به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار مهر، بنیاد ملی نخبگان در چارچوب برنامه توسعه فعالیتهای علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد تحصیلی کشور، در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱، اعتبارها و تسهیلاتی را به دانشجویان برتر دانشگاهها و مراکز آموزشعالی کشور اعطا میکند.
این اعتبارات در طرح توسعه فعالیتهای علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد تحصیلی کشور در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ (طرح شهید وزوایی) ارائه می شود.
دانشجویان دانشگاها و مراکز آموزش عالی کشور در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی که واجد شرایط مذکور در «شیوهنامه توسعه فعالیتهای علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد تحصیلی کشور در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱» هستند، میتوانند درخواست خود را از طریق سامانه اطلاعاتی بنیاد ملی نخبگان ارائه کنند.
فرایند ثبتنام آن دسته از متقاضیانی که در حال حاضر دانشجو هستند، از هفدهم خرداد ماه آغاز شده است و دانشجویان تا ۱۵ تیرماه لازم است اطلاعات خود را از طریق سامانه اطلاعاتی بنیاد، به نشانی sina.bmn.ir بارگذاری کنند و سپس گزینه «درخواست بررسی پرونده برای بهرهمندی از پشتیبانیهای دانشجویی» را در بخش «ثبت درخواستها» سامانه انتخاب کنند.
ثبتنام دانشآموختگان دانشگاهها که در مهرماه سال جاری در دورههای تحصیلی کارشناسیارشد یا دکتری تخصصی در یکی از دانشگاههای کشور به عنوان دانشجوی نوورود مشغول به تحصیل خواهند شد نیز از هفدهم خرداد ماه آغاز شده است و لازم است این افراد اطلاعات و مستندات خود را به همراه تصاویر مربوط، تا مهلت تعیینشده، در سامانه سینا بارگذاری یا بهروزرسانی کنند.
این گروه از افراد همچنین پس از پذیرفتهشدن در دانشگاه، اطلاعات مربوط به محل تحصیل خود را تا پانزدهم مهرماه در سامانه سینا درج کنند تا در صورت برگزیدگی، از پشتیبانیهای بنیاد بهرهمند شوند.
دانشجویان و دانش آموختگان حداکثر تا پایان روز چهارشنبه ۱۵ تیرماه ۱۴۰۱ (غیرقابل تمدید) فرصت دارند، گزینه «درخواست بررسی پرونده برای بهرهمندی از پشتیبانیهای دانشجویی» را در بخش «ثبت درخواستها» سامانه انتخاب کنند.
زمان ثبتنام دانشجویان نوورود دورههای پایه دانشگاهها شامل دورههای کارشناسی، کارشناسیارشد پیوسته، دکتری حرفهای و دکتری تخصصی پیوسته، متعاقباً اعلام خواهد شد.
بر اساس رویه اجرایی تدوینشده، مقرر شدهاست آخرین معدل متقاضیان، میانگین نمرات تا پایان نیمسال اول سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ در نظر گرفته شود.
بنیاد ملی نخبگان پس از بررسی اولیه درخواستها و بر اساس ظرفیت سالیانه و با هدف تسریع در اطلاعرسانی به متقاضیان برای برنامهریزی و انجام فعالیتهای مورد نیاز برای بهرهمندی از پشتیبانیهای دانشجویی، نتیجه اولیه پذیرش متقاضیانی که بالاترین امتیاز از مجموعه فعالیتهای آموزشی، پژوهشی، فناورانه و فرهنگی را در مقایسه با سایر افراد کسب کردهاند (صرفاً از طریق سامانه سینا) اعلام خواهد کرد.
با توجه به اینکه نتایج اولیه صرفاً بر اساس مدارک ادعایی مندرج در سامانه سینا اعلام خواهد شد، قویاً تأکید میشود متقاضیان، با مطالعه دقیق شیوهنامه و راهنماهای مرتبط، از بارگذاری اطلاعات نامعتبر و نامربوط در سامانه خودداری کنند.
در صورتی که در هر مرحله از بررسیها مشخص شود که متقاضی، آگاهانه اطلاعاتی نامعتبر و خلاف واقع بارگذاری کرده است، علاوه بر محرومیت از این تسهیلات، از سایر تسهیلات و حمایتهای بنیاد، محروم و عدم صداقت وی به مراجع ذیربط، اعلام میشود و حق پیگیری موضوع به صورت حقوقی نیز برای بنیاد محفوظ خواهد بود.
در بخش ثبت مدارک مربوط به افتخارات در سامانه، برای جلوگیری از درج اشتباه افتخار یا مستندات نامربوط، لازم است متقاضیان قبل از درج افتخار مورد نظر، راهنمای مربوط به آن را مطالعه کنند.
اکیداً توصیه میشود متقاضیان دقت لازم را در تکمیل اطلاعات و بارگذاری آنها در سامانه سینا، بکار بندند؛ زیرا پس از تأیید درخواست در سامانه، امکان اصلاح اطلاعات نادرست وجود ندارد و در صورت اثبات درج اطلاعات خلاف واقع، متقاضی از فهرست مشمولان بنیاد حذف خواهد شد.
بنیاد ملی نخبگان بعد از اتمام بررسی پروندهها در بنیادهای نخبگان استانی و بر اساس امتیاز نهایی، نتیجه نهایی بررسی درخواست متقاضیان را اعلام خواهد کرد.
خلاصه شیوه نامه توسعه فعالیت های علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد تحصیلی کشور در سال تحصیلی ۱۴۰۲ـ۱۴۰۱ (طرح شهید وزوایی)
به استناد تبصره ماده ۳ و همچنین ماده ۴ «آیین نامه پشتیبانی از فعالیت های علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد تحصیلی کشور» (موضوع مصوبه هیات امنای بنیاد ملی نخبگان ۹ فروردین ۱۴۰۰) شیوه نامه اجرایی آئین نامه در سال تحصیلی ۱۴۰۲ـ۱۴۰۱ که به یاد شهید محسن وزوایی با عنوان طرح شهید وزوایی نامگذاری شده، تدوین شده است.
نحوه انتخاب برگزیدگان
دانشجویان برای ثبت درخواست در این طرح باید مشغول به تحصل در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری باشند.
در سال اول دوره کارشناسی صرفا افراد زیر برگزیده می شوند:
الف: دارندگان مدال طلا یا نقره کشوری المپیادهای ملی دانش آموزی، با معرفی وزارت آموزش و پرورش و تایید معاونت آینده سازان
ب: دارندگان رتبه ۱ تا ۱۰۰ کشوری در آزمون سراسری ورود به دانشگاه ها در گروه علوم ریاضی و فنی
ج: دارندگان رتبه ۱ تا ۱۰۰ کشوری در آزمون سراسری ورود به دانشگاه ها در گروه علوم تجربی
د: دارندگان رتبه ۱ تا ۱۰۰ کشوری در آزمون سراسری ورود به دانشگاه ها در گروه علوم انسانی
هـ: دارندگان رتبه ۱ تا ۵۰ کشوری در آزمون سراسری ورود به دانشگاه ها در گروه هنر
انتخاب برگزیدگان در دوره های دکتری، کارشناسی ارشد و سال های دوم تا چهارم دوره کارشناسی بر اساس امتیاز کسب شده از جداول پیوست و سهمیه تعیین شده، صورت می پذیرد.
اعتبارها و تسهیلات
۱. پشتیبانی از برگزیدگان در دوره های کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری بر اساس جداول پیوست.
۲. کمک هزینه «توانمندی آموزشی» برای شرکت برگزیده در دوره ها و کارگاه های آموزشی و با هدف ارتقای توانایی های وی در موضوع های تخصصی مرتبط با تحصیل اعطا می شود.
۳. کمک هزینه «توانمندی مهارتی و کارآفرینی» برای شرکت برگزیده در دوره های آموزشی یا کارآموزی «مهارت های مورد نیاز برای جذب در نهادهای فناورانه»، «راه اندازی کسب و کار»، «تجاری سازی»، «حقوق مالکیت فکری» و مشابه آنها و با هدف ارتقای توانایی های وی در زمینه مهارت های شغلی، نوآوری و کارآفرینی اعطا می شود.
۴. کمک هزینه «ارتباطات و امکانات علمی» شامل کمک هزینه «اشتراک نشریات علمی داخلی و خارجی»، «عضویت در انجمن های علمی داخلی و خارجی»، «عضویت در پایگاه های اطلاعاتی تخصصی و دسترسی به آنها»، «خرید کتابهای علمی در موضوعات تخصصی مرتبط با تحصیل» و «شرکت در بازدیدهای تخصصی مورد تایید بنیاد ملی» است و بر اساس میزان هزینه کرد مبتنی بر مدارک مثبته مالی پرداخت می شود.
۵. اعطای کمک هزینه «اجرای پایان نامه/ رساله»، منوط به تصویب پیشنهاده پایان نامه/ رساله دانشجوی برگزیده در موسسه محل تحصیل تا پیش از شهریورماه ۱۴۰۲ است و بر اساس هزینه های تایید شده از سوی استاد راهنما در طول سال تحصیلی (تا پایان شهریورماه ۱۴۰۲) به دانشجو پرداخت می شود.
۶. اعتبار «دستیاری»، در قبال همکاری برای انجام فعالیت ها مندرج در جدول پیوست، در هر نیمسال تحصیلی و بر اساس میزان همکاری تایید شده توسط اعضای هیات علمی موسسه محل تحصیل دانشجو تا سقف تعیین شده به برگزیده دوره کارشناسی ارشد یا دکتری پرداخت می شود.
۷. «کمک هزینه شرکت در رویدادهای رقابتی (طرح شهید بابایی)»، به منظور حمایت از برگزیدگان برای شرکت در رویدادهای رقابتی مورد تایید بنیاد ملی اعطا می شود.
۸. اعتبار «هسته مسئله محور پژوهشی/ فناورانه (طرح شهید احمدی روشن)»، به منظور تشکیل هسته پژوهشی/ فناورانه، به برگزیدگان اعطا می شود.
۹. کمک هزینه «شرکت در مجامع علمی داخلی» به منظور شرکت برگزیدگان دوره های کارشناسی ارشد و دکتری در همایش های علمی داخلی کشور (همراه با ارائه مقاله به صورت سخنرانی یا پوستر) و با هدف تسهیل ارتباطات پژوهشی آنان، با تایید استاد راهنما و بر اساس میزان هزینه کرد مبتنی بر مدارک مثبته مالی مبنی بر نام نویسی و حضور در مجمع پرداخت می شود.
۱۰. کمک هزینه «شرکت در مجامع علمی خارجی» به منظور شرکت برگزیدگان دوره دکتری در همایش های علمی خارج از کشور (همراه با ارائه مقاله به صورت سخنرانی یا پوستر) و با هدف تسهیل ارتباطات پژوهشی آنان، با تایید استاد راهنما و بر اساس میزان هزینه کرد مبتنی بر مدارک مثبته مالی مبنی بر نام نویسی و حضور در مجمع پرداخت می شود.
۱۱. کمک هزینه «اعزام به فرصت مطالعاتی داخلی» با هدف ایجاد ارتباط برگزیدگان با نهادهای علمی و فناوری کشور اعطا می شود که پس از تصویب استفاده از فرصت مطالعاتی در موسسه محل تحصیل، پذیرش از نهاد مقصد و تایید بنیاد استانی محل تحصیل به برگزیدگان دوره دکتری پرداخت می شود.
۱۲. کمک هزینه «اعزام به فرصت مطالعاتی خارجی» با هدف ایجاد ارتباط برگزیدگان با نهادهای علمی و فناورانه خارج از کشور در قالب دوره فرصت مطالعاتی پس از تصویب فرصت مطالعاتی در موسسه محل تحصیل، پذیرش از نهاد مقصد و تایید بنیاد ملی، بر اساس ظرفیت تعیین شده از سوی قائم مقام بنیاد ملی به تعدادی از برگزیدگان دوره دکتری اعطا می شود.
۵۰ درصد این کمک هزینه پس از تایید فرصت مطالعاتی در کارگروه مربوطه و دریافت روادید از کشور مقصد توسط برگزیده و مابقی آن پس از دریافت گزارش سه ماهه سفر از برگزیده، پرداخت می شود.
۱۳. برگزیده برای خروج از کشور به منظور شرکت در مجامع علمی، بهره مندی از فرصت مطالعات و یا شرکت در کارگاه ها و دوره های علمی، در صورت تایید بنیاد ملی، می تواند از تسهیلات نظام وظیفه برای خروج از کشور بدون سپردن وثیقه استفاده کند.
۱۴. کمک هزینه «استفاده از تسهیلات شبکه آزمایشگاهی» به منظور بهره مندی برگزیدگان از امکانات شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی اعطا می شود که ۹۰ درصد از هزینه هر بار بهره مندی برگزیده از امکانات شبکه تا سقف مبلغ اعلامی در جدول های پیوست بر عهده بنیاد ملی است.
۱۵. اعتبار «همکاری دانشجویی» در قبال همکاری برای انجام فعالیت های مذکور در جداول پیوست در هر نیمسال تحصیلی، بر اساس میزان همکاری تایید شده توسط واحد ذیربط در موسسه محل تحصیل دانشجو یا سایر نهادها و مراکز مورد تایید، با تایید بنیاد استانی محل تحصیل یا سکونت دانشجو، به برگزیدگان پرداخت می شود.
۱۶. «بیمه تکمیلی درمان» شامل بیمه ای است که برای جبران بخشی از هزینه های درمانی برگزیده و همسر و فرزندان وی که در تعهد بیمه گر پایه نیست، مورد استفاده قرار می گیرد. ۷۰ درصد مبلغ حق بیمه را بنیاد ملی تقبل می کند و ۳۰ درصد باقی مانده از مبالغ اعطایی به برگزیده کسر می شود.
۱۷. «هدیه ازدواج و تولد فرزند» با هدف ترغیب سنت حسنه تشکیل خانواده و فرزند آوری، در صورت ازدواج برگزیده یا تولد فرزند/ فرزندان وی در بازه زمانی مذکور در جدول های پیوست به وی اعطا می شود.
۱۸. تسهیلات «ودیعه اجاره مسکن» به صورت وام قرض الحسنه از طریق صندوق های رفاه دانشجویی وزارت علوم و وزارت بهداشت و یا سایر نهادهای مورد تایید بنیاد ملی و صرفا به برگزیدگان متاهل بر اساس مقررات صندوق وام دهنده و با ارائه مدرک موید اجاره مسکن اعطا می شود.
مسئولیت اجتماعی
برگزیدگان متعهد می شود در راستای ایفای مسئولیت اجتماعی، با توجه به زمینه تحصیلی و علمی خود در حین تحصیل و پس از دانش آموختگی، در حل مسائل و چالش های اولویت دارد علمی، پژوهشی، فناورانه و فرهنگی کشور مشارکت کنند.
مصادیق این فعالیت ها در دوره دانشجویی، از قبیل شرکت در هسته های مسئله محور پژوهشی/ فناورانه و رویدادهای رقابتی مسئله محور، همکاری در پژوهش های کاربردی، همکاری در برنامه های دانش آموزی و ترویج علم و فعالیت های جهادی، در قالب شیوه نامه و مصادیق آنها در دوره دانش آموختگی، بر اساس مقررات بنیاد ملی در خصوص دانش آموختگان خواهد بود.