته حمایتی هم فعال شود.پ
وی افزود: سن ازدواج و تمایل به ازدواج در جامعه ما بالا رفته و عدد 18 سال خانمها و 20 سال آقایان به مراتب بالا رفته، ضمن اینکه تمایل به فرزندآوری هم در 5 سال اول زندگی مشترک پایین بوده و در 2 مطالعه صورت گرفته در سطوح دانشگاهی و استانی در سالهای 1400 و 1401 در کل خراسان بزرگ عدم تمایل و عدم تمدن مالی دیده نشد و بیشتر در موضوع تحصیل، کار و حقوق مناسب بود، متاسفانه ازدواج و فرزندآوری از اولویت ذهنی جامعه حذف شده و با توجه به پایین آمدن سن بیماریهای غیرواگیر، قدرت باروری کاهش یافته و این تاخیر در ازدواج و فرزندآوری درصد موفقیت در درمان ناباروری را هم به دلیل بیماریهای غیرواگیر ایجاد شده پایین آورده است.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: ما باید باور ذهنی در خصوص ازدواج و فرزندآوری را تقویت کنیم و در برنامههای ستاد استانی جوانی جمعیت در استانداری خراسان رضوی این موضوع بهطور ویژه دیده شده است.
احمدیان با بیان اینکه بالاترین آمار طلاق زوجین در 2 مقطع 5 سال اول و پس از 20 سال از زمان شروع زندگی مشترک بوده و در هر 2 مورد مسائل اقتصادی کمترین نقش را داشتند، خاطرنشان کرد: برای دوری از معضل طلاق کلاسهای مشاوره قبل، حین و بعد از ازدواج با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، آستان قدس رضوی و شهرداری مشهد بهصورت رایگان برگزار میشود.
وی تاکیدکرد: در کنار غربالگری رایگان سرطان روده بزرگ برای آقایان و سرطانهای دهانه رحم و پستان برای خانمها، این آمادگی را داریم تا در حوزه پیشگیری که متولی آن هستیم هر اقدامی که در راستای ارتقاء سلامت جامعه موثر است را داشته باشیم.
ارائه 15 هزار خدمت سطح 3 در حوزه درمان ناباروری در 5 مرکز مشهد
رضا وثوقیمقدم، مدیر امور بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نیز اظهارداشت: ما مراقبهای مستمر پیش، حین و بعد از بارداری در شهرها و روستاها داریم و در حوزه درمان خدمات در سطح 3 بیمارستانها ارائه میشود.
وی تاکیدکرد: ما در مشهد 5 مرکز سطح 3 ناباروری داریم که 4 مرکز آن خصوصی و یک مرکز دیگر (میلاد) دولتی بوده و خدمات لقاح داخل رحمی، اهدای جنین، خدمات IVF و غیره ارائه میشود و در فصل پائیز امسال 15 هزار خدمت سطح 3 ارائه شده که 7500 مورد آن در مرکز دولتی میلاد و 7500 مورد دیگر هم در مراکز خصوصی بوده است و میزان خدمات ارائه شده رشد 15 درصدی به نسبت مدت مشابه سال قبل داشته است.
مدیر امور بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه خدمات مرکز درمان ناباروری میلاد با همکاری آستان قدس رضوی ارتقا یافته و برای برخی دیگر از موارد مرتبط با حوزه درمان ناباروری نیازمند حمایت بیمهها و خیران نیکاندیش حوزه سلامت هستیم، تصریح کرد: بیشتر هزینههای دارویی و درمانی ناباروری تحت پوشش بیمهها بوده و تنها تعدادی از داروها که تجویز پزشک بوده و تحت پوشش بیمه نیست هزینه بالایی دارد که برای این موضوع هم تلاش کردیم از ظرفیت خیران استفاده کنیم تا مشکل زوج نابارور درمان شود.
وثوقیمقدم با بیان اینکه 30 درصد خدمات مرکز میلاد به مردم ساکن شهر مشهد و 70 درصد دیگر به زوجهای نابارور استان، خارج استان و حتی خارج از کشور ارائه میشود، خاطرنشان کرد: خدمات سطح 2 ناباروری در مرکز نوید کاشمر ارائه میشود، ضمن اینکه پیگیر راهاندازی مرکز سطح 2 قوچان هم در سال 1403 و بعد از تعیطلات نوروزی هستیم.
وی اضافه کرد: بارداری در تمامی سنین و تا زمانی که قابلیت باروری وجود داشته باشد قابل انجام است، اما اگر در سنین ایدهآل 18 تا 35 سال باشد، میزان خطراتش کمتر و درصد موفقیتش بیشتر است.
مدیر امور بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: همچنین در خصوص رحم اجارهای هم باید بگوییم که این موضوع سابقهای 40 ساله دارد و ما در هر فصل یک مورد و سالی 4 مورد رحم اجارهای داریم و متوسط سالانه آن 15 مورد بوده که بیشتر آنها در مراکز خصوصی بوده و بخشی از این موارد مربوط به زوجهای غیرایرانی بوده است.
بهترین سن بارداری 18 تا 35 سال است
نفیسه ثقفی، عضو هیئت علمی گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز اظهارداشت:زایمان و تولید مثل یک انر فیزیولوژی در تمامی مخلوقات خداوند به ویژه انسانها بوده و باید در حوزه فیزیولوژی بگوییم که بیمار مرتبط با حوزه زنان و زایمان میتواند به در هر نوع مشکلی که در حین بارداری دارد به تمامی تخصصها نیازمند باشد.
وی افزود: ما روی موضوع جوانی جمعیت کار میکنیم و از خانمها و آقایان میخواهیم که سن ازدواج و فرزندآوری را بالا نبرند و خانمها هم پیش از شروع دوره بارداری مشاوره قبل از بارداری را با متخصصان قلب، زنان و بیهوشی داشته باشند و در صورت تائید سلامت مادر اجازه بارداری به آن مادر داده شود.
متخصص زنان، زایمان و نازایی با ذکر این نکته که ما در مشاورههای پیش از بارداری به سابقه سقط، سابقه بارداری، سابقه زایمان تک قل، دو قلو و چندقلوزایی و غیره میپردازیم و به مواردی که بارداری برای سلامت مادر و جنین خطرناک باشد توصیه بر عدم باردار شدن داریم، تاکیدکرد: عوارض مرگ و میر مادر و جنین یکی از موضوعات مهم روز دنیا بوده و سازمان بهداشت جهانی در این خصوص و در جاهای مورد نیاز به موقع مداخله میکند.
ثقفی با بیان اینکه 15 درصد زوجین نابارور هستند و مشکل بسیاری از آنها با دارو و اقدام به موقع برطرف میشود، خاطرنشان کرد: تشخیص برنامههای کروموزومی در هفتههای 6 و 13 بارداری انجام میشود، این برنامه به کسانی بارداری پرخطر و تولد فرزند معلول داشتند توصیه میشود که حتما انجام شود تا که از تولد یک فرزند معلول دیگر جلوگیری شود؛ انجام آزمایش به معنای دفع جنین نیست، اما آمادگی برای تولد یک فرزند معلول برای آن پدر و مادر ایجاد میشود،.
عضو هیئت علمی گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: ما تاکنون خطای پزشکی که موجب معلول شدن نوزاد شود نداشتیم، اما زایمان زودرس را به دلیل اینکه جان مادر در خطر بوده و ادامه بارداری برایش خطرناک است و همچنین جنین در رحم دچار مشکل شده است، داشتیم تا که مادر و نوزاد در سلامت کامل باشد.
ثقفی با تاکید بر اینکه ما مواردی داشتیم که بارداری در دوران عقد ایجاد شده و نباید تحت تاثیر فرهنگهای نادرست قرار گرفت و اقدام به سقط جنین کرد و این فرهنگسازی باید با همکاری رسانهها صورت پذیرد، گفت: همچنین معتقدیم که این کار به جهت مسائل مختلف از جمله مسائل مالی هم نباید انجام شود، چون در هر دو صورت ممکن است که برای مادر مشکلساز باشد و شاید آن مادر به خاطر انجام همین کار نادرست دیگر نتواند باردار نشود.
وی با ذکر این نکته که بهترین سن بارداری 18 تا 35 سال است، اما متاسفانه ازدواجها در سنین بالا انجام میشود و با این وجود زوجین میگویند ما آمادگی برای فرزندآوری نداریم و همین تاخیرها موجب تضعیف تخمکها میشود، تاکیدکرد: معتقدیم که اگر ازدواج و اقدام به فرزندآوری بهموقع باشد و زوج نابارور باشد درمانش در مسیر رفع مشکل ناباروری موفقتر و اقدامات درمانیاش موثرتر است.