شاخص های بورس به گونه ای طراحی شده است که معامله گران می توانند از آن برای تحلیل به روش بنیادی، تکنیکال، برای تابلو خوانی یا ترکیبی از این روش ها استفاده کنند. در تمامی بازار های بورسی دنیا یا کریپتو کارنسی می توانید نوع های مختلفی از شاخص ها را ببنید که کارایی های مختلف و مهمی برای معامله گران دارند. معامله گران به کمک تحلیل شاخص کل بورس سودهای بزرگی میسازند. شاخص کل و شاخص کل هم وزن در بورس چیست؟
شاخص کل چیست؟
شاخص کل بازار بورس تهران را می توان معروف ترین شاخص میان تمامی فعالین بازار بورس و حتی افرادی که در بازار فعال نیستند ولی با بازار بورس آشنا هستند.
شاخص کل به عنوان معیاری برای بررسی عملکرد کلی بازار بورس شناسایی روند کلی بازار به کار می رود. براساس فرمول این شاخص، هر چه شرکت ها بزرگ تر باشند، سرمایه بالاتر داشته باشند، تعداد سهام بیشتر و شناوری سهام بیشتری داشته باشند، وزن و تاثیر بیشتری در محاسبه شاخص کل خواهند داشت. فرمول شاخص کل به گونه ای طراحی شده است که شرکت ها دارای وزن و تاثیر یکسانی در محاسبه شاخص کل ندارند. در شاخص کل، وزن بیشتری به شرکت های بزرگ تر داده می شود و می توانند تاثیر بیشتری در محاسبه شاخص کل داشته باشند.
به عنوان مثال، شرکت های بزرگ مانند شپنا، شبندر، خودرو، شستا و... می توانند تاثیر بیشتری روی عدد شاخص کل بگذارند نسبت به شرکت های کوچک تر مانند وخاور، مارون، انتخاب و هرمز و.... .
درسته که این شاخص از اهمیت بالایی برخودار است و نشان دهنده روند کلی بازار است، اما استفاده به تنهایی از آن برای تحلیل و خرید سهام پیشنهاد نمی شود.
این شاخص را می توانید از طریق سایت tsetmc.com یا از طریق سایت های کارگزاری بورسی که در آن ثبت نام کردید، مشاهده کنید.
شاخص کل هم وزن در بورس چیست؟
در سال 1393 شاخص کل هم وزن به دلیل رفع مشکلی که در شاخص کل وجود داشت، به وجود آمد.
شاخص کل هم وزن، شاخصی است که بر خلاف شاخص کل، وزن یکسانی را برای کلیه شرکت ها در نظر می گیرد. به عبارتی، بسیاری از منتقدان، شاخص کل را پارامتر ایده آلی برای بررسی روند کلی بازار بورس باشد؛ زیرا شرکت های بزرگ دارای وزن بیشتری از شرکت های کوچک در محاسبه این شاخص هستند؛ در نتیجه تاثیر بیشتری نسبت به شرکت های کوچک دارند. برای رفع این مسئله شاخص دیگری به جود آمد که به آن شاخص کل هم وزن گفته می شود.
در شاخص کل هم وزن، تمامی شرکت ها دارای وزن یکسانی در محاسبه شاخص دارند؛ در نتیجه، تفاوتی بین نوسانات مثبت و منفی قیمت سهام شرکت های کوچک با نوسانات مثبت و منفی قیمت سهام شرکت های بزرگ ندارد.
به عنوان مثال، شرکت ایران خودرو با نماد خودرو، یک شرکت بوری بزرگ و قدرتمند است، اما شرکت سنگ آهن گهر زمین با نماد کگهر، یک شرکت کوچک است. این دو نماد را در نظر بگیرید؛ اگر هر دو را در فرمول شاخص کل قرار دهیم، وزن یکسانی نخواهند داشت. نماد خودرو وزن بیشتری نسبت به نماد کگهر خواهد داشت که باعث تاثیر گذاری بیشتر روی شاخص کل خواهد داشت. در شاخص کل هم وزن اگر همین دو نماد را در نظر بگیریم، هر دو نماد دارای وزن یکسانی در محاسبه شاخص کل هم وزن خواهند داشت؛ در نتیجه، تاثیر یکسانی بر روی شاخص کل هم وزن خواهند داشت.
این شاخص را می توانید از طریق سایت tsetmc.com یا از طریق سایت های کارگزاری بورسی که در آن ثبت نام کردید، مشاهده کنید.
تفاوت شاخص کل و شاخص هم وزن چیست؟
همان طور که در بالا تر گفته شد، در شاخص کل مشاهده می کنیم که شرکت های بزرگ تر دارای وزن بیشتری نسبت به شرکت های کوچک تر هستند، اما در شاخص هم وزن شرکت ها دارای وزن برابری هستند؛ در نتیجه، شاخص کل هم وزن برای شناسایی روند کلی بازار می تواند مفید تر باشد. زیرا در بازار بورس بسیار دیده شده که قیمت سهام اکثر شرکت ها منفی بوده و روند کلی بازار نزولی بوده است، اما با مثبت شدن قیمت سهام چند تا از شرکت های بزرگ، شاخص کل صعودی شده است؛ زیرا همان چند تا شرکت بزرگ دارای وزن زیادی در محاسبه شاخص کل هستند و آن را مثبت کردن، اما در همین لحظه شاخص کل هم وزن منفی است؛ زیرا قیمت سهام اکثر شرکت ها منفی است و با توجه به اینکه در فرمول محاسبه شاخص کل هم وزن تمامی شرکت ها دارای وزن یکسانی هستند، مثبت بودن چند شرکت بزرگ نمی تواند این شاخص را مثبت کند. به همین دلیل شاخص کل هم وزن را می توان مقید تر و پرکاربرد تر از شاخص کل دانست.
کاربردی تر و البته دقیق تر بودن شاخص کل هم وزن نسبت به شاخص کل نمی تواند دلیلی باشد که از آن چشم پوشی کنیم. درسته که شاخص کل هم وزن از دقت و کاربرد بیشتری برخوردار است، اما اینکه کدام شاخص می تواند برای ما بهتر باشد، بستگی به استراتژی معاملاتی ما دارد. اگر استراتژی ما خرید سهام شرکت های بزرگ باشد، بررسی شاخص کل برای ما می تواند مفید تر باشد، ، اما اگر استراتژی ما خرید سهام شرکت های کوچک باشد، بررسی شاخص کل هم وزن می تواند بیشتر به ما کمک کند.
"این مطلب تبلیغاتی است"