به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار مهر، امروز نشست خبری معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی در محل این وزارتخانه برگزار شد. علیرضا مهاجر، معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی در ابتدای نشست به اشاره به آمار تولید محصولات زراعی کشور گفت: پیش از انقلاب کل محصولات کشاورزی بین ۱۳ تا ۱۴ میلیون تن بود و این عدد در حال حاضر نزدیک به ۸۸ میلیون تن رسیده است.
وی افزود: کشور دهه ۸۰ و ۹۰ در حوزه تولید گندم به خودکفایی رسید و در ادامه هدف خودکفایی پایدار است.
او تصریح کرد: در سال زراعی ۵۶ و ۵۷ تولید گندم ایران ۳ میلیون و ۷۷۱ هزار تن بود که این رقم امسال از مرز ۱۱ میلیون تن گذشته است.
مهاجر ادامه داد: تولید شلتوک از ۷۴۱ هزار تن در سال زراعی ۵۶ تا ۵۷ به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن در سال جاری رسیده است. کشور در حوزه تولید حبوبات نیز افزایش تولید داشته و از ۲۰۰ هزار تن در سال زراعی ۵۶ و ۵۷ به بیش از ۶۰۰ هزار تن در سال جاری دست یافتیم. تولید چغندر هم روال افزایشی داشته و از ۳ میلیون و ۵۰۰ تن در سال به ۶ میلیون و ۷۵۰ تن رسیده در حوزه دانههای روغنی همچنان وابستگی ارزی داریم اما میزان تولید از ۲۳۰ هزار تن در سال زراعی ۵۶ و ۵۷ به ۴۳۶ هزار تن در سال جاری رسیدیم.
وی یادآور شد: در تولید پنبه با انحلال سازمان پنبه و دانههای روغنی به این حوزه آمار تولید دچار افت بسیاری شد. در این باره برنامه این است که تا دو سال آینده آمار تولید پنبه کشور به پیش از انقلاب برگردد.
معاون امور زراعی وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر خودکفایی ذرت و علوفه افزود: آمار تولید محصولات کشاورزی از ۱۲۶ میلیون تن پیش از انقلاب به ۱۵۶ میلیون تن در سال جاری رسیده است.
مهاجری در ادامه با اشاره به ظرفیت صادرات محصولات کشاورزی ایران خاطرنشان کرد: ایران میتواند سالانه ۵ میلیون تن صادرات محصولات کشاورزی داشته باشد که ارزآوری آن بالای ۲ میلیارد دلار خواهد بود و این امر با اجرای کامل الگوی کشت شدنی است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه الگوی کشت بر سه پایه نیاز، اقلیم و اقتصاد استوار است، ادامه داد: در حوزه محصولات آب بر مدیریت در حال انجام است و در حال حاضر بین ۶۵۰ تا ۷۰۰ هزار هکتار زمین زیر کشت محصولات آب بر بوده و با اصلاح الگوی کشت این عدد به ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار هکتار خواهد رسید.
وی با بیان اینکه ۱۰۰ درصد بخش کشاورزی ایران خصوصی است، گفت: وظیفه وزارت جهاد کشاورزی فقط سیاستگذاری در حوزه کشت و کار است و در این باره برای حمایت از کشاورزان مذاکراتی با وزارت نیرو و سازمانهای مربوطه انجام شده است. در این راستا کشاورزانی که با الگوی کشت فعالیت داشته باشند تسهیلات و یارانه خواهند داشت و با توجه به توافقات انجام شده آب بها آنها نیز با ۵۰ درصد تخفیف قابل پرداخت است.
مهاجر درباره کاهش کشت دانههای روغنی هم توضیح داد: بعضی محصولات کشاورزی مستقیم وارد بازار نشده و کالاهای صنعتی محسوب میشوند. به این معنی که مواد اولیه صنعت بوده و ابتدا وارد کارخانجات شده و تبدیل به محصولی دیگر میشود. چغندر قند، دانههای روغنی و… از آن جمله هستند. اگر صنعتگر ماده اولیه مورد نیاز خود بتواند با قیمت پایین وارد کند محصولات داخلی را خریداری نمیکند و کشاورز هم اگر محصولاتش بازار تقاضا نداشته باشد مبادرت به کشت نمیکند. این امر دلیل کاهش تولید برخی محصولات در کشور است. امیدواریم این معضل در دولت فعلی حل و فصل شود.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی درباره بورسی شدن کودهای شیمیایی اظهار کرد: کودهای شیمیایی عامل اصلی افزایش تولید محصولات کشاورزی هستند و از سال ۴۶ تا امروز کودهای خارجی با ارز دولتی وارد کشور میشد و محصولات داخلی نیز با قیمت ارزان به بازار عرضه میشدند. این کودها شامل فسفاته، پتاسه و ازته هستند. اما در لایحه بودجه ۱۴۰۲ که قرار است کودهای وارداتی با قیمت تمام شده توزیع شوند و اوره نیز با قیمت بورس کالا به بازار ارائه شود شاهد افزایش چند برابری قیمت محصولات کشاورزی در سال آینده خواهیم بود.