به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، سید علیرضا میرمحمدصادقی، عضو هیأت عامل صندوق توسعه ملی در وبینار "معرفی شیوه ارایه تسهیلات مانا" که به صورت بر خط برگزار شد؛ به تشریح دقیق قراردادهای مانا پرداخت و گفت: همواره اعطای مصارف صندوق در قالب پرداخت تسهیلات بوده است ولی هم اکنون زمینه های فعالیت صندوق در بخش سرمایه گذاری داخلی و خارجی، خرید سهام ، سپرده گذاری و مشارکت با بخش خصوصی و توسعه ای و همچنین زیر ساختی فراهم شده است.
وی با بیان اینکه تاکنون عمده تسهیلات صندوق در قالب قراردادهای ارزی پرداخت شده است، گفت: هم اکنون قراردادهای مانایی و رمز ارز نیز به قراردادهای ارزی افزوده شده به طوری که ریال متصل به کالا؛ ریالِ کالا، ریال متصل به دارایی؛ ریالِ دارایی و ریال متصل به ارز، ریالِ کارا نامیده می شود که مجموع این سبد "ریالِ مانا" نامیده می شود.
معاون بانکی و اعتباری صندوق توسعه ملی، با بیان اینکه صندوق توسعه ملی در طول 10 سال گذشته فقط عاملیت ارزی و ریالی و سپرده گذاری ارزی و ریالی داشته است، گفت: هم اکنون بحث سرمایه گذاری در صندوق مطرح شده است و قصد داریم وارد عاملیت به صورت مانایی و سپرده گذاری به صورت مانایی نیز شویم.
وی تصریح کرد: در قرارداد مانا، طبق قرارداد منعقده فی مابین صندوق و بانک های عامل میزان مشخصی اعتبار ارزی در اختیار بانک ها قرار گرفته و بانک ها نیز بر اساس میزان درخواست متقاضیان و طبق شاخصهای اقتصادی، قرارداد منعقد و بر اساس مقررات تسهیلات به صورت ریالی و ارزی به مشتری پرداخت می کنند.
میرمحمدصادقی، با ذکر اینکه در گذشته متقاضیان تسهیلات ارزی به دلیل تامین بخشی از نیاز داخلی خود اعم از خرید ماشین آلات و تجهیزات داخلی مجبور به تبدیل بخشی از ارز به ریال بودند، افزود: به منظور رفع مشکل فوق، تغییراتی در نظامنامه صندوق ایجاد شد به طوری که در قرارداد مانا، دو نوع تسهیلات ارزی و ریال متصل به ریال در قالب قراردادهای ارزی سابق به مشتری پرداخت می شود.
وی با اشاره به ضرر هنگفت صندوق توسعه ملی در طول سالهای گذشته از محل تسعیر نرخ ارز به ریال و اختصاص به بخش های کشاورزی و صنعت، اظهار داشت: ارزش حدودی 8 میلیارد دلار منابع صندوق در تبدیل به ریال در سالهای گذشته به 2 میلیارد دلار کاهش یافته است که این امر با اهداف کلی صندوق مغایرت دارد.
عضو هیأت عامل صندوق توسعه ملی، در ادامه به ذکر مثالی در روش پرداخت تسهیلات مانا پرداخت و گفت: برای نمونه در پروژه هایی که نیازمند تسهیلات ارزی و ریالی هستند، منابع به 40 درصد ریالی و 60 واحد ارزی تقسیم بندی شده و پس از معادل سازی 40 درصد ریالی طرح با نرخ ETS و اعلام به بانک مرکزی؛ برای پرداخت معادل ریالی به بانک عامل معرفی می شود و 60 درصد مابقی نیز به صورت ارزی و مطابق رویه فعلی صندوق پرداخت می شود.
وی تاکید کرد: نحوه محاسبات تسهیلات به صورت ارزی و مبادلات به صورت ریالی خواهد بود و آثار ریسک نوسانات نرخ ارز نیز به عهده مشتری یعنی استفاده کننده از تسهیلات خواهد بود.
نرخ سود مانا با نرخ سود ارزی کاملا یکسان است
میر محمد صادقی با اعلام اینکه نرخ سود مانا با نرخ سود ارزی کاملا یکسان است، گفت: شیوه پرداخت و بازپرداخت در قرارداد ارزی به صورت ارزی است، ولی در قرارداد مانا پرداخت به صورت ریال مانا و بازپرداخت نیز ترکیبی از ریال مانا/ارزی است؛ همچنین نرخ سود سهم صندوق از تسهیلات مانا همانند ارزی و برای بخش نفت، گاز و پتروشیمی 6 درصد و برای سایر بخشهای اقتصادی 3/5 درصد و نرخ کارمزد بانک ها نیز 2/5 درصد تعیین شده است.
وی در ادامه فرآیند تامین مالی طرح های ارزی از محل قراردادهای منعقده عاملیت ارزی را تشریح کرد و افزود: در مرحله نخست انعقاد قرارداد صندوق و بانک عامل انجام و در مرحله دوم متقاضی دریافت تسهیلات اقدام به ارایه طرح توجیهی به بانک نموده و بانک عامل نیز پس از بررسی توجیهی و تایید انطباق با الزمات نظام نامه ای و قراردادی صندوق، طرح مربوطه را به جهت تایید به صندوق ارسال و پس از تایید طرح و اعلام وصول بانک، قرارداد با متقاضی منعقد و مسدودی به بانک مرکزی توسط صندوق اعلام شده و طی یک یا چند مرحله تامین مالی طرح و واریز وجه انجام می شود.
معاون بانکی و اعتباری صندوق توسعه ملی، نخستین مزیت پرداخت تسهیلات مانا را جلوگیری از کاهش منابع ارزی صندوق عنوان و تصریح کرد: تامین همزمان ارز و ریال برای متقاضیان و حمایت از تولید کنندگان و صنعت داخلی، جلوگیری از تبدیل ارز به ریال، افزایش توان ساخت داخلی و کمک به اشتغال کشور و کاهش فشار بر روی بانکها بابت تامین ریالی طرحهای بزرگ از دیگر مزایای اجرای قرارداد های مانایی به شمار می رود.